Senarai penggubah muzik era romantis

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Senarai penggubah muzik klasikal
Pertengahan (Medieval) (476 - 1400)
Pembaharuan (Renaissance) (1400 - 1600)
Barok (Baroque) (1600 - 1760)
Klasikal (Classical) (1730 - 1820)
Romantis (Romantic) (1815 - 1910)
Abad ke-20 (1900 - 2000)
Abad ke-21 (2000 - )


Portal:Senarai penggubah muzik era romantis Portal Muzik klasikal


Era zaman romantis ialah era muzik terpenting untuk abad ke-19. Ia adalah tunggak utama kebangkitan muzik klasikal. penggubah-penggubah muzik era romantis memperkembangkan struktur dan bentuk muzik dari era sebelumnya dengan menghasilkan corak muzik yang lebih panjang, menggunakan cara baru seperti penggunaan teknik pembuatan muzik (cyclic form) dan muzik program (Program music).

Muzik era ini makin bertambah baik dengan bantuan teknologi moden yang membantu memperbaiki kualiti bunyi alat-alat muzik ditambahkan dengan alatan valves hingga ke brass dan piano yang moden. penggubah-penggubah pula meninggikan lagi tahap kemahiran mereka dan kerap menggunakan istilah seperti dolce (bahasa Itali bermaksud halus dan merdu) atau maestoso (bahasa Itali bermaksud hebat atau agung) sebagai arahan untuk penyampaian kehalusan seni muzik mereka.

Sejarah muzik klasikal
Muzik era pertengahan (476 – 1400)
Muzik era pembaharuan (1400 – 1600)
Muzik era barok (1600 – 1760)
Muzik era klasikal (1730 – 1820)
Muzik era romantis (1815 – 1910)
Muzik klasikal abad ke-20 (1900 – 2000)
Muzik klasikal kontemporari (1975 – kini)


Mereka juga membuat eksperimen dengan menggunakan alat tonalité (sistem untuk menulis nota mengikut nada bunyi), termasuk mempertingkatkan kegunaan skala kromatik dan konsonan. Pemuzik–pemuzik bebas juga mula menjadi terkenal di dalam era ini seperti Glinka dari Russia dan Sinelius dari Finland dengan menjadikan lagu-lagu rakyat (Folk music) atau lagu – lagu kegemaran ramai dari tanah lahir mereka sebagai sumber inspirasi.

Pada penghujung era romantis, satu pergerakan muzik yang bergelar "Pergerakan muzik klasikal eropah" (Impressionist music) muncul. Antaranya ialah penggubah Claude Debussy dan penggubah Maurice Ravel yang menggunakan alam persekitaran atau atmosfera untuk menggubah lagu dari cara kebiasaannya yang mengunakan perasaan dan emosi.[1] Walaupun cara begini tidak dianggap sebagai romantik untuk era ini, tetapi ia dilihat sebagai satu cabang baru kepada muzik era romantis.

Penggubah dari era peralihan klasikal dan romantis (lahir 1770-1800)[sunting | sunting sumber]

Ludwig van Beethoven, diiktiraf ramai sebagai penggubah era romantis yang pertama

Penggubah pada awal era romantis (lahir 1800-1820)[sunting | sunting sumber]

