Senarai penggubah muzik era pembaharuan

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Senarai penggubah muzik klasikal
Pertengahan (Medieval) (476 - 1400)
Pembaharuan (Renaissance) (1400 - 1600)
Barok (Baroque) (1600 - 1760)
Klasikal (Classical) (1730 - 1820)
Romantis (Romantic) (1815 - 1910)
Abad ke-20 (1900 - 2000)
Abad ke-21 (2000 - )


Portal:Senarai penggubah muzik era pembaharuan Portal Muzik klasikal


Berikut adalah nama penggubah-penggubah untuk muzik era pembaharuan.

Penggubah pada waktu peralihan era pertengahan (1400-1450)[sunting | sunting sumber]

Sejarah muzik klasikal
Muzik era pertengahan (476 – 1400)
Muzik era pembaharuan (1400 – 1600)
Muzik era barok (1600 – 1760)
Muzik era klasikal (1730 – 1820)
Muzik era romantis (1815 – 1910)
Muzik klasikal abad ke-20 (1900 – 2000)
Muzik klasikal kontemporari (1975 – kini)


Senarai penggubah-penggubah di waktu perubahan di antara akhir zaman pertengahan dan awal zaman pembaharuan.

  • Antonio da Cividale (Antonius de Civitate Austrie) (1392-1421)
  • Antonius Romanus (1400-1432)
  • Arnold de Lantins (1430)
  • Bartolomeo da Bologna (1405-1427)
  • Byttering (kemungkinan Thomas Byttering) (1410-1420)
  • Clement Liebert (1433–1454)
  • Estienne Grossin (1418-1421)
  • Gilles Binchois (1400-1460)
  • Giovanni Mazzuoli (Giovanni degli Organi) (1360-1426)
  • Guillaume Dufay (1397-1474)
  • Guillaume Legrant (Lemarcherier) (1405-1449)
  • Hugo de Lantins (1430)
  • Jacobus Vide (1405-1433)
  • Johannes Brassart (1400-1455)
  • Johannes Cesaris (1406-1417)
  • Johannes de Limburgia (fl. 1431)
  • Johannes Tapissier (Jean de Noyers) (1370-sebelum 1410)
  • John Dunstable (1380-1453)
  • Leonel Power (1445)
  • Nicolas Grenon (1375-1456)
  • Pierre Fontaine (1380-c.1450)
  • Pycard (1410)
  • Reginaldus Libert (1425-1435)
  • Richard Loqueville (1418)
  • Roy Henry (berkemungkinan Henry V dari England) (1410)

Penggubah pada awal era pembaharuan (1450-1500)[sunting | sunting sumber]

