Senarai penggubah muzik klasikal abad ke-21

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Senarai penggubah muzik klasikal
Pertengahan (Medieval) (476 - 1400)
Pembaharuan (Renaissance) (1400 - 1600)
Barok (Baroque) (1600 - 1760)
Klasikal (Classical) (1730 - 1820)
Romantis (Romantic) (1815 - 1910)
Abad ke-20 (1900 - 2000)
Abad ke-21 (2000 - )


Portal:Senarai penggubah muzik klasikal abad ke-21 Portal Muzik klasikal


Berikut adalah nama penggubah-penggubah untuk muzik klasikal kontemporari atau penggubah abad ke-21 disusun mengikut abjad nama akhir:

Isi kandungan

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Muka atasLihat jugaPautan Luar

A[sunting | sunting sumber]

Sejarah muzik klasikal
Muzik era pertengahan (476 – 1400)
Muzik era pembaharuan (1400 – 1600)
Muzik era barok (1600 – 1760)
Muzik era klasikal (1730 – 1820)
Muzik era romantis (1815 – 1910)
Muzik klasikal abad ke-20 (1900 – 2000)
Muzik klasikal kontemporari (1975 – kini)


  • Abhay Rustum Sopori
  • Sechen Aaq-Swæraq (lahir 1931)
  • Marcello Abbado (lahir 1926)
  • Keiko Abe (lahir 1937)
  • Muhal Richard Abrams (lahir 1930)
  • José Antonio Abreu (lahir 1939)
  • Anton García Abril (lahir 1933)
  • Michael Adamis (lahir 1929)
  • John Coolidge Adams (lahir 1947)
  • John Luther Adams (lahir 1953)
  • Rosalie Adams (lahir 1927)
  • Murray Adaskin (1906–2002)
  • Thomas Adès (lahir 1971)
  • Samuel Adler (lahir 1928)
  • Kati Agocs(lahir 1975)
  • Ernani Aguiar (lahir 1950)
  • Miguel de Aguila (lahir 1957)
  • Kalevi Aho (lahir 1949)
  • Frangis Ali-Sade (lahir 1947)
  • Juan Allende-Blin (lahir 1928)
  • Carmelo Alonso (lahir 1929)
  • Javier Alvarez (lahir 1956)
  • Miguel Álvarez-Fernández (lahir 1979)
  • Maryanne Amacher (lahir 1943)
  • Charles Amirkhanian (lahir 1945)
  • David Amram (lahir 1930)
  • Gilbert Amy (lahir 1936)
  • Beth Anderson (lahir 1950)
  • Julian Anderson (lahir 1967)
  • Mark André (lahir 1964)
  • Louis Andriessen (lahir 1939)
  • Theodore Antoniou (lahir 1935)
  • Georges Aperghis (lahir 1945)
  • Bülent Arel (1918–1990)
  • Dominick Argento (lahir 1927)
  • Richard Arnell (lahir 1917)
  • Georgi Arnaoudov (lahir 1957)
  • Malcolm Arnold (1921–2006)
  • Girolamo Arrigo (lahir 1930)
  • Vyacheslav Artyomov (lahir 1940)
  • Alexander Arutiunian (lahir 1920)
  • Robert Ashley (lahir 1930)
  • Daniel Asia (lahir 1953)
  • André Asriel (lahir 1922)
  • José Vicente Asuar (lahir 1933)
  • Kenneth Atchley (lahir 1954)
  • Lera Auerbach (lahir 1973)
  • Christopher Auerbach-Brown (lahir 1970)
  • Larry Austin (lahir 1930)
  • Tzvi Avni (lahir 1927)

B[sunting | sunting sumber]

  • Milton Babbitt (lahir 1916)
  • Ignacio Baca Lobera (lahir 1957)
  • Nicolas Bacri (lahir 1961)
  • Nikolai Badinski (lahir 1937)
  • Walter Baer (lahir 1928)
  • Junsang Bahk (lahir 1937)
  • Simon Bainbridge (lahir 1952)
  • Leonardo Balada (lahir 1933)
  • Osvaldas Balakauskas (lahir 1937)
  • Claude Ballif (lahir 1924)
  • Alain Bancquart (lahir 1934)
  • Helmut Barbe (lahir 1927)
  • Stephen Mark Barchan (lahir 1982)
  • Vytautas Barkauskas (lahir 1931)
  • Clarence Barlow (lahir ca. 1945)
  • James Barnes (composer)|James Barnes (lahir 1949)
  • Natasha Barrett (lahir 1972)
  • Gerald Barry (lahir 1952)
  • Domenico Bartolucci (lahir 1917)
  • Leonid Bashmakov (lahir 1927)
  • Emerson Batagini (lahir 1978)
  • Dennis Báthory-Kitsz (lahir 1949)
  • Jürg Baur (lahir 1918)
  • François Bayle (lahir 1932)
  • James Beale (lahir 1924)
  • Sally Beamish (lahir 1956)
  • Robert Beaser (lahir 1954)
  • Gustavo Becerra-Schmidt (lahir 1925)
  • Stephen David Beck (lahir 1959)
  • Jeremy Beck (lahir 1960)
  • Günter Becker (lahir 1924)
  • David Bedford (lahir 1937)
  • Jack Beeson (lahir 1921)
  • David Behrman (lahir 1937)
  • Alfonso Belfiore (lahir 1954)
  • Alan Belkin (lahir 1951)
  • Barbara Benary (lahir 1946)
  • Juraj Benes|Juraj Beneš (lahir 1940)
  • Xavier Benguerel (lahir 1931)
  • George Benjamin (composer)|George Benjamin (lahir 1960)
  • Heinz Benker (lahir 1921)
  • Richard Rodney Bennett (lahir 1936)
  • Pascal Bentoiu (lahir 1927)
  • Esteban Benzecry (lahir 1970)
  • Sebastien Beranger (lahir 1977)
  • Roman Berger (lahir 1930)
  • Erik Bergman (1911 - 2006)
  • Luciano Berio (1925 - 2003)
  • Michael Berkeley (lahir 1948)
  • Bart Berman (lahir 1938)
  • Derek Bermel (lahir 1967)
  • Lauren Bernofsky (lahir 1967)
  • Elmer Bernstein (1922 - 2004)
  • Charles Roland Berry (lahir 1957)
  • Mario Bertoncini (lahir 1932)
  • Frank Michael Beyer (lahir 1928)
  • Antonio Bibalo (lahir 1922)
  • Gilbert Biberian (lahir 1944)
  • Jörg Birkenkötter (lahir 1963)
  • Harrison Birtwistle (lahir 1934)
  • Staffan Björklund (lahir 1944)
  • Easley Blackwood Jr. (lahir 1933)
  • David Blake (composer)|David Blake (lahir 1936)
  • Pavel Blatny (lahir 1931)
  • Augustyn Bloch (lahir 1929)
  • Sylvie Bodorová (lahir 1954)
  • Konrad Boehmer (lahir 1941)
  • Philippe Boesmans (lahir 1936)
  • Anatoli Bogatyrjow (lahir 1913)
  • Rostislaw Boiko (lahir 1931)
  • Rob du Bois (lahir 1934)
  • Michèle Bokanowski (lahir 1943)
  • William Bolcom (lahir 1938)
  • Jacques Bondon (lahir 1927)
  • Mauro Bortolotti (lahir 1926)
  • Daniel Börtz (lahir 1943)
  • Axel Borup-Jørgensen (lahir 1924)
  • Hans-Jürgen von Bose (lahir 1953)
  • Christian Bouchard (lahir 1968)
  • Ned Bouhalassa (lahir 1962)
  • Pierre Boulez (lahir 1925)
  • Denys Bouliane (lahir 1955)
  • Andrew Boysen
  • Attila Bozay (lahir 1939)
  • Glenn Branca (lahir 1948)
  • Theo Brandmüller (lahir 1948)
  • Henry Brant (lahir 1913)
  • Henning Brauel (lahir 1940)
  • Peter Michael Braun (lahir 1936)
  • Anthony Braxton (lahir 1945)
  • Uri Brener (lahir 1974)
  • Martin Bresnick (lahir 1946)
  • Roger Briggs (lahir 1952)
  • Alois Bröder (lahir 1961)
  • Leo Brouwer (lahir 1939)
  • Earle Brown (1926 - 2002)
  • David Bruce (composer)|David Bruce (lahir 1970)
  • Karl Gottfried Brunotte (lahir 1958)
  • Elisabetta Brusa (lahir 1954)
  • Joanna Bruzdowicz (lahir 1943)
  • Gavin Bryars (lahir 1943)
  • Gunnar Bucht (lahir 1927)
  • Boudewijn Buckinx (lahir 1945)
  • John Buller (1927–2004)
  • Magnus Bunnskog (lahir 1974)
  • Geoffrey Burgon (lahir 1941)
  • Diana Burrell (lahir 1948)
  • Francis Burt (lahir 1926)
  • Sylvano Bussotti (lahir 1931)
  • Javier Busto (lahir 1949)