Johannes Brahms
  • Filipina Brzezińska-Szymanowska (1800–1886)
  • Johann Kalliwoda (1801-1866), penggubah Czechoslovakia yang menetap di Jerman
  • Vincenzo Bellini (1801–1835), penggubah opera Itali, terkenal untuk teater drama I Puritani, Norma, La Sonnambula dan banyak lagi
  • Marianna Bottini (1802–1858)
  • Adolphe Adam (1803–1856), penggubah Perancis yang terkenal dengan pencapaian drama balet berjudul Giselle
  • Hector Berlioz (1803–1869), penggubah Perancis yang terkenal dengan program simfoni Symphonie Fantastique
  • Isidora Zegers (1803–1869)
  • Mikhail Glinka (1804–1857), penggubah Rusia yang menulis opera A Life for the Tsar
  • Johann Strauss I (1804–1849), penggubah muzik tarian dari Austria untuk drama tari Radetzky March
  • Louise Dumont Farrenc (1804–1876)
  • Fanny Mendelssohn (1805–1847), penggubah dan kakak kepada Felix Mendelssohn yang menulis muzik piano dan lagu
  • Louise Bertin (1805–1877)
  • Elizabeth Masson (1806–1865)
  • Adelaide Orsola Appignani (1807–1884)
  • Helen Blackwood (1807–1867)
  • Emma Sophie Amalie Hartmann (1807–1851)
  • Maria Malibran (1808–1836)
  • Caroline Elizabeth Sarah Norton (1808–1877)
  • Anna Caroline Oury (1808–1880)
  • Felix Mendelssohn (1809–1847), penggubah Jerman yang terkenal dengan Violin Concerto dan Wedding March dari A Midsummer Night's Dream, juga menulis 5 simfoni termasuk simfoni No. 4 (Mendelssohn)|"Italian" simfoni
  • Leopoldine Blahetka (1809–1885)
  • Frédéric Chopin (1810–1849), penggubah Poland dan pemain piano serba boleh. Hasil karje seninya termasuk tarian “Polish” seperti mazurka, nocturne, polonaise, dan waltz (Beliau juga menulis Minute Waltz)
  • Ferenc Erkel (1810–1893), penggubah Hungary yang terkenal dengan opera agung
  • Robert Schumann (1810–1856), penggubah Jerman yang terkenal dengan seni lagu untuk muzik klasikal eropah dan menulis banyak nota pendek piano.
  • Johanna Kinkel (1810–1858)
  • Louise-Geneviève de La Hye (1810–1838)
  • Loïsa Puget (1810–1889)
  • Alicia Ann Scott (1810–1900)
  • Carolina Uccelli (1810–1885)
  • Susanna Nerantzi ('1830–1840)
Richard Wagner
  • Franz Liszt (1811–1886), penggubah dan pemain piano Hungary, terkenal dengan puisi nada, teknik piano dan Hungarian Rhapsodies
  • Ambroise Thomas (1811–1896), penggubah Perancis, dikenali untuk teater opera Mignon
  • Ann Mounsey (1811–1891)
  • Charles-Valentin Alkan (1813-1888), penggubah Perancis pemain piano terkenal dengan Marche funebre sulla morte d'un papagallo (Funeral march for a parrot)
  • Giuseppe Verdi (1813–1901), penggubah opera terkenal Itali, terkenal dengan teater Rigoletto, Nabucco, dan Aida
  • Richard Wagner (1813–1883), penggubah opera Jerman yang terkenal dengan siri 4 opera seperti Der Ring des Nibelungen dan Bridal Chorus dari Lohengrin
  • Julia Baroni-Cavalcabò (1813–1887)
  • Theodore Oesten (1813-1870)
  • Delphine von Schauroth (1814–1887)
  • Thérèse Wartel (1814–1865)
  • Fredrikke Egeberg (1815–1861)
  • Josephine Lang (1815–1880)
  • Niels Wilhelm Gade (1817–1890), penggubah Belanda (Netherlands) yang juga pemain biola dan organ
  • Mary Anne A'Beckett (1817–1863)
  • Charles Gounod (1818–1893), penggubah Perancis, terkenal dengan opera Faust dan Roméo et Juliette
  • Caroline Orger (1818–1892)
  • Caroline Reinagle (1818–1892)
  • Jacques Offenbach (1819–1880), penggubah opereta Perancis, terkenal dengan The Tales of Hoffmann dan Orpheus in the Underworld
  • Franz von Suppé (1819–1895), penggubah dan konduktor muzik Austria terkenal dengan opereta
  • Clara Schumann (1819–1896), penggubah Jerman dan juga isteri kepada pemain piano terkenal di era zaman romantis, Robert Schumann
  • Ellen Dickson (1819–1878)
  • Elizabeth Stirling (1819–1895)