  • Adrien Basin (1457-1476)
  • Alexander Agricola (446?-1506)
  • Antoine Brumel (1460-selepas 1520)
  • Antoine Busnois (1430-1492)
  • Antoine de Févin (1470-1511 or 1512)
  • Arnolt Schlick (1450-1525)
  • Bartolomeo Tromboncino (1470-1535)
  • Carpentras (1470-1548)
  • Colinet de Lannoy (1497)
  • Conrad Paumann (1410-1473)
  • Edmund Turges (1450 - ?)
  • Eloy d'Amerval (1455-1508)
  • Firminus Caron (1460-1475)
  • Franchinus Gaffurius (1451-1522)
  • Francisco de la Torre (1460-1500)
  • Francisco de Peñalosa (1470-1528)
  • Gaspar van Weerbeke (1445-selepas 1517)
  • Gilles Joye (1424/1425-1483)
  • Gilles Mureau (1450-1512)
  • Guillaume Faugues (1460-1475)
  • Guillaume le Rouge (1450-1465)
  • Hayne van Ghizeghem (1445-1480)
  • Heinrich Finck (1444 or 1445-1527)
  • Heinrich Isaac (1450-1517)
  • Jacob Obrecht (1453-1505)
  • Jacobus Barbireau (1455-1491)
  • Jean Braconnier (1512)
  • Jean Japart (1474-1481)
  • Jean Mouton (1459-1522)
  • Jehan Fresneau (1468-1505)
  • Johannes de Stokem (1445-1487)
  • Johannes Fedé (1415-?1477)
  • Johannes Martini (1440-1497 atau 1498)
  • Johannes Ockeghem (1415-1497)
  • Johannes Pullois (1478)
  • Johannes Regis (1425-1496)
  • Johannes Tinctoris (1435-1511)
  • John Plummer (1410-1483)
  • John Browne (?-1505)
  • Josquin des Prez (1450-1521)
  • Juan de Anchieta (1462-1523)
  • Juan de Triana (1460-1500)
  • Juan de Urrede (1430-selepas 1482)
  • Juan del Encina (1468-1529)
  • Juan Pérez de Gijón (1460-1500)
  • Loyset Compère (1450-1518)
  • Marbrianus de Orto (1460-1529)
  • Marchetto Cara (1470-1525?)
  • Mathieu Gascongne (awal abad ke-16)
  • Matthaeus Pipelare (1450-1515)
  • Nicolaus Zacharie (1466)
  • Paul Hofhaimer (1459-1537)
  • Pedro de Escobar (1465-1535)
  • Petrus de Domarto (1445-1455)
  • Philippe Basiron (1449-1491)
  • Pierre de La Rue (1460-1518)
  • Richard Davy (1465-1507)
  • Richard Hygons (1435-1509)
  • Robert de Févin (akhir abad ke-15 dan awal abad ke-16) (Abang kepada Antoine de Févin)
  • Robert Fayrfax (1464-1521)
  • Robert Morton (1430-selepas 1475)
  • Robert Wilkinson (1450-1515 atau selepas)
  • Walter Frye (1450-1475)
  • Walter Lambe (1450 - selepas 1504)
  • William Cornysh (1465-1523)

Penggubah pada pertengahan era pembaharuan (1500-1550)[sunting | sunting sumber]