C[sunting | sunting sumber]

  • Rodrigo Cadiz (lahir 1972)
  • Herbert Callhoff (lahir 1933)
  • Christian Calon (lahir 1950)
  • Gérard Calvi (lahir 1922)
  • Charles Camilleri (lahir 1931)
  • Mauro Campagnoli (lahir 1975)
  • Bruno Canino (lahir 1935)
  • Philipp Cannon (lahir 1929)
  • Daniel Capelletti (lahir 1958)
  • Wendy Carlos (lahir 1939)
  • Michael Carnes (lahir 1950)
  • Roberto Carnevale (lahir 1966)
  • Edwin Carr (1926-2003)
  • Elliott Carter (lahir 1908)
  • Sara Carvalho (lahir 1970)
  • Philip Cashian (lahir 1963)
  • John Casken (lahir 1949)
  • Jacques Castérède (lahir 1926)
  • Washington Castro (lahir 1909)
  • Josef Ceremuga (lahir 1930)
  • Friedrich Cerha (lahir 1926)
  • Jordi Cervelló (lahir 1935)
  • Franco Cesarini (lahir 1961)
  • Paraschkew Chadschiew (lahir 1912)
  • António Chagas Rosa (lahir 1960)
  • Jacques Charpentier (lahir 1933)
  • Stephen Chatman (lahir 1950)
  • Charles Chaynes (lahir 1925)
  • Brian Cherney (lahir 1942)
  • Mary Ellen Childs (lahir 1957)
  • Unsuk Chin (lahir 1961)
  • Michel Chion (lahir 1947)
  • Alexander Cholminow (lahir 1925)
  • Chou Wen-chung (lahir 1923)
  • Dimitâr Christov (lahir 1933)
  • Heinz Chur (lahir 1948)
  • Leonardo Ciampa (lahir 1971)
  • Gloria Coates (lahir 1938)
  • Allen Cohen
  • Liviu Comes (lahir 1918)
  • Nicolas Collins (lahir 1954)
  • Graziella Concas (lahir 1970)
  • Justin Connolly (lahir 1933)
  • Marius Constant (1925 - 2004)
  • Arnold Cooke (lahir 1906)
  • Sidney Corbett (lahir 1960)
  • Frank Corcoran (lahir 1944)
  • John Corigliano (lahir 1938)
  • Vladimir Cosma (lahir 1940)
  • Edward Cowie (lahir 1943)
  • Gordon Crosse (lahir 1937)
  • George Crumb (lahir 1929)
  • Carlos Cruz de Castro (lahir 1941)
  • Alvin Curran (lahir 1938)
  • Curtis Curtis-Smith (lahir 1941)
  • Henryk Czyz (1923 - 2003)

D[sunting | sunting sumber]

  • Robert Daigneault (lahir 1940)
  • Martin Dalby (lahir 1942)
  • Jean-Michel Damase (lahir 1928)
  • Matteo D'Amico (lahir 1955)
  • Ikuma Dan (lahir 1924)
  • Liviu Dandara (lahir 1933)
  • Nguyen-Thien Dao (lahir 1940)
  • Ram Da-Oz (lahir 1929)
  • Yves Daoust (lahir 1946)
  • Xavier Darasse (lahir 1934)
  • Michael Daugherty (lahir 1954)
  • Diego Davidenko (lahir 1979)
  • Mario Davidovsky (lahir 1934)
  • Hugh Davies (lahir 1943)
  • Peter Maxwell Davies (lahir 1934)
  • Victor Davies (lahir 1939)
  • Anthony Davis (lahir 1951)
  • Carl Davis (lahir 1936)
  • Raymond Deane (lahir 1953)
  • Michel Decoust (lahir 1936)
  • János Decsényi (lahir 1927)
  • Igor Dekleva (lahir 1933)
  • José Luis de Delás (lahir 1928)
  • Norman Del Mar (lahir 1919)
  • Ratko Delorko (lahir 1959)
  • David Del Tredici (lahir 1937)
  • Johan de Meij (lahir 1953)
  • Jacques Demierre (lahir 1954)
  • Michael Denhoff (lahir 1955)
  • Jean-François Denis (lahir 1960)
  • Gion Antoni Derungs (lahir 1935)
  • Martin Derungs (lahir 1943)
  • Pavle Despalj|Pavle Dešpalj (lahir 1934)
  • Dejan Despic|Dejan Despic´ (lahir 1930)
  • Frédéric Devreese (lahir 1929)
  • Matthew Dewey (lahir 1984)
  • Rafaël D'Haene (lahir 1943)
  • Francis Dhomont (lahir 1926)
  • David Diamond (composer)|David Diamond (1915-2005)
  • Emma Lou Diemer (lahir 1927)
  • Francesco Di Fiore (lahir 1966)
  • Jan van Dijk (lahir 1918)
  • Péter Louis van Dijk (lahir 1953)
  • Oscar van Dillen (lahir 1958)
  • James Dillon (composer)|James Dillon (lahir 1950)
  • Bojidar Dimov (lahir 1935)
  • Violeta Dinescu (lahir 1953)
  • Paul Dirmeikis (lahir 1954)
  • Paul-Heinz Dittrich (lahir 1930)
  • Lucia Dlugoszewski (1931 - 2000)
  • Charles Dodge (lahir 1945)
  • Stephen Dodgson (lahir 1924)
  • Friedhelm Döhl (lahir 1936)
  • Paul Dolden (lahir 1956)
  • Hanus Domansky´|Hanuš Domansky´ (lahir 1944)
  • Franco Donatoni (1927-2000)
  • Joseph Dorfman (lahir 1940)
  • Avner Dorman (lahir 1975)
  • Arne Dørumsgaard (lahir 1921)
  • Roy Douglas (lahir 1907)
  • John Downey (lahir 1927)
  • Stefan Dragostinov (lahir 1948)
  • Arnold Dreyblatt (lahir 1953)
  • George Dreyfus (lahir 1928)
  • László Dubrovay (lahir 1943)
  • William Duckworth (lahir 1943)
  • Peter Dülken (lahir 1954)
  • Iancu Dumitrescu (lahir 1944)
  • Tan Dun (lahir 1957)
  • F L Dunkin Wedd (lahir 1955)
  • Hubert Du Plessis (lahir 1922)
  • Joël-François Durand (lahir 1954)
  • Gianmartino Durighello (lahir 1961)
  • Pascal Dusapin (lahir 1955)
  • Henri Dutilleux (lahir 1916)
  • Andrzej Dutkiewicz (lahir 1942)
  • Arié Dzierlatka (lahir 1933)
  • Maria Dziewulska (lahir 1909)