Penggubah pada pertengahan era romantis (lahir 1820-1850)[sunting | sunting sumber]

  • Augusta Browne (1820–1882)
  • Felicita Casella (1820– 1865)
  • Giovanni Bottesini (1821-1889)
  • Clara Angela Macirone (1821–1895)
  • Emilie Mayer (1821–1883)
  • Charlotte Sainton-Dolby (1821–1885)
  • Maria Anna Stubenberg (1821–1912)
  • Pauline Viardot (1821–1910)
  • Friedrich Kiel (1821-1885), penggubah Jerman, dikenali unutk karya koir dan muzik kamar
  • Joachim Raff (1822-1882), penggubah Jerman kelahiran Switzerland, dikenali untuk simfoni 11 yang kebanyakannya ialah muzik program
  • César Franck (1822–1890), penggubah Perancis kelahiran Belgium, terkenal untuk simfoni D-minor dan juga penggubah organ yang disegani
  • Faustina Hasse Hodges (1822–1895)
  • Édouard Lalo (1823–1892), penggubah Perancis yang diingati untuk simfoni Espagnole untuk biola dan orkestra "Cello Concerto"
  • Anton Bruckner (1824–1896), penggubah Austria untuk simfoni 8 skala besar (satu tidak siap, 2 lagi tidak berapa diketahui dan yang ke-3 ditujukan kepada Richard Wagner, penggubah yang diminatinya)
  • Bedřich Smetana (1824–1884), penggubah Czechoslovakia yang dikenali untuk simfoni puisi , Ma Vlast
  • Emma Maria Macfarren (1824–1895)
  • Marie Siegling (1824–1919)
  • Jane Sloman (1824–1850)
Johann Strauss II
  • Johann Strauss II (1825–1899), penggubah Austria yang menulis banyak lagu waltz dan polka, juga dikenali sebagai "Raja Waltz", penggubah untuk The Blue Danube dan opera Die Fledermaus
  • Virginia Gabriel (1825–1877)
  • Kate Loder (1825–1904)
  • Maria Lindsay (1827–1898)
  • Teresa Milanollo (1827–1904)
  • Julia Niewiarowska-Brzozowska (1827–1891)
  • Elizabeth Philp (1827–1885)
  • Marie Grandval (1828–1907)
  • Louis Moreau Gottschalk (1829-1869), penggubah Amerika yang terkenal untuk persembahan romantik menggunakan piano
  • Hans Bronsart von Schellendorff (1830-1913)
  • Charlotte Alington Barnard (1830–1869)
  • Sophia Dellaporta (Pertengahan abad ke-19)
  • Fanny Arthur Robinson (1831–1879)
  • Martha von Sabinin (1831–1892)
  • Julia Woolf (1831–1893)
  • Alexander Borodin (1833–1887), penggubah dan ahli kimia Russia yang menulis opera Prince Igor
  • Johannes Brahms (1833–1897), penggubah Jerman yang kerap dibandingkan dengan Beethoven, kerjaseni beliau termasuklah Simfoni No. 1 yang diberi nama timangan "Beethoven's tenth," juga terkenal untuk Variations on a Theme by Joseph Haydn
  • Amilcare Ponchielli (1834–1886), penggubah opera Itali untuk (La Gioconda)
  • Esmeralda Athanasiu-Gardeev (1834–1917)
  • Tekla Badarzewska (1834–1861)
  • Anna Pessiak-Schmerling (1834–1896)
  • Felix Draeseke (1835-1913), penggubah Jerman yang mencampurkan corak New German School dengan elemen neo-klasikal
  • Camille Saint-Saëns (1835–1921), penggubah Perancis yang dikenali untuk The Carnival of the Animals
  • Henryk Wieniawski (1835–1880), penggubah dan pemain biola Poland yang terkenal dengan 2 konsert orkestra dan corak muzik yang sukar
  • Léo Delibes (1836–1891), penggubah balet yang terpenting sejak era zaman barok, terkenal untuk Coppelia, Sylvia, dan Lakmé
  • Johanne Amelie Fenger (1836–1913)
  • Susan McFarland Parkhurst (1836–1918)