  • Adrian Willaert (1490-1562)
  • Agostino Agostini (1569)
  • Alonso Mudarra (1510-1580)
  • Andrea Antico (1480-selepas 1538)
  • Andrea Gabrieli (1510-1586)
  • Anne Boleyn (1507–1536)
  • Antoine de Longueval (1498-1525)
  • Antonio Carreira (1515-1590)
  • Antonio de Cabezón (1510-1566)
  • Antonio Gardano (1509-1569)
  • Antonius Divitis (1470-1530)
  • Arnold von Bruck (1500-1554)
  • Bálint Bakfark (1507-1576) (atau nama lain, Valentin/Valentine/Valentinus Bakfark)
  • Bartolomé de Escobedo (1500-1563)
  • Bartolomeo degli Organi (1474-1539)
  • Bernardo Pisano (1490-1548)
  • Claude Gervaise (1540-1560)
  • Claude Goudimel (1510-1572)
  • Claudin de Sermisy (1490-1562)
  • Claudio Veggio (1510-15??)
  • Clément Janequin (1485-1558)
  • Cornelius Canis (1505-1561)
  • Costanzo Festa (1495-1545)
  • Cristóbal de Morales (1500-1553)
  • Cypriano de Rore (1515-1565)
  • Christopher Tye (1505-1572?)
  • Didier Lupi Second (1520-selepas 1559)
  • Diego Ortiz (1510-1570)
  • Dominique Phinot (1510-1556)
  • Filippo de Lurano (1475-1520)
  • Firmin Lebel (awal abad ke-16 - 1573)
  • Francesco Corteccia (1502-1571)
  • Francesco da Milano (1497-1543)
  • Francesco de Layolle (1492-1540)
  • Gasparo Alberti (1480-1560)
  • Ghiselin Danckerts (1510-1565)
  • Gioseffo Zarlino (1517-1590)
  • Giovanni Domenico da Nola (1515-1592)
  • Giovanni Paolo Paladini (1540-1560)
  • Giuseppe Guami (1510-1586)
  • Guillaume Morlaye (1510-1558)
  • Hans Buchner (1483-1540)
  • Heliodoro de Paiva (1500-1552)
  • Henry VIII of England (1491-1547)
  • Hilaire Penet (1501?-15??)
  • Hugh Aston (1485-1558)
  • Jacob Clemens non Papa (1510-1555) (Jacques Clément)
  • Jacques Arcadelt (1505?-1568) (juga dikenali sebagai Jacob Arcadelt)
  • Jacques Buus (1500-1565)
  • Jacquet of Mantua (1483-1559)
  • Jean l'Héritier (1480-1552) (juga Heretier, Lhéritier, Lirithier)
  • Jean Maillard (1510-1570)
  • Jean Richafort (1480-1547)
  • Johann Walter (1496-1570)
  • Johannes Ghiselin (1491-1507)
  • Johannes Lupi (1506-1539)
  • John Black (1520-1587)
  • John Sheppard (1515-1559)
  • John Taverner (1490-1545)
  • Juan Bermudo (1510-1565)
  • Leonhard Kleber (1490-1556)
  • Loys Bourgeois (1510-1560) (juga dikenali sebagai Louis Bourgeois)
  • Ludwig Senfl (1486-1542)
  • Luis de Milán (1500-1561)
  • Luis de Narvaez (1540)
  • Lupus (1495-after 1530)
  • Lupus Hellinck (1494-1541)
  • Maddalena Casulana (1540–1590)
  • Marco da l'Aquila (1505-1555)
  • Marco Dall'Aquila (1480-after 1538)
  • Martin Agricola (1486-1556)
  • Matheo Flecha (saudara sulung) (di Catalan, Mateu Fletxa el Vell) (?1481-?1553)
  • Nicolas Champion (1475-1533)
  • Nicolas Gombert (1495-c1560)
  • Nicholas Ludford (1485-1557)
  • Ninot le Petit (1500-1520)
  • Paola Massarenghi (1565–1585)
  • Paolo Aretino (1508-1584)
  • Philippe Verdelot (1475-sebelum 1552)
  • Pierre Alamire (.1470-1536)
  • Pierre de Manchicourt (1510-1564)
  • Pierre Moulu (1485-c1550)
  • Richard Sampson (1516)
  • Robert Carver (1484-1568)
  • Sandrin (Pierre Regnault) (1490-1560)
  • Teodora Ginés (1530–selepas 1598)
  • Thomas Appleby (1488-1563)
  • Thomas Crecquillon (1490-?1557)
  • Thomas Tallis (1505-1585)
  • Tielman Susato (1500-c1562)
  • Tomás de Santa María (1515-1570)
  • Tomaso Cimello (1500-selepas 1579)
  • Vincenzo Capirola (1474-selepas 1548)
  • Vincenzo Galilei (1520-1591)
  • Vincenzo Ruffo (1510-1587)
  • Wacław z Szamotuł (1520-1560)

Penggubah pada akhir era pembaharuan (1550-1600)[sunting | sunting sumber]

