Vanila

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Lenggai vanila
Pokok vanila

Vanila adalah sejenis perasa yang berasal dari bunga anggerik genus Vanila.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Vanila merupakan sejenis tumbuhan keluarga orkid yang berasal dari Mexico dan kini banyak ditanam di kawasan tropika. Vanila telah ditemui oleh orang Sepanyol yang diketuai oleh Bernal Diaz del Castillo pada 1952.

Pada masa itu, vanila digunakan oleh kaum Asli Mexico (kaum Totanaca) sebagai penyegar minuman coklat. Selain itu, buah vanila hanya digunakan untuk menambah kesedapan tembakau. Pokok vanila tumbuh segar dan berbunga apabila ditanam di Eropah pada 1721 tetapi tidak berbuah kerana gagal dalam pendebungaan. Biasanya pendebungaannya dibantu oleh lebah Melipone yang tidak sesuai dengan cuaca Eropah.

Pada tahun 1836, Charles Morren dari Belgium berjaya menemui kaedah pendebungaan tanaman ini dengan menggunakan tangan yang kemudiannya kaedah itu dipertingkatkan oleh Edmond Albius pada 1841.

Tanaman vanila bertapak di Indonesia pada 1819 apabila dibawa masuk oleh Merchal dan kemudiannya meluas ke sebahagian Indonesia apabila Yasman berjaya menghasilkan kaedah pendebungaan pada 1850. Vanila mula ditanam di Pulau Jawa kemudian ke Bali, Acheh dan Sumatera Barat. Vanila dari Pulau Jawa terkenal kerana kualitinya yang mengandungi vanilin yang tinggi dan dikenali sebagai Java Vanilla Bean.

Kegunaan[sunting | sunting sumber]

Terdapat 100 jenis spesis vanila tetapi hanya sedikit sahaja yang dikenal pasti mempunyai nilai komersil iaitu:

  • Vanilla planifolia Andrews
  • Vanilla tahitensis J.W Moore

Negara pengimport dan pemprosesan utama bagi vanila adalah Amerika Syarikat, Jepun, dan Eropah yang memerlukan banyak bekalan. Namun begitu, negara-negara pengeluar seperti Madagascar, Indonesia, Tahiti, Comoros, dan India tidak dapat menghasilkannya secara komersil kerana faktor kemiskinan, pengetahuan, kepakaran dan tiada sokongan kerajaan.