  • Anaïs Perrière-Pilte (1836–1878)
  • Constance Faunt Le Roy Runcie (1836–1911)
  • Pauline-Marie-Elisa Thys (1836–1909)
  • Caroline Wichern (1836–1906)
  • Carlotta Ferrari (1837–1907)
  • Georgina Weldon (1837–1914)
  • Georges Bizet (1838–1875), penggubah Perancis yang terkenal untuk opera Carmen
  • Max Bruch (1838–1920), penggubah Jerman yang dikenali unutk Violin Concerto No. 1, Scottish Fantasy, dan Kol Nidre untuk alat muzik cello dan orkestra
  • Liliʻuokalani (1838–1917)
  • Modest Mussorgsky (1839–1881), penggubah Russia yang dikenali untuk opera Boris Godunov, dan Pictures at an Exhibition
  • John Knowles Paine (1839–1906), penggubah pertama Amerika yang terkenal untuk orkestra berskala besar
  • Louise Haenel de Cronenthall (1839–1876)
  • Laura Constance Netzel (1839–1927)
  • Alice Mary Smith (1839–1884)
Pyotr Ilyich Tchaikovsky
  • Pyotr Ilyich Tchaikovsky (1840–1893), penggubah berpengaruh Russia yang terkenal untuk balet, The Nutcracker, Swan Lake, Romeo and Juliet Overture-Fantasy, dan 1812 Overture
  • Ingeborg Bronsart von Schellendorff (1840–1913)
  • Emmanuel Chabrier (1841–1894), penggubah Perancis yang memberi banyak dorongan kepada penggubah-penggubah lain seperti Maurice Ravel, Les Six, Jean Françaix dan ramai lagi, juga menulis opera L'étoile
  • Antonín Dvořák (1841–1904), penggubah Czechoslovakia yang trkenal untuk "New World" Symphony
  • Elfrida Andrée (1841–1929)
  • Arrigo Boito (1842–1918), Pengubah Itali dan seorang liberalis yang terkenal untuk opera Mefistofele
  • Jules Massenet (1842–1912), penggubah opera Perancis yang terkenal untuk Manon, Werther dan Thaïs
  • Arthur Sullivan (1842–1900), penggubah England yang terkenal dengan hasil karya usahasama dengan W. S. Gilbert
  • Edvard Grieg (1843–1907), penggubah Norway yang menulis Piano Concerto dan banyak buku untuk Lyric Pieces untuk piano termasuk Morning Mood dan Peer Gynt
  • Josefina Brdlíková (1843–1910)
  • Florence Ashton Marshall (1843–1911)
  • Oliveria Louisa Prescott (1843–1919)
  • Nikolai Rimsky-Korsakov (1844–1908), penggubah Russia dan ahli "The Five", dikenali untuk The Flight of the Bumblebee dariThe Tale of Tsar Saltan, Scheherazade, dan Capriccio Espagnol
  • Pablo de Sarasate (1844–1908), penggubah biola Sepanyol yang serba boleh
  • Charles-Marie Widor (1844–1937), penggubah Perancis yang terkenal untuk hasil seni alat muzik organ
  • Marguerite Olagnier (1844–1906)
  • Clara Kathleen Rogers (1844–1931)
  • Gabriel Fauré (1845–1924), penggubah Perancis yang terkenal untuk muzik kamar dan muzik keagamaan (requiem)
  • Ella Adayevskaya (née Schultz) (1846–1926)
  • Marie Jaëll (1846–1925)
  • Sophie Menter (1846–1918)
  • Valentina Serova (1846–1924)
  • Agnes Tyrrell (1846–1883)
  • Agathe Backer Grøndahl (1847–1907)
  • Chiquinha Gonzaga (1847–1935)
  • Augusta Holmès (1847–1903)
  • Agnes Zimmermann (1847–1925)
  • Nadezhda Rimskaya-Korsakova (1848–1919)
  • Frances Allitsen (1849–1912)
  • Soledad Bengoecha de Cármena (1849–1893)
  • Catalina Berroa (1849–1911)
  • Roberta Geddes-Harvey (1849–1930)
  • Ludmila Jeske-Choińska-Mikorska (1849–1898)
  • Nanna Magdalene Liebmann (1849–1935)
  • Stephanie Wurmbrand-Stuppach (1849–1919)