E[sunting | sunting sumber]

  • David Earl (lahir 1951)
  • Michael Easton (1954 - 2004)
  • John Charles Eaton (lahir 1935)
  • Petr Eben (lahir 1929)
  • Gerald Eckert (lahir 1960)
  • Helmut Eder (lahir 1916)
  • Lars Edlund (lahir 1922)
  • George Edwards (lahir 1943)
  • Ross Edwards (lahir 1943)
  • Moritz Eggert (lahir 1965)
  • Margriet Ehlen (lahir 1943)
  • Søren Nils Eichberg (lahir 1973)
  • Dietrich Eichmann (lahir 1966)
  • Karólina Eiriksdóttir (lahir 1951)
  • Will Eisma (lahir 1929)
  • Jan Ekier (lahir 1913)
  • Julio Estrada (lahir 1943)
  • Halim El-Dabh (lahir 1921)
  • Brian Elias (lahir 1948)
  • Dror Elimelech (lahir 1956)
  • Jean-Claude Éloy (lahir 1938)
  • Huib Emmer (lahir 1951)
  • Frantisek Emmert (lahir 1940)
  • Hans-Ulrich Engelmann (lahir 1921)
  • Peter Eötvös (lahir 1944)
  • Donald Erb (lahir 1927)
  • Heimo Erbse (lahir 1924)
  • Susanne Erding (lahir 1955)
  • Dietrich Erdmann (lahir 1917)
  • Hans-Ola Ericsson (lahir 1958)
  • Iván Eröd (lahir 1936)
  • Andrej Eschpaj (lahir 1925)
  • Pierre Even (lahir 1946)
  • Eric Ewazen (lahir 1954)

F[sunting | sunting sumber]

  • Rolande Falcinelli (lahir 1920)
  • Juri Falik (lahir 1936)
  • Leos Faltus|Leoš Faltus (lahir 1937)
  • Carlos Fariñas (1934 - 2002)
  • David Farquhar (lahir 1928)
  • Gareth Farr (lahir 1968)
  • Reinhard Febel (lahir 1952)
  • Ivan Fedele (lahir 1953)
  • Stephen Feigenbaum (lahir 1989)
  • Richard Felciano (lahir 1930)
  • Jindrich Feld|Jindřich Feld (lahir 1925)
  • Jan Felderhof (lahir 1907)
  • Mark Feldman (lahir ?)
  • Barbara Monk Feldman (lahir 1953)
  • Vittorio Fellegara (lahir 1927)
  • Victor Fenigstein (lahir 1924)
  • Antonio Fernandez (lahir 1962)
  • José Manuel Fernández (lahir 1956)
  • Sergio Fernández (lahir 1946)
  • Brian Ferneyhough (lahir 1943)
  • Luc Ferrari (lahir 1929)
  • Lorenzo Ferrero (lahir 1951)
  • Andreas Fervers (lahir 1957)
  • George Fiala (lahir 1922)
  • Petr Fiala (lahir 1943)
  • Jan Fila (lahir 1982)
  • Joshua Fineberg (lahir 1969)
  • Siegfried Fink (lahir 1928)
  • Reinhold Finkbeiner (lahir 1929)
  • Michael Finnissy (lahir 1946)
  • Ertugrul Oguz Firat|Ertuğrul Oğuz Fırat (lahir 1922)
  • Elena Firsova nama lain Jelena Firssowa (lahir 1950)
  • David First (lahir 1953)
  • Jan Frank Fischer (1921-2006)
  • Lubos Fiser|Luboš Fišer (1935 - 1999)
  • Alfred Fisher (lahir 1942)
  • Graham Fitkin (lahir 1963)
  • Joseph Fitzmartin (lahir 1943)
  • Tom Flaherty (lahir 1950)
  • Ernst Helmuth Flammer (lahir 1949)
  • Kjell Flem (lahir 1943)
  • Reinhard David Flender (lahir 1953)
  • Grant Fletcher (1913 - 2002)
  • Philip Flood (lahir 1964)
  • Marius Flothuis (1914 - 2001)
  • Carlisle Floyd (lahir 1926)
  • Urs Joseph Flury (lahir 1941)
  • Henry Flynt (lahir 1940)
  • Daniel Charles Foley (lahir 1952)
  • Jacqueline Fontyn (lahir 1930)
  • Andrew Ford (lahir 1957)
  • Silvio Foretic|Silvio Foretic´ (lahir 1940)
  • Roland Forsberg (lahir 1939)
  • John Väinö Forsman (lahir 1924)
  • Alfons Forstpointner (lahir 1929)
  • Malcolm Forsyth (lahir 1936)
  • Lukas Foss (lahir 1922)
  • Yorgos Foudoulis (lahir 1964)
  • Patrice Fouillaud (lahir 1949)
  • Jennifer Fowler (lahir 1939)
  • Luis Fraca (lahir 1929)
  • Carlo Franci (lahir 1927)
  • John Frandsen (lahir 1956)
  • Wim Franken (lahir 1922)
  • Joep Franssens (lahir 1955)
  • Olov Franzén (lahir 1946)
  • Henning Frederichs (1936 - 2003)
  • Harry Freedman (lahir 1922)
  • Jürg Frey (lahir 1953)
  • Fabio Fresi (lahir 1979)
  • Kresimir Fribec|Krešimir Fribec (lahir 1908)
  • Ruben Fridolfson (lahir 1933)
  • Rikhardur H. Fridriksson (lahir 1960)
  • Alexej Fried (lahir 1922)
  • Johannes Fritsch (lahir 1941)
  • Kenneth Fuchs (lahir 1956)
  • Keiko Fujiie (lahir 1963)
  • Masanori Fujita (lahir 1946)
  • Kazuo Fukushima (lahir 1930)
  • Ellen Fullman (lahir 1957)
  • Aaron Funk (lahir 1975)
  • Arthur Furer (lahir 1924)
  • Beat Furrer (lahir 1954)
  • Paul Walter Fürst (lahir 1926)

G[sunting | sunting sumber]

