Zukini

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke pandu arah Pergi ke carian
Zukhini, courgette
[[Image:CSA-Striped-Zucchini.jpg

Zucchini-Whole.jpg||]]

Spesies
Cucurbita pepo

Zukini ialah sejenis labu musim panas yang boleh mencapai hampir satu meter panjang, tetapi biasanya dituai tidak matang ketika 15 hingga 25 cm (6 hingga 10 in). Di Britain dan Ireland, zukini yang tumbuh sepenuhnya dirujuk sebagai marrow. Di Afrika Selatan ia dikenali sebagai baby marrow.

Bersama sesetengah skuasy dan labu lain, ia tergolong dalam spesies Cucurbita pepo. Zukini boleh berwarna hijau gelap atau cair. Kacukan yang berkaitan, zukini emas, adalah berwarna kuning atau jingga yang mendalam.[1]

Dalam konteks masakan, zukini dianggap sebagai sayuran; ia biasanya dimasak dan dihidangkan sebagai hidangan yang lazat atau iringan. Secara botanikalnya, zukini ialah buah-buahan, sejenis buah beri botani yang disebut "pepo", sebagai ovarium bengkak bunga zucchini.

Zukini, seperti semua labu skuasy, mempunyai asal di Amerika. Walau bagaimanapun, jenis skuasy yang biasanya dipanggil "zukini" telah dibangunkan di Itali utara pada pertengahan kedua abad ke-19, beberapa generasi selepas pengenalan cucurbits dari Amerika pada awal abad ke-16.

Rekod[sunting | sunting sumber]

Zukini terpanjang adalah 2.52 m (8 ft 3 in) dan ditanam oleh Giovanni Batista Scozzafava (Itali) di Niagara Falls, Ontario, Kanada, yang diukur pada 28 Ogos 2014.[2]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Summer Squash". University of Illinois Extension. Dicapai pada September 15, 2013.
  2. ^ "Longest Zucchini Courgette". Gunness World Records. Dicapai pada November 10, 2014.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Templat:Squashes and pumpkins