Penggubah pada akhir era romantis (lahir 1850-1870)[sunting | sunting sumber]

  • Louise Adolpha Le Beau (1850–1927)
  • Emma Roberto Steiner (1850–1928)
  • Edith Swepstone (1885–1930)
  • Vincent d'Indy (1851–1931), penggubah Perancis dan juga guru kepada Erik Satie dan Darius Milhaud dll
  • Mary Grant Carmichael (1851–1935)
  • Gabrielle Ferrari (1851–1921)
  • Annie Untuktescue Harrison (1851–1944)
  • Helena Munktell (1852–1919)
  • Teresa Carreño (1853–1917)
  • Engelbert Humperdinck (1854–1921), penggubah opera Jerman yang banyak dipengaruhi oleh Richard Wagner, terkenal untuk Hänsel und Gretel
  • Leoš Janáček (1854–1928), penggubah Czechoslovakia, diingati untuk kerja seni orkestra Sinfonietta
  • Moritz Moszkowski (1854–1925), penggubah dan pemain piano Poland yang menulis lebih dari 200 kerja seni
  • Julie Rivé-King (1854–1937)
  • Ernest Chausson (1855–1899), penggubah Perancis yang banyak dipengaruhi dipengaruhi oleh Franck dan Wagner, dilihat sebagai arah untuk Claude Debussy
  • Maude Valérie White (1855–1937)
  • Cecilia Arizti (1856–1930)
  • Eva Dell'Acqua (1856–1930)
  • Kateřina Emingerová (1856–1934)
  • Clotilde Kainerstorfer (pertengahan kurun ke-19)
  • Helen Hopekirk (1856–1945)
  • Natalia Janotha (1856–1932)
  • Gilda Ruta (1856–1932)
  • Mary Elizabeth Turner Salter (1856–1938)
  • Edward Elgar (1857–1934), penggubah England, menulis oratorio, muzik kamar dan simfoni, terkenal untuk Enigma Variations dan Pomp and Circumstance Marches
  • Berta Bock (1857–1945)
  • Cécile Chaminade (1857–1944)
  • Rosalind Frances Ellicott (1857–1924)
  • Mathilde Kralik von Mayerswalden (1857–1944)
  • Max Wagenknecht (1857-1922)
  • Mary Knight Wood (1857–1944)
  • Ruggiero Leoncavallo (1858–1919), penggubah opera Itali dikenali untuk I Pagliacci
  • Giacomo Puccini (1858–1924), penggubah opera Romantis Itali untuk La bohème, Tosca, Madama Butterfly dan banyak lagi
  • Mélanie Bonis (1858–1937)
  • Catherine Rennes (1858–1940)
  • Guy d'Hardelot (1858–1936)
  • Hilda Sehested (1858–1936)
  • Ethel Smyth (1858–1944)
  • Stella Stocker (1858–1925)
  • Hedwige Chrétien (1859–1944)
  • Laura Sedgwick Collins (1859–1927)
  • Narcisa Freixas (1859–1926)
  • Vincenza Garelli della Morea (1859–selepas 1924)
  • Susie Frances Harrison (1859–1935)
  • Louísa Leonarda (1859–1926)
  • Elisabeth Meyer (1859–1927)
  • Ida Georgina Moberg (1859–1947)
  • Teresa Tanco Cordovez de Herrera (1859–1946)
  • Hope Temple (1859–1938)
  • Isaac Albéniz (1860–1909), penggubah Sepanyol, menulis kerjaseni piano seperti Iberia
  • Gustave Charpentier (1860–1956), penggubah Perancis dikenali untuk opera Louise
  • Gustav Mahler (1860–1911), penggubah Austria terkenal untuk program simfoni berskala besar
Richard Strauss