  • Nodar Gabunija (1933 - 2000)
  • Clemens Gadenstätter (lahir 1966)
  • Bogdan Gagic|Bogdan Gagic´ (lahir 1931)
  • Alain Gagnon (lahir 1938)
  • Bernhard Gál (lahir 1971)
  • Carlo Galante (lahir 1959)
  • Guillermo Galindo (lahir 1960)
  • Kyle Gann (lahir 1955)
  • Fernando García (lahir 1930)
  • Gerald Garcia (lahir 1949)
  • Antón García Abril (lahir 1933)
  • Manuel García Morante (lahir 1937)
  • Sigurdur Egill Gardarsson|Sigur?ur Egill Gar?arsson (lahir 1941)
  • Mary Gardiner (lahir 1932)
  • John Gardner (composer)|John Gardner (lahir 1917)
  • Zsolt Gárdonyi (lahir 1946)
  • Peter Garland (lahir 1952)
  • Rifaat Garrana (lahir 1924)
  • Celso Garrido Lecca (lahir 1926)
  • Mario Garuti (lahir 1957)
  • Maria Isabel Garvia (lahir 1959)
  • Giorgio Gaslini (lahir 1929)
  • Luis Gásser (lahir 1951)
  • Ulrich Gasser (lahir 1950)
  • Heinrich Gattermeyer (lahir 1923)
  • James Gath (lahir 1991)
  • Eric Gaudibert (lahir 1936)
  • Allain Gaussin (lahir 1943)
  • Stephanos Gazuelas (lahir 1931)
  • Gan-ru Ge (lahir 1954)
  • John Maxwell Geddes (lahir 1941)
  • Hartmut Geerken (lahir 1939)
  • Michael Gees (lahir 1953)
  • Rolf Gehlhaar (lahir 1943)
  • Jirí Gemrot|Jiří Gemrot (lahir 1957)
  • Juan Martin Gendelman (lahir 1976)
  • Anthony Genge (lahir 1952)
  • Vladimir Genin (lahir 1958)
  • Harald Genzmer (lahir 1909)
  • Jaap Geraedts (1924 - 2003)
  • René Gerber (lahir 1908)
  • Steven Gerber (lahir 1948)
  • Frank Gerhardt (lahir 1967)
  • Oswald Gerstel (lahir 1923)
  • Frans Geysen (lahir 1936)
  • Emmanuel Ghent (1925 - 2003)
  • Valentin Gheorghiu (lahir 1928)
  • John Gibson (lahir 1951)
  • Michael Gielen (lahir 1927)
  • Helen Gifford (lahir 1935)
  • Christian Giger (lahir 1959)
  • Angelo Gilardino (lahir 1941)
  • Anthony Gilbert (composer)|Anthony Gilbert (lahir 1934)
  • Jacob Gilboa (lahir 1920)
  • Arsenio Girón (lahir 1932)
  • Elias Gistelinck (lahir 1935)
  • Janice Giteck (lahir 1946)
  • Bjørn G. Gjerstrøm (lahir 1939)
  • Detlev Glanert (lahir 1960)
  • Werner Wolf Glaser (1913-2006)
  • Paul Glass (lahir 1934)
  • Philip Glass (lahir 1937)
  • Daniel Glaus (lahir 1957)
  • Srul Irving Glick (lahir 1934)
  • Sylvia Glickman (lahir 1932)
  • Vinko Globokar (lahir 1934)
  • Gilles Gobeil (lahir 1954)
  • Vladimír Godár (lahir 1956)
  • Rolf Inge Godøy (lahir 1952)
  • Heiner Goebbels (lahir 1952)
  • Dieter Goebel-Berggold (lahir 1947)
  • Alexander Goehr (lahir 1932)
  • Lucien Goethals (lahir 1931)
  • Friedrich Goldmann (lahir 1941)
  • Jerry Goldsmith (1929 - 2004)
  • Osvaldo Golijov (lahir 1960)
  • David Gompper (lahir 1954)
  • José Luis González (lahir 1937)
  • Agustin González Acilu (lahir 1929)
  • Jorge González Avila (lahir 1925)
  • Hilario González Iñiguez (lahir 1920)
  • Fabio González-Zuleta (lahir 1920)
  • Ron Goodwin (1925 - 2002)
  • Otar Gordeli (lahir 1928)
  • Henryk Górecki (lahir 1933)
  • Sandro Gorli (lahir 1948)
  • Annie Gosfield (lahir 1960)
  • Clytus Gottwald (lahir 1925)
  • Denis Gougeon (lahir 1951)
  • Elisabeth Davies Gould (lahir 1904)
  • Tonnie de Graaf (lahir 1926)
  • Leonid Grabowski nama lain Hrabovsky atau Hrabovski (lahir 1935)
  • David Graham (composer)|David Graham (lahir 1952)
  • John Kenneth Graham (lahir 1955)
  • Ulf Grahn (lahir 1942)
  • Harold Gramatges (lahir 1918)
  • Renato de Grandis (lahir 1927)
  • Gottfried Gräsbeck (lahir 1927)
  • Kurt Graunke (1915 - 2005)
  • Ray Green (lahir 1908)
  • Jay Greenberg (lahir 1991)
  • Vinicius Grefiens (lahir 1916)
  • Dante Grela (Argentina, 1941)
  • Cestmir Gregor|Čestmir Gregor (lahir 1926)
  • Deirdre Gribbin (lahir 1967)
  • John Griffin (lahir 1979)
  • Teodor Grigoriu (lahir 1926)
  • Jim Grimm (lahir 1928)
  • Ragnar Grippe (lahir 1951)
  • Renato Grisoni (lahir 1922)
  • Eric Gross (lahir 1926)
  • Magne Grov (lahir 1938)
  • Stefans Grové (lahir 1922)
  • Heinz Karl Gruber (lahir 1943)
  • Joachim Gruner (lahir 1933)
  • Adriano Guarnieri (lahir 1947)
  • Wladimir Guba (lahir 1938)
  • Sofia Gubaidulina (lahir 1931)
  • Pelle Gudmundsen-Holmgreen (lahir 1932)
  • Alexander Gugel (lahir 1961)
  • Jean Guillou (lahir 1930)
  • Joan Guinjoan (lahir 1931)
  • Charles Guinovart (lahir 1941)
  • Olof Gullberg (lahir 1931)
  • Rosa Guraieb Kuri (lahir 1931)
  • Albrecht Gürsching (lahir 1934)
  • Christophe Guyard (lahir 1966)
  • Jacques Guyonnet (lahir 1933)
  • Josep Lluis Guzmán (lahir 1954)
  • Henry Gwiazda (lahir 1952)
  • Franklin Gyselynck (lahir 1950)
  • Tomasz Gaworek-Schodrok (lahir 1965)

H[sunting | sunting sumber]

