Senarai pulau di Indonesia

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Peta Kepulauan Indonesia

Indonesia merupakan sebuah negara kepulauan yang terdiri daripada 18,108 pulau (menurut semakan satelit terakhir). Hanya 6,000 buah pulau yang dihuni. Di bawah ini disenaraikan nama bagi pulau-pulau utama Indonesia:

Beberapa pulau di sempadan mengalami tuntutan bertindih di mana dua atau lebih negara membuat tuntutan hak milik. Pihak pemerintah Indonesia kini sedang mengadakan usaha pemetaan dengan bersungguh-sungguh bagi mengemaskini daftar kepulauan yang dituntut oleh mereka.

Besar/Utama[sunting | sunting sumber]

Lain-lain[sunting | sunting sumber]

  1. Pulau Abang
  2. Pulau Adonara
  3. Pulau Alor
  4. Pulau Ambon
  5. Pulau Anak Krakatau
  6. Pulau Ayer
  7. Pulau Ararkula
  8. Pulau Asutubun
  9. Pulau Aur
  10. Pulau Babi, Nanggroe Aceh Darussalam
  11. Pulau Babi, Flores
  12. Pulau Bacan
  13. Pulau Bahubulu
  14. Pulau Bakau
  15. Pulau Bali
  16. Pulau Banggai
  17. Pulau Bangka
  18. Pulau Bangkaru
  19. Pulau Bangkit
  20. Pulau Nusa Barung
  21. Pulau Batarkusu
  22. Pulau Batek
  23. Pulau Batu Bawaikang
  24. Pulau Batu Berhanti
  25. Pulau Batu Goyang
  26. Pulau Batu Kecil
  27. Pulau Batu Mandi
  28. Pulau Batudaka
  29. Pulau Bawean
  30. Pulau Belitung
  31. Pulau Benggala
  32. Pulau Bengkalis
  33. Pulau Bengkulu
  34. Pulau Bepondi
  35. Pulau Berhala
  36. Pulau Besar
  37. Pulau Biak
  38. Pulau Biawak
  39. Pulau Bidadari, Jakarta
  40. Pulau Bidadari, Nusa Tenggara Timur
  41. Pulau Binongko
  42. Pulau Bintan
  43. Pulau Bras
  44. Pulau Breueh
  45. Pulau Budd
  46. Pulau Bulumanuk
  47. Pulau Bunaken
  48. Pulau Bunyu
  49. Pulau Buru
  50. Pulau Buton
  51. Pulau Nusa Ceningan
  52. Pulau Damar
  53. Pulau Dana, Sumba Timur
  54. Pulau Dana, Kupang
  55. Pulau Gili Dasami
  56. Pulau Datu
  57. Pulau Deli
  58. Pulau Derawan
  59. Pulau Dolangan
  60. Pulau Dompak
  1. Pulau Edam
  2. Pulau Enggano
  3. Pulau Enu
  4. Pulau Fani
  5. Pulau Fanildo
  6. Pulau Flores
  7. Pulau Gede
  8. Pulau Gili Genteng
  9. Pulau Gersik
  10. Pulau Gili Gede
  11. Pulau Gili Sulat
  12. Pulau Gosong Makasar
  13. Pulau Guwa Guwa
  14. Pulau Halmahera
  15. Pulau Hoga
  16. Pulau Intata
  17. Pulau Irian
  18. Pulau Gili Iyang
  19. Pulau Iyu Kecil
  20. Pulau Jemur
  21. Pulau Jiew
  22. Pulau Kabaena
  23. Pulau Kadatua
  24. Pulau Kadidiri
  25. Pulau Kaget
  26. Pulau Kahyangan
  27. Pulau Kakaban
  28. Pulau Kakarutan
  29. Pulau Kalangbau
  30. Pulau Kaledupa
  31. Pulau Kalosot
  32. Pulau Nusa Kambangan
  33. Pulau Kambing
  34. Pulau Kangean
  35. Pulau Kapota
  36. Pulau Karamian
  37. Pulau Karang
  38. Pulau Karang Gosong
  39. Pulau Karaweira
  40. Pulau Karimun Kecil
  41. Pulau Karinting
  42. Pulau Kawalusu
  43. Pulau Kawio
  44. Pulau Kayangan
  45. Pulau Kei Besar
  46. Pulau Kei Kecil
  47. Pulau Kelemar
  48. Pulau Kelor
  49. Pulau Kembang
  50. Pulau Kemudi
  51. Pulau Kepala
  52. Pulau Ketapang
  53. Pulau Kisar
  54. Pulau Kolepon
  55. Pulau Komodo
  56. Pulau Kuil
  57. Pulau Kultubai Selatan
  58. Pulau Kultubai Utara
  1. Pulau Laag
  2. Pulau Gili Labak
  3. Pulau Labangke
  4. Pulau Labobo
  5. Pulau Lae-Lae
  6. Pulau Larat
  7. Pulau Lasia
  8. Pulau Laut
  9. Pulau Gili Lawang
  10. Pulau Lembeh
  11. Pulau Nusa Lembongan
  12. Pulau Leti
  13. Pulau Liang
  14. Pulau Liki
  15. Pulau Lingian
  16. Pulau Liran
  17. Pulau Lomblen
  18. Pulau Lombok
  19. Pulau Loren
  20. Pulau Makalehi
  21. Pulau Mamburit
  22. Pulau Mandalika
  23. Pulau Mangkai
  24. Pulau Mangudu
  25. Pulau Maniang
  26. Pulau Manterawu
  27. Pulau Manuk
  28. Pulau Marampit
  29. Pulau Maratua
  30. Pulau Marongan
  31. Pulau Marore
  32. Pulau Masalembu
  33. Pulau Masela
  34. Pulau Meatimiarang
  35. Pulau Moyo
  36. Pulau Medang
  37. Pulau Mega
  38. Pulau Gili Meno
  39. Pulau Meungan
  40. Pulau Miangas
  41. Pulau Miossu
  42. Pulau Gili Motang
  43. Pulau Muna
  44. Pulau Nasi
  45. Pulau Ndao
  46. Pulau Ngali
  47. Pulau Nias
  48. Pulau Nipa
  49. Pulau Nongsa
  50. Pulau Nunukan
  51. Pulau Onrust
  52. Pulau Pabahanan
  53. Pulau Pabelokan
  54. Pulau Padamarang
  55. Pulau Pagerungan Besar
  56. Pulau Pagerungan Kecil
  57. Pulau Pajangan
  58. Pulau Paleng
  59. Pulau Paliat
  60. Pulau Palue
  61. Pulau Pamana Besar

Lihat juga[sunting | sunting sumber]