  • Adreana Basile (1580–1640)
  • Adrian Le Roy (1550-1580)
  • Adriano Banchieri (1568-1634)
  • Alberto da Ripa (1529-1551)
  • Alessandro Piccinini (1566-1638)
  • Alessandro Striggio (1540-1592)
  • Alfonso Ferrabosco (I) (1543-1588)
  • Alfonso Ferrabosco (II) (1570-1628)
  • Alfonso Fontanelli (1557-1622)
  • Alonso Lobo (1555-1617)
  • Ambrose Lupo (1591)
  • Andreas Pevernage (1542/1543-1591)
  • Annibale Padovano (1527-1575)
  • Annibale Stabile (1535-1595)
  • Annibale Zoilo (1537–1592)
  • Anthony Holborne (?-1602)
  • Antoine de Bertrand (.1530/1540-1581)
  • Antonio Cifra (1584-1629)
  • Antonio Il Verso (1560-1621)
  • Ascanio Mayone (1565-1627)
  • Ascanio Trombetti (1544-1590)
  • Baldassare Donato (1525 hingga 1530-1603)
  • Carlo Gesualdo (1560-1613)
  • Caterina Assandra (1580–1632)
  • Cesarina Ricci (1573, 1597)
  • Cesario Gussago (1599-1612)
  • Christoph Demantius (1567-1643)
  • Claude Le Jeune (1530-1600)
  • Claudia Rusca (1593–1676)
  • Claudia Sessa (1570–antara 1613 dan 1619)
  • Claudio Merulo (1533-1604)
  • Claudio Monteverdi (1567-1643)
  • Claudio Pari (1574-selepas 1619)
  • Cornelis Verdonck (1563-1625)
  • Cosimo Bottegari (1554-1620)
  • Costanzo Porta (1529-1601)
  • Daniel Bacheler (1572-1618)
  • Dario Castello (1560-1640)
  • David Peebles (1530-1579)
  • Diomedes Cato (1570-selepas 1615)
  • Duarte Lobo (1565-1647)
  • Elias Nikolaus Ammerbach (1530-1597)
  • Elias Mertel (1561-1626)
  • Emilio de' Cavalieri (1550-1602)
  • Eustache Du Caurroy (1549-1609)
  • Fabrice Caietain (1570-1578)
  • Fabrizio Caroso (1530-selepas 1600)
  • Fabrizio Dentice (1550-1600)
  • Felice Anerio (1560-1614)
  • Filippo Azzaiolo (1557-1569)
  • Francesca Caccini (1587–1640?)
  • Francesco Guami (1544-1602)
  • Francesco Rognoni (1585-sebelum 1626)
  • Francesco Soriano (1548-1621)
  • Francesco Soto de Langa (1534-1619)
  • Francesco Usper (1570-1641)
  • Francisco de Peraza (1575-1600)
  • Francisco Guerrero (1528-1599)
  • Gabriele Villani (1555-1625)
  • Giaches de Wert (1535-1596)
  • Giammateo Asola (1532 atau awal dari-1609)
  • Giles Farnaby (1563-1640)
  • Ginés Pérez de la Parra (1548-1600)
  • Gioseffo Guami (1540-1611)
  • Giovanni Animuccia (1520-1571)
  • Giovanni Bassano (1558-1617)
  • Giovanni Battista Conforti (1550)
  • Giovanni Bernardino Nanino (1560-1623)
  • Giovanni Croce (1557-1609)
  • Giovanni de Macque (1549-1614)
  • Giovanni Dragoni (1540-1598)
  • Giovanni Gabrieli (1557-1612)
  • Giovanni Leonardo Primavera (1540-1585)
  • Giovanni Maria Nanino (Nanini) (1543 atau 1544-1607)
  • Giovanni Paolo Cima (1570-1622)
  • Giovanni Pierluigi da Palestrina (1525-1594)
  • Girolamo Belli (1552-1620)
  • Girolamo Cavazzoni (1525-selepas 1577)
  • Girolamo Conversi (1570-1590)
  • Girolamo Dalla Casa (1601)
  • Girolamo Diruta (1554-selepas 1610)
  • Giulio Belli (1560-1621)
  • Giulio Caccini (1545-1618)
  • Giulio Cesare Martinengo (1564 atau 1568-1613)
  • Guillaume Boni (1530-1594)
  • Guillaume Costeley (1530-1606)
  • Hans Leo Hassler (1562-1612)
  • Hermann Finck (1527-1558)
  • Hernando de Cabezón (1541-1602)
  • Hernando Franco (1532-1585)
  • Hieronymus Praetorius (1560-1629)