  • Georg Friedrich Haas (lahir 1953)
  • Eilert Hægeland (lahir 1951)
  • Gudmundur Hafsteinsson (lahir 1953)
  • Daron Hagen (lahir 1961)
  • Georg Hajdu (lahir 1960)
  • André Hajdu (lahir 1932)
  • Lorant Hajdu (lahir 1937)
  • Naji Hakim (lahir 1955)
  • Jeremy Haladyna
  • Václav Hálek (lahir 1937)
  • Cristóbal Halffter (lahir 1930)
  • Emily Hall (lahir 1976)
  • Carl-Axel Hall (lahir 1947)
  • Roger Lee Hall (lahir 1942)
  • Bengt Hallberg (lahir 1932)
  • Hans Peter Haller (lahir 1929)
  • Hermann Haller (1914–2002)
  • András Hamary (lahir 1950)
  • Bengt Hambraeus (lahir 1928)
  • Eero Hämeenniemi (lahir 1951)
  • Peter Michael Hamel (lahir 1947)
  • Johan Hammerth (lahir 1953)
  • Philip Hammond (composer)|Philip Hammond (lahir 1951)
  • Roger Hannay (lahir 1930)
  • Ann-Elise Hannikainen (lahir 1946)
  • Jan Hanus|Jan Hanuš (lahir 1915)
  • Hiroshi Hara (Composer) (lahir 1933)
  • John Harbison (lahir 1938)
  • Aharon Harlap (lahir 1941)
  • Edward Harper (lahir 1941)
  • David Harris (lahir 1933)
  • Donald Harris (lahir 1931)
  • Kevin F. Harris (lahir 1965)
  • Jonty Harrison (lahir 1952)
  • Lou Harrison (1917 - 2003)
  • Jonathan Harvey (composer)|Jonathan Harvey (lahir 1939)
  • Juraj Hatrik (lahir 1941)
  • Edu Haubensak (lahir 1954)
  • Halvor Haug (lahir 1952)
  • Svatopluk Havelka (lahir 1925)
  • Diana Pereira Hay (lahir 1932)
  • Komei Hayama (lahir 1932)
  • Hikaru Hayashi (lahir 1931)
  • Gary Hayes (lahir 1948)
  • Paul Hayes (lahir 1951)
  • Sorrel Hays (lahir 1941)
  • Roberto Hazon (lahir 1930)
  • Anthony Hedges (lahir 1931)
  • Åse Hedstrøm (lahir 1950)
  • Lennart Hedwall (lahir 1932)
  • Magne Hegdal (lahir 1944)
  • Werner Heider (lahir 1930)
  • Harald Heilmann (lahir 1924)
  • David Heinick (lahir 1954)
  • Paavo Heininen (lahir 1938)
  • Mikko Heiniö (lahir 1948)
  • Walter Hekster (lahir 1937)
  • Barbara Heller (lahir 1936)
  • Richard Heller (lahir 1954)
  • Robert Maximilian Helmschrott (lahir 1938)
  • Robert Helps (1928 - 2001)
  • Christoph Hempel (lahir 1946)
  • Gerard Hengeveld (1910 - 2001)
  • Pierre Henry (lahir 1927)
  • Blake R. Henson (lahir 1983)
  • Hans Werner Henze (lahir 1926)
  • Robert Heppener (lahir 1925)
  • Franz Jochen Herfert (lahir 1955)
  • Jerry Herman (lahir 1933)
  • Vasile Herman (lahir 1929)
  • Hermilio Hernández (lahir 1931)
  • Rhazes Hernández-López (lahir 1918)
  • Peter Herrmann (lahir 1941)
  • Michael Hersch (lahir 1971)
  • Jacques Hétu (lahir 1938)
  • Detlef Heusinger (lahir 1956
  • David Graham Hewson (lahir 1953)
  • Volker Heyn (lahir 1938)
  • Manuel Hidalgo (lahir 1956)
  • Jennifer Higdon (lahir 1962)
  • Jackson Hill (lahir 1941)
  • Winfried Hiller (lahir 1941)
  • Hajo Hinrichs (lahir 1911)
  • Kozaburo Hirai (1910 - 2002)
  • Cornelius Hirsch (lahir 1954)
  • Hans Ludwig Hirsch (lahir 1937)
  • Caspar René Hirschfeld (lahir 1965)
  • Miroslav Hlavác|Miroslav Hlaváč (lahir 1923)
  • Theodor Hlouschek (lahir 1923)
  • Christopher Hobbs (lahir 1950)
  • Francesco Hoch (lahir 1943)
  • Stanislav Hochel (lahir 1950)
  • Wolfgang Hochstein (lahir 1950)
  • Alun Hoddinott (lahir 1929)
  • Harry Höfer (lahir 1921)
  • Joel Hoffmann (lahir 1953)
  • Richard Hoffmann (lahir 1925)
  • Thomas Hofmann (lahir 1958)
  • Wolfgang Hohensee (lahir 1927)
  • Christoph Hohlfeld (lahir 1922)
  • Theodor Holdheim (lahir 1923)
  • York Höller (lahir 1944)
  • Alan Holley (lahir 1954)
  • Donald Russel Hollier (lahir 1934)
  • Heinz Holliger (lahir 1939)
  • Robin Holloway (lahir 1943)
  • Kristin Holm (lahir 1965)
  • Peder Holm (lahir 1926)
  • Jean-Paul Holstein (lahir 1939)
  • Adriana Hölszky (lahir 1953)
  • Simeon ten Holt (lahir 1923)
  • Simon Holt (lahir 1958)
  • Bo Holten (lahir 1948)
  • Joaquín Homs (1906 - 2003)
  • John Michael Hooke (lahir 1946)
  • Martijn Hooning (lahir 1959)
  • Sarah Hopkins (lahir 1958)
  • Antony Hopkins (lahir 1921)
  • David Horne (lahir 1970)
  • Stanko Horvat (lahir 1930)
  • Josef Maria Horvath (lahir 1931)
  • Michael Horwood (lahir 1947)
  • Toshio Hosokawa (lahir 1955)
  • Simon Hovanessian (lahir 1940)
  • Luc van Hove (lahir 1957)
  • Egil Hovland (lahir 1924)
  • Leslie Howard (musician)|Leslie Howard (lahir 1948)
  • Leonid Hrabovsky nama lain Grabowski atau Hrabovski (lahir 1935)
  • Alexandru Hrisanide (lahir 1936)
  • Ivan Hrusovsky´|Ivan Hrušovsky´ (1927 - 2001)
  • Tsang-Houei Hsu (1929 - 2001)
  • Klaus Huber (lahir 1924)
  • Nicolaus A. Huber (lahir 1939)
  • Klaus K. Hübler (lahir 1956)
  • Karl Anton Hueber (lahir 1928)
  • Wolfgang Hufschmidt (lahir 1934)
  • Gerald Humel (lahir 1931)
  • Bertold Hummel (1925 - 2002)
  • Franz Hummel (lahir 1939)
  • Hans Ulrich Humpert (lahir 1940)
  • Philippe Hurel (lahir 1955)
  • Ilja Hurník (lahir 1922)
  • Karel Husa (lahir 1921)
  • Lajos Huszár (lahir 1948)
  • Svend Hvidtfelt Nielsen (lahir 1958)
  • Ketil Hvoslef (lahir 1939)
  • Miriam Hyde (lahir 1913)
  • Oliver Hynes (lahir 1946)

I[sunting | sunting sumber]

  • Shin-Ichiro Ikebe (lahir 1943)
  • Takuya Imahori (lahir 1978)
  • Kamran Ince (lahir 1960)
  • Iannis Ioannidis (lahir 1930)
  • Adrian Iorgulescu (lahir 1951)
  • Gabriel Iranyi (lahir 1946)
  • Maki Ishii (lahir 1936)
  • Ryuta Ito (lahir 1922)
  • Ilayaraaja (1943)

J[sunting | sunting sumber]

  • Edward Jacobs (lahir 1961)
  • Guus Janssen (lahir 1951)
  • Maurice Jarre (lahir 1924)
  • Monique Jean (lahir 1960)
  • Stanislav Jelinek (lahir 1945)
  • Zoltán Jeney (lahir 1943)
  • Leroy Jenkins (lahir 1932)
  • Wilfried Jentzsch (lahir 1941)
  • Samuel Jerónimo (lahir 1979)
  • Willem Jeths (lahir 1959)
  • Magnús Blöndal Jóhannsson (lahir 1925)
  • David C. Johnson (lahir 1940)
  • Samn Johnson (lahir 1991)
  • Tom Johnson (composer)|Tom Johnson (lahir 1939)
  • Ben Johnston (lahir 1926)
  • Fergus Johnston (lahir 1959)
  • Betsy Jolas (lahir 1926)
  • Bradley Joseph (lahir 1965)
  • Enriko Josif (1924–2003)
  • Aleksandar Josifov (lahir 1940)
  • Dragomir Josifov (lahir 1966)
  • John Joubert (composer)|John Joubert (lahir 1927)
  • Vladimir Jovanovic|Vladimir Jovanović (lahir 1937)
  • Patricia Jünger (lahir 1951)

