Senarai penggubah muzik era klasikal

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Senarai penggubah muzik klasikal
Pertengahan (Medieval) (476 - 1400)
Pembaharuan (Renaissance) (1400 - 1600)
Barok (Baroque) (1600 - 1760)
Klasikal (Classical) (1730 - 1820)
Romantis (Romantic) (1815 - 1910)
Abad ke-20 (1900 - 2000)
Abad ke-21 (2000 - )


Portal:Senarai penggubah muzik era klasikal Portal Muzik klasikal


Berikut adalah nama penggubah-penggubah untuk muzik era klasikal. Kebanyakannya berbangsa Eropah dari tahun 1730 hingga ke tahun 1820. Sesetengah daripada mereka adalah penggubah lagenda dan terkenal seperti Wilhelm Friedmann Bach, Carl Philipp Emanuel Bach, Johann Stamitz, Joseph Haydn, Johann Christian Bach, Luigi Boccherini, Ludwig van Beethoven, Antonio Salieri, Wolfgang Amadeus Mozart, dan Franz Schubert.

Penggubah dari era peralihan barok dan klasikal (lahir sebelum 1710)[sunting | sunting sumber]

Sejarah muzik klasikal
Muzik era pertengahan (476 – 1400)
Muzik era pembaharuan (1400 – 1600)
Muzik era barok (1600 – 1760)
Muzik era klasikal (1730 – 1820)
Muzik era romantis (1815 – 1910)
Muzik klasikal abad ke-20 (1900 – 2000)
Muzik klasikal kontemporari (1975 – kini)


  • Caterina Benedicta Grazianini (awal kurun ke-18)
  • Maria Margherita Grimani (awal kurun ke-18)
  • Lodovico Giustini (1685 - 1743)
  • Domenico Scarlatti (1685 - 1757)
  • Jean-Baptiste Masse (1700 - c1756)
  • Michel Blavet (1700 - 1768)
  • Johan Agrell (1701 - 1765)
  • Jean-Fery Rebel (1701 - 1775)
  • Giovanni Battista Sammartini (c1701 - 1775)
  • Johann Ernst Eberlin (1702 - 1762)
  • Johann Gottlieb Graun (1702-1771)
  • Carl Heinrich Graun (1703-1759)
  • Rosanna Scalfi Marcello (1723–1742)
  • Giovanni Battista Pescetti (1704 - c1766)
  • Santa Della Pietà (1725–1750)
  • Carlo Cecere (1706 - 1761)
  • Baldassare Galuppi (1706 - 1785)
  • Georg Reutter (1708 - 1772)
  • Michel Corrette (1709 - 1795)
  • Christoph Schaffrath (1709 - 1763)
  • Wilhelmina (1709–1758)
  • Giovanni Battista Pergolesi (1710 - 1736)
  • Domenico Alberti (1710 - 1740)
  • Wilhelm Friedemann Bach (1710 – 1784)
  • Mlle Guédon de Presles (awal abad ke -18 - 1754)

Penggubah pada awal era klasikal (lahir 1710-1730)[sunting | sunting sumber]

  • Thomas Arne (1710 - 1778)
  • William Boyce (1711 - 1779)
  • Barbara of Portugal (1711–1758)
  • John Stanley (1712 - 1786)
  • Johann Ludwig Krebs (1713 - 1780)
  • Per Brant (1714 - 1767)
  • Niccolò Jommelli (1714 - 1774)
  • Gottfried August Homilius (1714 - 1785)
  • Christoph Willibald Gluck (1714 - 1787)
  • Carl Philipp Emanuel Bach (1714 - 1788)
  • Georg Christoph Wagenseil (1715 - 1777)
  • Hinrich Philip Johnsen (1716 - 1779)
  • Johann Wenzel Anton Stamitz (1717 - 1757)
  • Elisabeth de Haulteterre ('1737–1768)
  • Mlle Duval (1718– selepas' 1775)
  • Leopold Mozart (1719 - 1787)
  • William Walond (1719 - 1768)
  • Maria Teresa Agnesi (1720–1795)
  • Johann Philipp Kirnberger (1721 - 1783)
  • Sebastián Ramón de Albero y Añaños (1722 - 1756)
  • Georg Benda (1722 - 1795)
  • Karl Friedrich Abel (1723 - 1787)
  • Anna Amalia Princess of Prussia (1723–1787)
  • Maria Antonia Walpurgis (1724–1780)
  • Miss Davis ('1726–after 1755)
  • Johann Gottlieb Goldberg (1727 – 1756)
  • Tommaso Traetta (1727 - 1779)
  • Armand-Louis Couperin (1727 - 1789)
  • Niccolò Piccinni (1728 - 1800)
  • Florian Leopold Gassmann (1729 - 1774)
  • Giuseppe Sarti (1729 - 1802)
  • Antonio Soler (1729 - 1783)