  • Hubert Waelrant (1517-1595)
  • Jacob de Reis (1540-1605)
  • Jacob Polonais (1545-1605)
  • Jacobus de Kerle (1531 atau 1532-1591)
  • Jacobus Gallus (Jacob Handl) (1550-1591)
  • Jacobus Vaet (1529-1567
  • Jacopo Peri (1561-1633)
  • Jacques Champion (sebelum 1555-1642)
  • Jacques Mauduit (1557-1627)
  • Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621)
  • Joachim Thibault de Courville (1581)
  • Joan Pau Pujol (1570-1626)
  • Johann Schop (1590-1667)
  • Johannes Matelart (sebelum 1538-1607)
  • Johannes Nucius (1556-1620)
  • John Angus (1562-1595)
  • John Bull (1562-1628)
  • John Coprario (1575-1626)
  • John Dowland (1563-1626)
  • John Jenkins (1592-1678)
  • John Johnson (1545-1594)
  • John Maynard (1576 - sebelum 1633)
  • John Mundy (1555-1630)
  • John Wilbye (1574-1638)
  • Kryštof Harant (1564-1621)
  • Leonardo Meldart Fiamengo (1550-1600)
  • Leonhard Lechner (1553-1606)
  • Lodovico Agostini (1534-1590)
  • Luca Marenzio (1553-1599)
  • Lucia Quinciani (1566, 1611)
  • Lucrezia Orsina Vizzana (1590–1662)
  • Luzzasco Luzzaschi (1545-1607)
  • Maddalena Casulana (1540-1590)
  • Manuel Cardoso (1566-1650)
  • Manuel Mendes (1547-1605)
  • Manuel Rodrigues Coelho (1555-1635)
  • Marc Antonio Ingegneri (1547-1592)
  • Massimo Troiano (1567-1570, selepas 1570)
  • Matheo Flecha (saudara yang muda) (di Catalan, Mateu Fletxa el Jove) (c.1530-1604)
  • Melchior Franck (1579-1639)
  • Michael Praetorius (1571-1621)
  • Michelagnolo Galilei (1575-1631)
  • Miguel de Fuenllana (1553-1578)
  • Nicholas Strogers (1590-1620)
  • Nicolas de La Grotte (1530-1600)
  • Orazio Vecchi (1550-1605)
  • Orlando Gibbons (1583-1625)
  • Orlandus Lassus (1531-1594) (juga dikenali sebagai Orlando di Lasso)
  • Ottavio Vernizzi (1569-1649)
  • Paolo Bellasio (1554-1594)
  • Paschal de l'Estocart (1539?-selepas 1584)
  • Pedro de Cristo (1550-1618)
  • Peter Philips (1560-1628)
  • Philippe de Monte (1521-1603)
  • Pierre Certon (1572)
  • Pietro Paolo Borrono (1490-1563) (1531-1549)
  • Pietro Vinci (1535-1584)
  • Pomponio Nenna (1550-1613)
  • Ricardo Rognoni (1550 - 1620)
  • Richard Sumarte (15?? - selepas 1630)
  • Rinaldo del Mel (1554-1598)
  • Robert Godard (1536-1560)
  • Robert Whyte (1538-1574)
  • Rodrigo de Ceballos (1530-1591)
  • Ruggiero Giovannelli (1560-1625)
  • Ruggiero Trofeo (1550-1614)
  • Sebastián Aguilera de Heredia (1565-1627)
  • Séverin Cornet (1520-1582)
  • Settimia Caccini (1591–1638?)
  • Sigismondo d'India (1582-1629)
  • Thomas Campion (1567-1620)
  • Thomas Lupo (1571-1627)
  • Thomas Morley (1557-1603)
  • Thomas Robinson (1560-selepas 1609)
  • Thomas Tomkins (1572-1656)
  • Thomas Weelkes (1576-1623)
  • Thomas Whythorne (1528-1595)
  • Tiburzio Massaino (sebelum 1550-selepas 1608)
  • Tomás Luis de Victoria (1548-1611)
  • Vicente Lusitano (1550-1561)
  • Vincenzo Bellavere (15??-1587)
  • Vittoria Aleotti (1575–selepas' 1620)
  • William Brade (1560-1630)
  • William Byrd (1543-1623)
  • William Corkine (15?? - selepas 1617)
  • William Mundy (1528-sebelum 1591)
  • William Simmes (1575-1625)

Garisan waktu[sunting | sunting sumber]


Lihat juga[sunting | sunting sumber]