K[sunting | sunting sumber]

  • Werner Kaegi (lahir 1926)
  • Mauricio Kagel (lahir 1931)
  • Vakhtang Kakhidze (lahir 1959)
  • Johannes Kalitzke (lahir 1959)
  • Imants Kalnins (lahir 1941)
  • Giya Kancheli (lahir 1935)
  • Ejnar Kanding (lahir 1965)
  • Raimo Kangro (1949 - 2001)
  • Shigeru Kan-no (lahir 1959)
  • Nikolai Kapustin (lahir 1937)
  • Faradsch Karajew (lahir 1943)
  • Alemdar Karamanow (lahir 1934)
  • Erhard Karkoschka (lahir 1923)
  • Richard Karpen (lahir 1957)
  • Lucrecia Kasilag (lahir 1918)
  • Yuri Kasparov (lahir 1955)
  • Georg Katzer (lahir 1935)
  • Roland Kayn (lahir 1933)
  • David Keane (lahir 1943)
  • Donald Keats (lahir 1929)
  • Nigel Keay (lahir 1955)
  • David Kechley (lahir 1947)
  • Gerald Kechley (lahir 1919)
  • Robert Kechley (lahir 1952)
  • Igor Kefalidi atau Kefalidis (lahir 1941)
  • Milko Kelemen (lahir 1924)
  • Daniel Kellogg (lahir 1976)
  • Bryan Kelly (lahir 1934)
  • Rudolf Kelterlahir (lahir 1931)
  • John Kenny (lahir 1957)
  • Aaron Jay Kernis (lahir 1960)
  • Gordon Kerry (lahir 1961)
  • Huub Kerstens (lahir 1947)
  • Otto Ketting (lahir 1935)
  • Geert van Keulen (lahir 1943)
  • Tikhon Khrennikov (lahir 1913)
  • Wojciech Kilar (lahir 1923)
  • Wilhelm Killmayer (lahir 1927)
  • Alastair King (lahir 1967)
  • Volker David Kirchner (lahir 1942)
  • Hikari Kiyama (lahir 1983)
  • Kuno Kjaerbe (lahir 1959)
  • Giselher Klebe (lahir 1925)
  • Meri von KleinSmid (masih hidup, tarikh lahir tidak diketahui)
  • Phil Kline
  • Anđelko Klobucar (lahir 1931)
  • Alexander Knaifel (lahir 1943)
  • Oliver Knussen (lahir 1952)
  • Babette Koblenz (lahir 1956)
  • Günter Kochan (lahir 1930)
  • Akil Mark Koci (lahir 1936)
  • Erwin Koch-Raphael (lahir 1949)
  • Zoltán Kocsis (lahir 1952)
  • Nevit Kodalli (lahir 1924)
  • Graeme Koehne (lahir 1956)
  • Gottfried Michael Koenig (lahir 1926)
  • Alfred Koerppen (lahir 1926)
  • Panayiotis Kokoras (lahir 1974)
  • Barbara Kolb (lahir 1939)
  • Mykola Kolessa (1903 - 2006)
  • Karl Michael Komma (lahir 1913)
  • Jo Kondo (lahir 1947)
  • Marek Kopelent (lahir 1932)
  • Mark Kopytman (lahir 1929)
  • Nikolai Korndorf (1947 - 2001)
  • Evgeni Kostitsyn (lahir 1963)
  • Constantine Koukias (lahir 1965)
  • Hans Kox (lahir 1930)
  • William Kraft (lahir 1923)
  • Wilfried Krätzschmar (lahir 1944)
  • Zygmunt Krauze (lahir 1938)
  • Joseph-François Kremer (lahir 1954)
  • Johannes Kretz (lahir 1968)
  • Georg Kröll (lahir 1934)
  • Ton de Kruyf (lahir 1937)
  • Ladislav Kubik (lahir 1946)
  • Claus Kühnl (lahir 1957)
  • Felicitas Kukuck (1914 - 2001)
  • Hanna Kulenty (lahir 1961)
  • Gary Kulesha (lahir 1954)
  • Andreas Kunstein (lahir 1967)
  • Ladislav Kupkovic (lahir 1936)
  • György Kurtág (lahir 1926)
  • Karl-Wieland Kurz (lahir 1961)
  • Hanspeter Kyburz (lahir 1960)

L[sunting | sunting sumber]

  • Joan LaBarbara (lahir 1947)
  • Juan Sebastian Lach (lahir 1970)
  • Helmut Lachenmann (lahir 1935)
  • L.Athira Krishna
  • Ezra Ladermann (lahir 1924)
  • Ruggero Laganà (lahir 1956)
  • John La Montaine (lahir 1920)
  • Cristina Landuzzi (lahir 1961)
  • Bernhard Lang (lahir 1957)
  • David Lang (composer)|David Lang (lahir 1957)
  • István Láng (lahir 1933)
  • Vanessa Lann (lahir 1968)
  • Paul Lansky (lahir 1944)
  • André Laporte (lahir 1931)
  • Patrick Larley (lahir 1951)
  • Aleksander Lason (lahir 1951)
  • Anne Lauber (lahir 1943)
  • Morten Lauridsen (lahir 1943)
  • Rachel Laurin (lahir 1961)
  • Elodie Lauten
  • James Lavino (lahir 1973)
  • Mario Lavista (lahir 1943)
  • Matthew Lawton (lahir 1981)
  • Henri Lazarof (lahir 1932)
  • Mary Jane Leach (lahir 1949)
  • Anne Lebaron (lahir 1953)
  • Roman Ledenjow (lahir 1930)
  • Jacques Leduc (lahir 1932)
  • Reinbert de Leeuw (lahir 1938)
  • Nicola LeFanu (lahir 1947)
  • David Leisner (lahir 1953)
  • John Anthony Lennon (lahir 1950)
  • Georges Lentz (lahir 1965)
  • Wadada Leo Smith (lahir 1941)
  • Philippe Leroux (lahir 1959)
  • Ulrich Leyendecker (lahir 1946)
  • Lowell Liebermann (lahir 1961)
  • György Ligeti (1923-2006)
  • Douglas Lilburn (1915 - 2001)
  • Magnus Lindberg (lahir 1958)
  • Jyrki Linjama (lahir 1962)
  • Annea Lockwood (lahir 1939)
  • Paolo Longo (lahir 1967)
  • Bent Lorentzen (composer)|Bent Lorentzen (lahir 1935)
  • Alexina Louie (lahir 1949)
  • William Loveless (lahir 1956)
  • Andrew Lowe Watson (lahir 1958)
  • Alvin Lucier (lahir 1931)
  • Stanley Lunetta (lahir 1937)
  • Ulrich Ludat (lahir 1959)
  • Eric Lyon (lahir 1962)

M[sunting | sunting sumber]