  • Edward MacDowell (1860–1908), penggubah Amerika dikenali untuk persembahan konsert orkestra piano
  • Hugo Wolf (1860–1903), penggubah Austria, banyak dipengaruhi oleh Richard Wagner
  • Valborg Aulin (1860–1928)
  • Celeste de Longpré Heckscher (1860–1928)
  • Halina Krzyżanowska (1860–1937)
  • Amy Wooduntukde-Finden (1860–1919)
  • Mary J. A. Wurm (1860–1938)
  • Florence Everilda Goodeve (1861–1915)
  • Claude Debussy (1862–1918), penggubah Perancis, muziknya kerap dianggap sebagai bersifat “impressionis” seperti "Clair de Lune" dari Suite bergamasque
  • Frederick Delius (1862–1934), penggubah England, menggunakan kromatik dalam kerja gubahannya
  • Florence Aylward (1862–1950)
  • Carrie Bond (1862–1946)
  • Dora Bright (1862–1951)
  • Liza Lehmann (1862–1918)
  • Mona McBurney (1862–1932)
  • Pietro Mascagni (1863–1945), penggubah opera Itali, dikenali untuk Cavalleria Rusticana
  • Marian Arkwright (1863–1922)
  • Luisa Casagemas (1863–selepas 1894)
  • Maria Chefaliady-Taban (1863–1932)
  • Abbie Gerrish-Jones (1863–1929)
  • Helen Francis Hood (1863–1949)
  • Izabella Kuliffay (1863–1945)
  • Cornélie van Oosterzee (1863–1943)
  • Richard Strauss (1864–1949), penggubah Jerman, dikenali untuk Also Sprach Zarathustra, berdasarkan falsafah Friedrich Nietzsche, menulis banyak nota puisi dan opera
  • Florence Maude Ewart (1864–1949)
  • Eleanor Everest Freer (1864–1942)
  • Alice Tegnér (1864–1943)
  • Paul Dukas (1865–1935), penggubah Perancis, dikenali untuk kerja seni program muzik, The Sorcerer's Apprentice
  • Alexdaner Glazunov (1865–1936), penggubah Russia, banyak dipengaruhi oleh Wagner dan Liszt
  • Jean Sibelius (1865–1957), penggubah Finland, terkenal untuk puisi simfoni Finlandia
  • Borghild Holmsen (1865–1938)
  • Ferruccio Busoni (1866–1924), penggubah dan pemain piano Itali, dikenali untuk opera Turandot dan juga untuk transkripsi dan menyusunan drama Johann Sebastian Bach
  • Francesco Cilea (1866–1950), penggubah opera Itali dikenali untuk Adriana Lecouvreur
  • Amdana Ira Aldridge (1866–1956)
  • Henriette van den Boorn-Coclet (1866–1945)
  • Clara Anna Korn (1866–1941)
  • Laura Lemon (1866–1924)
  • Adela Maddison (1866–1929)
  • Tekla Griebel Wdanall (1866–1940)
  • Umberto Giordano (1867–1948), penggubah opera Itali
  • Enrique Granados (1867–1916), penggubah dan pemain piano Sepanyol
  • Amy Beach (1867–1944)
  • Margherita Galeotti (1867–selepas 1912)
  • Amy Elsie Horrocks (1867–selepas 1915)
  • Margaret Ruthven Lang (1867–1972)
  • Gisella Delle Grazie (lahir 1868, 1894–95)
  • Signe Lund (1868–1950)
  • Annie Patterson (1868–1934)
  • Albert Roussel (1869–1937), penggubah Perancis, menulis empat simfoni, balet dan muzik kamar
  • Virginia Mariani Campolieti (1869–1941)
  • Maria Antonietta Picconi (1869–1926)
  • Caro Roma (1869–1937)
  • Patty Stair (1869–1926)