Penggubah pada pertengahan era klasikal (lahir 1730-1750)[sunting | sunting sumber]

  • Luise Adelgunda Victoria Gottsched (meninggal pada 1762)
  • Christian Cannabich (1731 - 1798)
  • Elisabetta de Gambarini (1731–1765)
  • Joseph Haydn (1732 - 1809)
  • Josina Anna Petronella van Boetzelaer (1733–1787)
  • François-Joseph Gossec (1734 - 1829)
  • Johann Gottfried Eckard (1735 - 1809)
  • Johann Christian Bach (1735 - 1782)
  • Mme Papavoine (1755-61)
  • Johann Georg Albrechtsberger (1736 - 1809)
  • Hélène-Louise Demars (1736)
  • Michael Haydn (1737 - 1806)
  • Josef Mysliveček (1737 - 1781)
  • William Herschel (1738 - 1822)
  • Leopold Hofmann (1738 - 1793)
  • Anna Bon (born 1738/1739)
  • Karl Ditters von Dittersdorf (1739 - 1799)
  • Johann Baptist Vanhal (1739 - 1813)
  • Anna Amalia, Duchess of Saxe-Weimar-Eisenach (1739–1807)
  • Mlle Guerin (1739 -1755)
  • Isabelle de Charrière (1740–1805)
  • André-Ernest-Modeste Grétry (1741 - 1813)
  • Andrea Luchesi (1741 - 1801)
  • Giovanni Paisiello (1741 - 1816)
  • Václav Pichl (1741 - 1804)
  • Maria Carolina Wolf (1742–1820)
  • Luigi Boccherini (1743 - 1805)
  • Franz Nikolaus Novotny (1743 - 1773)
  • Anne Louise Boyvin d'Hardancourt Brillon de Jouy (1744–1824)
  • Marianne von Martínez (1744–1812)
  • Yekaterina Sinyavina (meninggal pada 1784)
  • Carl Stamitz (1745 - 1801)
  • Maddalena Laura Sirmen (1745–1818)
  • Marie Emmanuelle Bayon Louis (1746–1825)
  • Marianna von Auenbrugger (d. 1786)
  • Leopold Kozeluch (1747 - 1818)
  • Joseph Schuster (1748 - 1812)
  • Henriette Adélaïde Villard de Beaumesnil (1748–1813)
  • Domenico Cimarosa (1749 - 1801)
  • Maria Barthélemon (1749–1799)

Penggubah pada penghujung era klasikal (lahir 1750-1770)[sunting | sunting sumber]

  • Antonio Salieri (1750 - 1825)
  • Antonio Rosetti (1750 - 1792)
  • Elizabeth Anspach (1750–1828)
  • Elizabeth Joanetta Catherine von Hagen (1750–1809/10)
  • Dmytro Bortniansky (1751 - 1825)
  • Maria Anna Mozart (1751–1829)
  • Mary Ann Pownall (1751–1796)
  • Corona Elisabeth Wilhelmine Schröter (1751–1802)
  • Mary Ann Wrighten (1751–1796)
  • Muzio Clementi (1752 - 1832)
  • Leopold Kozeluch (1752 - 1818)
  • Niccolò Antonio Zingarelli (1752 - 1837)
  • Juliane Reichardt (1752–1783)
  • Jane Savage (1752/3–1824)
  • Jean-Baptiste Breval (1753 - 1823)
  • Vincenzo Righini (1756 - 1812)
  • Giuseppe Antonio Capuzzi (1755 - 1818)
  • Countess Maria Theresia Ahlefeldt (1755–1810)
  • Mary Linwood (1755/6–1845)
  • Wolfgang Amadeus Mozart (1756 - 1791)
  • Joseph Martin Kraus (1756 - 1792)
  • Paul Wranitzky (1756 - 1808)
  • Francesca Lebrun juga Franziska Danzi Lebrun (1756–1791)
  • Ignaz Pleyel (1757 - 1831)
  • Harriett Abrams (1758–1821)
  • Josepha Barbara Auernhammer (1758–1820)
  • François Devienne (1759 - 1803)
  • Franz Vinzenz Krommer (1759 - 1831)
  • Maria Theresa von Paradis (1759 - 1824)
  • Maria Rosa Coccia (1759–1833)
  • Sophia Maria Westenholz (1759–1838)
  • Luigi Cherubini (1760 - 1842)
  • Johann Ladislaus Dussek (1760 - 1812)
  • Marie-Elizabeth Cléry (1761–selepas 1795)
  • Joseph de Momigny (1762 - 1842)
  • Adelheid Maria Eichner (1762–1787)
  • Jane Mary Guest (1762–1846)
  • Ann Valentine (1762–1842)
  • Franz Danzi (1763 - 1826)
  • Adalbert Gyrowetz (1763 - 1850)
  • Étienne Méhul (1763-1817)
  • Simon Mayr (1763 - 1845)
  • Helene de Montgeroult (1764–1836)
  • Franz Xaver Süssmayr (1766 - 1803)
  • Samuel Wesley (1766 - 1837)
  • Anne-Marie Krumpholtz (1766–1813)
  • Caroline Wuiet (1766–1835)
  • Wenzel Muller (1767 - 1835)
  • Julie Candeille (1767–1834)
  • Carlos Baguer (1768 - 1808)
  • Elizabeth Weichsell Billington (1768–1818)
  • Margarethe Danzi (1768–1800)
  • Francesco Gnecco (1769 - 1810)
  • Cecilia Maria Barthélemon (1769–1840)
  • Maria Theresa Bland (1769–1838)
  • Kateřina Veronika Anna Dusíkova (1769–1833)
  • Maria Margherita Grimani (kurun ke -18)
  • Vincenta Da Ponte (kurun ke-18)