  • Andrew McBirnie (lahir 1971)
  • John McCabe (lahir 1939)
  • Tod Machover (lahir 1953)
  • Anne McGinty (lahir 1945)
  • Edward McGuire (composer)|Edward McGuire (lahir 1948)
  • Otmar Mácha|Otmar Macha (1922-2006)
  • John Mackey (composer)|John Mackey (lahir 1973)
  • Steven Mackey (lahir 1956)
  • James MacMillan (musician)|James MacMillan (lahir 1959)
  • Gordon McPherson (lahir 1965)
  • Carleton Macy (lahir 1944)
  • Jan Maegaard (lahir 1926)
  • Fabio Maffei (lahir 1968)
  • David Mahler (lahir 1944)
  • Ronnie Magala (lahir 1978)
  • Edgar Mann (lahir 1961)
  • Philippe Manoury (lahir 1952)
  • Edward Manukyan (lahir 1981)
  • Bunita Marcus (lahir 1952)
  • Pierre Mariétan (lahir 1935)
  • Ingram Marshall (lahir 1942)
  • Robert Martin (composer)|Robert Martin (lahir 1952)
  • Donald Martino (1931–2005)
  • Vladimir Martynov (lahir 1946)
  • Steve Martland (lahir 1959)
  • Diego Masson (lahir 1935)
  • Yori-aki Matsudaira (lahir 1931)
  • Yoritsune Matsudaira (1907-2001)
  • Colin Matthews (lahir 1946)
  • David Matthews (composer)|David Matthews (lahir 1943)
  • Siegfried Matthus (lahir 1934)
  • Nicholas Maw (lahir 1935)
  • Stephen Melillo (lahir 1957)
  • Arne Mellnäs (1933–2002)
  • Gian-Carlo Menotti (lahir 1911)
  • Wim Mertens (lahir 1953)
  • Laurent Mettraux (lahir 1970)
  • Winfried Michel (lahir 1948)
  • Minoru Miki (lahir 1930)
  • İlhan Mimaroglu (lahir 1926)
  • Everette Minchew (lahir 1977)
  • Haruki Mino (lahir 1950)
  • Dary John Mizelle (lahir 1940)
  • Roscoe Mitchell (lahir 1940)
  • Luca Miti (lahir 1957)
  • Andrea Molino (lahir 1964)
  • Meredith Monk (lahir 1942)
  • Joe Monzo (lahir 1962)
  • Roberto Morales Manzanares (lahir 1958)
  • Ennio Morricone (lahir 1928)
  • Harald Muenz (lahir 1965)
  • Veli Mukhatov (1916–2005)
  • Gordon Mumma (lahir 1935)
  • Tristan Murail (lahir 1947)

N[sunting | sunting sumber]

  • Onute Narbutaite (lahir 1956)
  • Olga Neuwirth (lahir 1968)
  • Alasdair Nicholson (lahir 1961)
  • Dimitri Nicolau (lahir 1946)
  • Svend Nielsen (lahir 1937)
  • Tage Nielsen (1929 - 2003)
  • Bo Nilsson (lahir 1937)
  • Pehr Henrik Nordgren (lahir 1944)
  • Arne Nordheim (lahir 1931)
  • Robert Normandeau (lahir 1955)
  • Per Nørgård (lahir 1932)
  • Ib Nørholm (lahir 1931)
  • Emmanuel Nunes (lahir 1941)
  • Patrick Nunn (lahir 1969)
  • Michael Nyman (lahir 1944)
  • Knut Nystedt (lahir 1915)

O[sunting | sunting sumber]

  • Anthony Ocana (lahir 1980)
  • Gonzalo de Olavide (1934–2005)
  • Franz Martin Olbrisch (lahir 1952)
  • César de Oliveira (lahir 1977)
  • Pauline Oliveros (lahir 1932)
  • Justice Olsson (lahir 1949)
  • Leo Ornstein (1892–2002)
  • Gabriela Ortiz (lahir 1965)
  • Fritz Joseph Orzelek (lahir 1956)
  • Mark Oslahir (1969–2002)

P[sunting | sunting sumber]

  • José de Paiva Netto (lahir 1941)
  • Luis de Pablo (lahir 1930)
  • Paul Panhuysen
  • Åke Parmerud (lahir 1953)
  • Sergei Pavlenko (lahir 1952)
  • Hilda Paredes (lahir 1957)
  • Arvo Pärt (lahir 1935)
  • Raúl Pavon (lahir 1927)
  • Carlo Pedini (lahir 1956)
  • Georgs Pelécis (lahir 1947)
  • Krzysztof Penderecki (lahir 1933)
  • Nick Peros (lahir 1963)
  • Daniel Pesca (lahir 1985)
  • Goffredo Petrassi (1904–2003)
  • Daniel Pinkham (1923–2006)
  • Hannu Pohjannoro (lahir 1963)
  • Larry Polansky (lahir 1954)
  • Andrew Poppy (lahir 1954)
  • Francis Pott (lahir 1957)
  • Henri Pousseur (lahir 1929)
  • Battista Pradal (lahir 1962)
  • Simon Proctor
  • John Psathas (lahir 1966)
  • Friedrich Puetz (lahir 1950)
  • Veli-Matti Puumala (lahir 1965)

Q[sunting | sunting sumber]

  • Qu Xiao-song (lahir 1952)

R[sunting | sunting sumber]

  • Eliane Radigue (lahir 1932)
  • Štěpán Rak (lahir 1945)
  • Alexander Raskatov (lahir 1953)
  • Karl Aage Rasmussen (lahir 1947)
  • Einojuhani Rautavaara (lahir 1928)
  • Steve Reich (lahir 1936)
  • Aribert Reimann (lahir 1936)
  • Michael Reudenbach (lahir 1956)
  • Roger Reynolds (lahir 1934)
  • Rolf Riehm (lahir 1937)
  • Wolfgang Rihm (lahir 1952)
  • Terry Riley (lahir 1935)
  • Robert Rival (lahir 1975)
  • Imant Raminsh (lahir 1943)
  • Manuel Rocha Iturbide (lahir 1963)
  • George Rochberg (1918–2005)
  • Ernesto Rodrigues (lahir 1959)
  • Uroš Rojko (lahir 1956)
  • Ned Rorem (lahir 1923)
  • Marco Rosano (lahir 1964)
  • Ney Rosauro (lahir 1952)
  • David Rosenboom (lahir 1947)
  • Niels Rosing-Schow (lahir 1954)
  • Stéphane Roy (lahir 1959)
  • Mikel Rouse (lahir 1957)
  • Poul Ruders (lahir 1949)
  • Magdalena Rula Kaminska (lahir 1992
  • John Rutter (lahir 1945)
  • Peter Ruzicka (lahir 1948)
  • Frederic Rzewski (lahir 1938)
  • Osmo Tapio Räihälä (lahir 1964)

S[sunting | sunting sumber]