Penggubah pada era peralihan romantis dan abad ke-20 (lahir 1870-1880)[sunting | sunting sumber]

  • Franz Lehár (1870–1948), penggubah Hungary yang lebih dikenali untuk kerjaseni opereta
  • Eugénie-Emilie Juliette Folville (1870–1946)
  • Mon Schjelderup (1870–1934)
  • Alexdaner von Zemlinsky (1871-1942), guru kepada Arnold Schoenberg dan Erich Wolfgang Korngold
  • Jane Vieu (1871–1955)
  • Alexdaner Scriabin (1872–1915), penggubah Russia, dikenali untuk kerjaseni piano harmoni sonata dan orkestra teater
  • Alicia Adélaide Needham (1872–1945)
  • Sergei Rachmaninoff (1873–1943), penggubah, konduktor muzik, dan pemain piano serba boleh Russia, menulis empat konsert orkestra piano dan juga Rhapsody on a Theme of Paganini
  • Max Reger (1873–1916), penggubah Jerman, dikenali untuk Variations on a Theme of Mozart
  • María de las Mercedes Adam de Aróstegui (1873–1957)
  • Anna Cramer (1873–1968)
  • Celeste Jaguaribe de Matos Celeste (1873–1938)
  • Emma Lomax (1873–1963)
  • Mary Carr Moore (1873–1957)
  • Maude Nugent (1873/4–1958)
  • R. Ethel Harraden (akhir kurun ke-19 – awal kurun ke-20)
  • Franz Schmidt (1874–1939), penggubah Austria yang banyak dipengaruhi oleh Brahms dan Bruckner
  • Bertha Frensel Wegener (1874–1953)
  • Katharine Emily Eggar (1874–1961)
  • Reinhold Glière (1875–1956), penggubah Russia yang menulis kerja seni dalam gaya romantis hingga ke kurun ke-20
  • Richard Wetz (1875-1935), penggubah Jerman yang banyak dipengaruhi oleh Bruckner dan Liszt
  • Maurice Ravel (1875–1937), penggubah Perancis yang bercorak neo-klasikal
  • Sara Wennerberg-Reuter (1875–1959)
  • Mieczyslaw Karlowicz (1876–1909) penggubah Poland yang menulis 6 puisi simfoni Op.9-14, 1 Simfoni Op.7 "Rebirth", Serenade for strings Op.2 dan banyak lagi lagu untuk suara & piano (atau orkestra).
  • Manuel de Falla (1876–1946), penggubah Sepanyol, dikenali untuk El Sombrero de Tres Picos
  • Lucia Contini Anselmi (1876–selepas 1913)
  • Teresa Clotilde del Riego (1876–1968)
  • Mabel Wheeler Daniels (1877–1971)
  • Elisabeth Kuyper (1877–1953)
  • Jeanne BeiJerman-Walraven (1878–1969)
  • Eugenia Calosso (1878–1914)
  • Johanna Müller-Hermann (1878–1941)
  • Yuliya Veysberg (1878/1880–1942)
  • Ottorino Respighi (1879–1936), penggubah Itali dikenali untuk puisi simfoni seperti Fontane di Roma dan Pini di Roma)
  • Wdana Ldanowska (1879–1959)
  • Carmela Mackenna (1879–1962)
  • Alma Maria Mahler (1879–1964)
  • Poldowski (1879–1932)
  • Johanna Senfter (1879–1961)
  • Nikolai Medtner (1880-1951), penggubah Russia yang lebih dikenali untuk kerjaseni sonata piano dan konsert orkestra.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. Moss, Charles K. [1].

Pautan luar dan buku rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan Wikipedia Bahasa Inggeris[sunting | sunting sumber]

(Untuk pemahaman lanjut)

Lihat juga[sunting | sunting sumber]