Penggubah pada waktu peralihan era klasikal dan romantis (lahir 1770-1800)[sunting | sunting sumber]

  • Ludwig van Beethoven (1770-1827), berbangsa Jerman, kerap tersenarai sebagai penggubah muzik era romantis yang pertama dan terkenal dalam sejarah
  • Ferdinando Paer (1771 - 1839),.
  • Mme Delaval (1791–1802)
  • Lucile Grétry (1772–1790)
  • Maria Frances Parke (1772–1822)
  • Sophie Bawr (1773–1860)
  • Maria Brizzi Giorgi (1775–1822)
  • Sophia Corri Dussek (1775–1847)
  • Margaret Essex (1775–1807)
  • Sophie Gail (1775–1819)
  • Maria Hester Park (1775–1822)
  • Johann Nepomuk Hummel (1778 - 1837),
  • Fernando Sor (1778 - 1839),
  • Mme Ravissa (akhir abad ke-18)
  • Pauline Duchambge (1778–1858)
  • Louise Reichardt (1779–1826)
  • Ekaterina Likoshin ('1800–1810)
  • Katerina Maier (1800)
  • Agata Della Pietà ('1800)
  • Anthony Philip Heinrich (1781 – 1861)
  • Sophie Lebrun (1781–1863)
  • John Field (composer)|John Field (1782 - 1837)
  • Niccolò Paganini (1782 - 1840),
  • Daniel Auber (1782 – 1871)
  • Hortense de Beauharnais (1783–1837)
  • Louis Spohr (1784 - 1859)
  • Teresa Belloc-Giorgi (1784–1855)
  • Bettina Brentano (1785–1859)
  • Catherina Cibbini-Kozeluch (1785–1858)
  • Isabella Colbran (1785–1845)
  • Fanny Krumpholtz Pittar (1785–1815)
  • Pietro Raimondi (1786 - 1853)
  • Carl Maria von Weber (1786 - 1826),
  • Friedrich Kuhlau (1786 - 1832)
  • Marie Bigot (1786–1820)
  • Le Sénéchal de Kerkado (1786–selepas 1805)
  • Nicolas Bochsa (1789 - 1856)
  • Elena Asachi (1789–1877)
  • Maria Agata Szymanowska (1789–1831)
  • Harriet Browne (1790–1858)
  • Louis Joseph Ferdinand Herold (1791–1833)
  • Carl Czerny (1791 - 1857),
  • Giacomo Meyerbeer (1791 - 1864)
  • Gioacchino Rossini (1792 - 1868)
  • Gertrude van den Bergh (1793–1840)
  • Amalie, Princess of Saxony (1794–1870)
  • Olivia Buckley (1790s–selepas 1845)
  • Franz Berwald (1796 - 1868)
  • Carl Loewe (1796 - 1869)
  • Helene Liebmann (1796–1835)
  • Emilie Zumsteeg (1796–1857)
  • Gaetano Donizetti (1797 - 1848)
  • Franz Schubert (1797-1828)
  • Annette von Droste-Hülshoff (1797–1848)

Lihat juga[sunting | sunting sumber]