  • Kaija Saariaho (lahir 1952)
  • Aulis Sallinen (lahir 1935)
  • Sven-David Sandström (lahir 1942)
  • Kentaro Sato (lahir 1981)
  • Eric Sawyer (lahir 1962)
  • Robert Saxton (lahir 1953)
  • Peter Schat (1935–2003)
  • Friedrich Schenker (lahir 1942)
  • Peter Schickele (lahir 1935)
  • Thomas Schmidt-Kowalski (lahir 1949)
  • Dieter Schnebel (lahir 1930)
  • Rodion Schtschedrin (lahir 1932)
  • Gunther Schuller (lahir 1925)
  • Nicholas Schutz (lahir 1979)
  • Kurt Schwaen (lahir 1909)
  • Otto M. Schwarz (lahir 1967)
  • Salvatore Sciarrino (lahir 1947)
  • Flavio Emilio Scogna (lahir 1956)
  • Peter Sculthorpe (lahir 1929)
  • Tolib Shakhidi (lahir 1946)
  • Vladislav Shoot (lahir 1941)
  • Pandit Ravi Shankar (lahir 1928)
  • Harold Shapero (lahir 1929)
  • Alex Shapiro (lahir 1962)
  • Gerald M. Shapiro (lahir 1942)
  • Roberto Sierra (lahir 1953)
  • Walentin Silwestrow (lahir 1937)
  • Aleksandar Simić (lahir 1973)
  • Ezra Sims (lahir 1928)
  • Alvin Singleton (lahir 1940)
  • Damon Sink (lahir 1969)
  • Urmas Sisask (lahir 1966)
  • Larry Sitsky (lahir 1934)
  • Steven Sivyer (lahir 1974)
  • Howard Skempton (lahir 1947)
  • Denis Smalley (lahir 1946)
  • Roger Smalley (lahir 1943)
  • Dmitri Smirnov atau Dmitri Nikolaevich Smirnov (lahir 1948)
  • Randall Smith (lahir 1960)
  • Reginald Smith Brindle (1917-2003)
  • Ivan Sokolov atau Ivan Glebovich Sokolov (lahir 1960)
  • Juan Maria Solare (lahir 1966)
  • Avo Sõmer (lahir 1934)
  • Bent Sørensen (lahir 1958)
  • Rick Sowash (lahir 1950)
  • Philip Sparke (lahir 1951)
  • Bernadette Speach (lahir 1948)
  • Andi Spicer (lahir 1959)
  • Laurie Spiegel (lahir 1945)
  • Frank Lee Sprague (lahir 1969)
  • Hans Stadlmair (lahir 1929)
  • Michael Staley (Lahir 1951)
  • Ernstalbrecht Stiebler (lahir 1934)
  • Robert Stine (lahir 1951)
  • Karlheinz Stockhausen (lahir 1928)
  • Richard Stoker (lahir 1938)
  • Carl Stone (lahir 1953)
  • Ulrich Stranz (1946-2004)
  • Henrik Strindberg (lahir 1954)
  • Paul Sturm (lahir 1956)
  • Morton Subotnick (lahir 1933)
  • Lepo Sumera (1950-2000)
  • Giles Swayne (lahir 1946)
  • James Swearingen (lahir 1947)

T[sunting | sunting sumber]

  • Hannes Taljaard (lahir 1971)
  • Joby Talbot (lahir 1971)
  • Eino Tamberg (lahir 1930)
  • Vladimir Tarnopolsky (lahir 1955)
  • John Tavener (lahir 1944)
  • Robert Taylor (composer)|Robert Taylor (lahir 1931)
  • Richard Teitelbaum (lahir 1939)
  • James Tenney (1934–2006)
  • Dimitri Terzakis (lahir 1938)
  • Daniel Theaker (lahir 1967)
  • Alan Theisen (lahir 1981)
  • Mikis Theodorakis (lahir 1925)
  • Alain Thibault (lahir 1956)
  • J.G. Thirlwell (lahir 1960)
  • Augusta Read Thomas (lahir 1964)
  • Stefan Thomas (lahir 1968)
  • Frank Ticheli (lahir 1958)
  • Boris Tischtschenko (lahir 1939)
  • Eino Toppinen juga dikenali sebagai Eicca Toppinen (lahir 1975)
  • Michael Torke (lahir 1961)
  • Veljo Tormis (lahir 1930)
  • Ana Torres (lahir 1961)
  • Joan Tower (lahir 1938)
  • David Del Tredici (lahir 1937)
  • Jacques Tremblay (lahir 1962)
  • Manfred Trojahn (lahir 1949)
  • Stephen Truelove (lahir 1946)
  • Dan Trueman
  • Hristo Spasov Tsanoff (lahir 1947)
  • Alexander Tschaikowski (lahir 1946)
  • Roxanne Turcotte (lahir 1960)
  • Mark-Anthony Turnage (lahir 1960)
  • Erkki-Sven Tüür (lahir 1959)
  • Dmitri Tymoczko (lahir 1969)
  • 'Blue' Gene Tyranny (lahir 1945)

U[sunting | sunting sumber]

  • Ilhan Usmanbas|İlhan Usmanbaş (lahir 1923)
  • Galina Ustvolskaya (lahir 1919)

V[sunting | sunting sumber]

  • Vangelis|Vangelis Papathanasiou
  • Fabio Vacchi (lahir 1949)
  • Cesare Valentini (lahir 1967)
  • Annette Vande Gorne (lahir 1946)
  • Jan Van der Roost (lahir 1956)
  • Peteris Vasks (lahir 1946)
  • Massimiliano Viel (lahir 1964)
  • Lois V Vierk (lahir 1951)
  • Ian Vine (lahir 1974)
  • Ezequiel Viñao (lahir 1960)
  • T. Edward Vives (lahir 1964)
  • Jan van Vlijmen (1935-2004)
  • Kevin Volans (lahir 1949)
  • Kirsten Volness (lahir 1980)
  • Dimitri Voudouris (lahir 1961)
  • Alexander Voustin atau Vustin(lahir 1943)
  • Jan Vriend (lahir 1938)
  • Klaas de Vries (composer)|Klaas de Vries (lahir 1944)

W[sunting | sunting sumber]

  • Peter-Jan Wagemans (lahir 1952)
  • Christoph Maria Wagner (lahir 1966)
  • Errollyn Wallen (lahir 1958)
  • Felipe Waller (lahir 1971)
  • David Ward-Steinman (lahir 1936)
  • Graham Waterhouse (lahir 1962)
  • Martin Watt (lahir 1971)
  • Hildegard Westerkamp (lahir 1946)
  • Paul W. Whear (lahir 1925)
  • Eric Whitacre (lahir 1970)
  • Bernd Wiesemann (lahir 1938)
  • John Williams (lahir 1932)
  • Malcolm Williamson (1931 - 2003)
  • Thomas Wilson (composer)|Thomas Wilson (1927 - 2001)
  • Brent Witters (lahir 1966)
  • Daniel James Wolf (lahir 1961)
  • Julia Wolfe (lahir 1958)
  • Christian Wolff (composer)|Christian Wolff (lahir 1934)
  • Charles Wuorinen (lahir 1938)

X[sunting | sunting sumber]

  • Iannis Xenakis (1922 - 2001)

Y[sunting | sunting sumber]

  • Yanni (lahir 1954)
  • Takashi Yoshimatsu (lahir 1953)
  • Jun Yamaguchi (lahir 1967)
  • La Monte Young (lahir 1935)
  • Yo Yo Ma (lahir 1955)

Z[sunting | sunting sumber]

  • Ruth Zechlin (lahir 1926)
  • Hans Zender (lahir 1936)
  • Grete von Zieritz (1899 - 2001)
  • Heinz Werner Zimmermann (lahir 1930)
  • Udo Zimmermann (lahir 1943)
  • Walter Zimmermann (lahir 1949)
  • Irakli Zinzadse (lahir 1964)
  • Evan Ziporyn (lahir 1959)
  • John Zorn (lahir 1953)
  • Wim Zwaag (lahir 1960)
  • Ellen Taaffe Zwilich (lahir 1939)
Isi kandungan: Atas - 0–9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z


Pautan Wikipedia Bahasa Inggeris[sunting | sunting sumber]

(Untuk pemahaman lanjut)

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]