Wikipedia:Pembongkaran plot

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Beberan atau spoiler adalah secebis maklumat tentang karya naratif (seperti buku, filem, siri televisyen, atau permainan video) yang mendedahkan plot atau kelainan plot dan dengan itu boleh merendahkan pengalaman orang yang ingin ingin pengalaman kerja sendiri. Beberan boleh digunakan dalam rencana Wikipedia. Artikel di Internet yang kadang-kadang mempunyai "amaran beberan" untuk memberi amaran kepada pembaca untuk beberan dalam teks, yang mereka kemudian boleh memilih untuk mengelakkan membaca. Wikipedia sebelum ini termasuk amaran itu dalam beberapa artikel, tetapi tidak lagi berbuat demikian, kecuali bagi penafian kandungan dan tajuk seksyen (seperti "Plot" atau "Pengakhiran") yang membayangkan kehadiran beberan. "Tiada penafian dalam rencana" Garis panduan perincian mengapa amaran beberan tidak lagi digunakan di Wikipedia.

Anda dilarang untuk memadam maklumat dari artikel kerana anda fikir ia merosakkan plot. Kebimbangan itu tidak boleh mengganggu sudut pandangan berkecuali, nada ensiklopedia, kesempurnaan, atau apa-apa unsur lain yang memberi mutu kepada ayat (contohnya, bahagian utama). Apabila beberan dimasukkan, editor perlu memastikan bahawa bersifat ensiklopedia sedang digunakan. Artikel pada karya cereka terutamanya hendaklah menerangkan ia daripada perspektif dunia sebenar, membincangkan penerimaan, kesan dan kepentingan.

Lain-lain jenis beberan[sunting sumber]

Hujah yang sama untuk termasuk beberan apabila sesuai dalam karya-karya cereka boleh digunakan untuk lain-lain jenis "beberan" dan juga; sebagai contoh, strategi yang optimum untuk permainan seperti tic-tac-toe, cara kerja silap mata, penyelesaian kepada teka-teki logik, jawapan kepada teka-teki, dan radio streaming dan acara televisyen kelewatan penyiaran di tempat tertentu di dunia seperti Eurovision Song Contest dan Sukan Olimpik.

Tetapi ambil perhatian bahawa ini tidak bermakna apa-apa maklumat mesti dimasukkan. Wikipedia:Wikipedia bukanlah#Portal pengetahuan umum; ia harus mengandungi maklumat yang mencukupi untuk satu artikel ensiklopedia mengenai subjek ini.

Mengapa amaran beberan tidak lagi digunakan[sunting sumber]

Sebelum 2007, amaran beberan, juga dikenali sebagai penafian beberan, adalah kejadian yang kerap berlaku dalam rencana Wikipedia mengenai karya-karya beberan. Walau bagaimanapun, menjelang tahun 2007, beberapa editor juga termasuk amaran beberan dalam rencana tentang mitos, cerita rakyat, cerita dongeng, dan juga cerita alkitabiah. Selepas apa-apa amaran ditambah kedalam rencana The Three Little Pigs, editor lain mula sedar dan mula mempersoalkan penggunaan prolifik dan tidak terbatas daripada penafian. Selepas perbincangan lama, beberapa isu dengan amaran beberan telah dikenal pasti:

  1. Tidak ada asas yang kukuh untuk mengecualikan penolakan tuntutan untuk beberan berpotensi dari garis panduan "Tiada penafian dalam rencana" apabila banyak penafian—seperti lain sebagai amaran mengenai imej menjelikkan atau kandungan dan penafian perubatan dan undang-undang —perlu memberikan manfaat yang lebih besar kepada pembaca.
  2. Tiada akademik, ilmiah, atau lain-lain penerbitan profesional lain yang menerangkan atau menganalisis karya-karya cereja, seperti ensiklopedia lain, termasuk penafian mengenai beberan apabila membincangkan kerja tersebut.
  3. Seksyen yang sering mengandungi spoiler amaran-seperti ringkasan plot, senarai episod, keterangan watak, dan lain-lain-sudah jelas dinamakan untuk menunjukkan bahawa ia mengandungi butiran plot. Oleh itu, penafian lagi akan menjadi berlebihan dan tidak perlu.
  4. Melabel butiran plot sebagai spoiler memerlukan editor untuk menggunakan pendapat subjektif mereka sendiri untuk mentafsir kepentingan butiran plot dan kemungkinan iaitu mengubah kenikmatan karya cereka . Ini akan melanggar dasar teras Wikipedia daripada tidak ada kajian yang sendiri, pengesahan dan sudut pandangan berkecuali.

Penyokong amaran spoiler menegaskan bahawa ia telah menjadi amalan biasa di Internet untuk memberi amaran mengenai spoiler berpotensi sebarang butiran plot masa telah dibincangkan terutamanya butiran mengenai bagaimana karya cereka berakhir dan bahawa pembaca telah menentukan pengalaman amaran seperti bentuk ihsan walaupun sebahagian besar pembaca akan mengabaikan penafian. Oleh kerana itu, mereka berpendapat bahawa dasar dan garis panduan Wikipedia tidak perlu dipohon. Walau bagaimanapun, editor tidak dapat mencapai kata sepakat tentang sama ada kehadiran amaran spoiler dalam rencana adalah peningkatan kepada Wikipedia.

Lihat juga[sunting sumber]