Pergi ke kandungan

Wikipedia:Bulan Asia Wikipedia 2019

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Bulan Asia Wikipedia 2019

Bulan Asia Wikipedia ialah pertandingan Wikipedia tahunan yang memberi tumpuan kepada promosi kandungan Asia dalam pelbagai bahasa Wikipedia masing-masing. Setiap komuniti yang menyertai pertandingan ini dikehendaki untuk menjalankan penyuntingan secara dalam talian setiap bulan pada bulan November di Wikipedia bahasa masing-masing dan membuat kandungan baru atau memperbaiki rencana sedia ada mengenai topik Asia selain negara mereka sendiri. Penyertaan tidak terhad kepada warga Asia sahaja.

Penganjuran pertama pertandingan ini bermula pada tahun 2015 dan setiap tahun jumlah rencana telah meningkat serta penyertaan oleh para peserta yang pelbagai dan semakin berkembang. Dalam tiga tahun yang lalu, lebih 20,500 rencana bermutu tinggi telah ditambah dalam lebih daripada 50 Wikipedia bahasa khusus oleh lebih daripada 2,000 penyunting Wikipedia.

Sebagai sebahagian daripada matlamat persahabatan dan pertukaran budaya Komuniti Asia Wikipedia, peserta yang membuat sekurang-kurangnya empat rencana akan menerima Poskad Wikipedia khas dari komuniti yang menyertai.

Bersiaplah untuk menerima pelbagai kejutan! Anda tidak pernah tahu komuniti Wiki mana yang akan menghantar poskad kepada anda! Ahli Wikipedia yang membuat rencana paling banyak di setiap Wikipedia akan diberi penghormatan sebagai "Duta Wikipedia Asia".

Unjuran ortografik benua Asia
Unjuran ortografik benua Asia

Peraturan

Secara ringkas: Rencana baru, berkaitan Asia (rakyat, tempat, budaya dan lain-lain), bermutu baik, minimum 3,000 bait dan 300 patah perkataan, dihasilkan pada bulan November 2019 dan bukannya suatu senarai.

 • Rencana baru yang dihasilkan oleh anda (bukannya rencana tunas yang dikembangkan) pada 1 November 2019 0:00 sehingga 7 Disember 2019 23:59 (UTC).
 • Rencana hendaklah sekurang-kurangnya 3,000 bait dan sekitar 300 patah perkataan panjangnya. (tidak termasuk Kotak maklumat, templat dll.)
 • Rencana itu memenuhi kriteria kelayakan.
 • Rencana tersebut mempunyai rujukan yang baik, kenyataan yang boleh menimbulkan keraguan dan kontroversi hendaklah disahkan oleh petikan yang disenaraikan di dalam rencana.
 • Rencana bukan sepenuhnya diterjemahkan dengan menggunakan mesin dan mempunyai gaya bahasa yang memadai.
 • Tiada masalah atau isu (tiada teg) di dalam rencana
 • Rencana yang dihasilkan hendaklah bukan suatu senarai
 • Rencana tersebut bermaklumat.
 • Rencana tersebut mengenai sebarang topik atau tajuk berkaitan negara Asia selain daripada negara anda. (contoh, pengguna Malaysia hendaklah menghantar rencana yang berkaitan dengan Asia selain Malaysia.)
 • Rencana yang dihantar oleh seseorang penganjur perlu diperiksa oleh penganjur-penganjur yang lain.
 • Rencana yang dihasilkan oleh pengguna alamat IP tidak diterima. Sila cipta akaun terlebih dahulu.
 • Catatan: Juri daripada Wikipedia tempatan yang akan menentukan sama ada sesebuah rencana itu layak atau tidak.

Hadiah

 • Apabila anda membuat 4 rencana yang memenuhi peraturan di atas, anda akan menerima poskad BAW daripada salah satu komuniti Asia.
 • Duta-duta Asia Wikipedia akan menerima sijil yang ditandatangani dari Afiliasi Asia, dan poskad tambahan. Kunjungi soal jawab untuk maklumat lanjut. (Duta BAW 2018: Pengguna:PeaceSearcher)

Daftar

Daftarlah di sini. Penganjur akan menanda (menyemak) jika rencana yang dihasilkan memenuhi kriteria. Anda boleh mendaftar pada bila-bila masa sepanjang bulan November.

Senarai peserta


Kotak pengguna

Sebaik sahaja anda telah menyertai, anda bebas untuk menambah kotak pengguna ini ke halaman pengguna anda.

Pengguna ini menyumbang kepada Bulan Asia Wikipedia.
{{Pengguna Bulan Asia}}
 1. Muhd Aiman65 (bincang) 14:50, 29 Oktober 2019 (UTC)[balas]
 2. Syadthabigo (bincang) 16:24, 31 Oktober 2019 (UTC)[balas]
 3. Epilepson (bincang) 04:54, 2 November 2019 (UTC)[balas]
 4. - CyberTroopers bincang/sumbangan 09:05, 2 November 2019 (UTC)[balas]
 5. PEACE SEARCHΞR [Bincang] 09:40, 2 November 2019 (UTC)[balas]
 6. Syed Ahmad Fathi (bincang) 26 November 2019


Menghantar rencana

Selesai mencipta dan menyunting rencana? Hantarlah sumbangan anda melalui alat Fountain.

 • Rencana anda hendaklah dihantar di pautan ini. Klik "log masuk" di sudut kanan atas dan ikut petunjuk yang ada. Anda boleh mengganti bahasa halaman di ikon bahasa yang terletak di sudut kanan atas.
 • Setelah anda menghantar rencana anda, alat tersebut akan menambah templat ke rencana anda dan menandainya agar diperiksa oleh para juri. Anda dapat memeriksa kiriman anda di pautan ini.
 • Jika terdapat sebarang kesulitan, anda boleh menghubungi para juri.
 • Jika anda ingin membuat pertanyaan dengan lebih lanjut, sila ke halaman Pertanyaan yang sering ditanyakan atau tanyakan di laman perbincangan ini.

Penganjur

Edisi sebelumnya

Pautan berguna

Penggabungan

Sokongi kami di:  Ikuti kami di: