AKB0048

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
AKB0048
AKB0048.jpg
Genre Idola Jepun
Anime
AKB0048 First Stage
Pengarah Shōji Kawamori, Yoshimasa Hiraike
Penerbit Toshimichi Ōtsuki (eksekutif), Akimoto Yasushi
Skrip/Penulis Shōji Kawamori, Mari Okada
Studio Satelight
Penyiaran Asal JAITS
TBC, IBC (JNN)
TVQ (TXN)
HTB (ANN)
FTB (FNN/FNS)
HTV (NNN/NNS)
BS11
NOTTV one
Dikeluarkan pada 29 April 201222 Julai 2012
Anime
AKB0048 Next Stage
Pengarah Shōji Kawamori, Yoshimasa Hiraike
Penerbit Toshimichi Ōtsuki (eksekutif), Akimoto Yasushi
Skrip/Penulis Shōji Kawamori, Mari Okada
Studio Satelight
Dilesenkan oleh Hanabee (AUS)
Sentai Filmworks (NA)
Penyiaran Asal tvk
HTB
TBC
FTB
Tochigi TV
GTV
TV Saitama
Chiba TV
Tokyo MX
Mie TV
Sun TV
KBS
Hiroshima TV
TVQ Kyushu
NOTTV one
Dikeluarkan pada 5 Januari 201330 Mac 2013
Portal Anime dan Manga

AKB0048 (dibaca "AKB zero-zero-forty-eight"), kadang-kadang ditulis dengan gaya seperti AKB∞48, merupakan satu siri televisyen anime Jepun berasaskan kumpulan gadis idola Jepun AKB48.[1] Anime dihasilkan oleh Satelight, dengan Shoji Kawamori sebagai ketua pengarah dan penulis. Musim pertama bersiaran di antara 29 April hingga 22 Julai 2012[2] manakala musim kedua bersiaran di antara 5 Januari dan 30 Mac 2013.

Latar belakang[sunting | sunting sumber]

Pada awal abad ke-21, perang antara planet berlaku. Ekosistem bumi telah rosak teruk, dan ramai manusia terpaksa melarikan diri daripada planet ini. Di beberapa planet masyarakat baru ini, benda yang "mengganggu hati" seperti muzik dan seni telah diharamkan. 48 tahun kemudian, kumpulan idola legenda AKB48 dibangkitkan semula oleh para gadis yang membawa nama dan semangat ahli asal sebagai kumpulan antara planet bernama AKB0048. Sesetengah orang menganggap mereka sebagai wira dan dilabel sebagai pengganas oleh orang lain, mereka mesti menggunakan senjata untuk membawa muzik mereka kepada peminat mereka di mana sahaja mereka berada. Cerita ini mengikuti sekumpulan pemain muda harapan kerana mereka berlatih untuk menjadi generasi AKB0048 yang seterusnya .

Pada tahun di mana ahli kenkyuusei ke-77 menyertai AKB0048, Deep Galactic Trade Organization [DGTO] (Kesatuan Bima Sakti Raya), sebuah kerajaan totalitarian dan Destroy Entertainment Soldier [DES] (Angkatan Tentera Pemusnah Hiburan), askar milik kerajaan tersebut telah menambah serangan mereka terhadap aktiviti hiburan. AKB0048 bertindak balas akan isu ini dengan membawakan semula Pilihan Raya Senbatsu dan posisi Center Nova. Ahli-ahli kenkyuusei sekarang bersaing secara langsung dengan para pengganti tetap. Apabila AKB0048 membawakan semula polisi yang sudah lama tidak ada, iaitu sejak kehilangan Acchan, satu pihak musuh yang lebih kuat sedang bergerak di belakang tabir dalam senyap.[3]

Watak[sunting | sunting sumber]

Jalan Cerita bertumpu utamanya pada sekumpulan gadis Pelatih (研究生?, kenkyūsei) AKB0048. Untuk pengisian suara bahasa Jepun, mereka disuarakan oleh ahli sebenar AKB48 dan kumpulan-kumpulan kembarnya , dan dikumpulkan sebagai NO NAME untuk menyanyi lagu tema pembuka. Ahli Penerus adalah ahli berpengalaman dijudulkan sempena ahli kumpulan AKB48 asli, namun watak-watak tersebut disuarakan oleh Pengisi Suara berpengalaman.

Watak Utama[sunting | sunting sumber]

Nagisa Motomiya (本宮 凪沙 Motomiya Nagisa?)
Disuarakan Oleh: Karen Iwata (Bahasa Jepun), Luci Christian[4] (Bahasa Inggeris)
Gadis berusia tiga belas tahun tidak betapa menunjukkan keyakinan, tetapi bercita-cita menjadi idola AKB0048 benar bersama rakan-rakannya. Dia memakai reben diberikan oleh ibunya yang menyokong cadangannya menyertai uji bakat AKB walaupun tidak dipersetujui bapanya yang bekerja dengan aktiviti pengharaman hiburan kerajaan. Pada asalnya, Nagisa prihatin terhadap sifat-sifat penuh saingan AKB, tetapi selepas pilihan raya Senbatsu, dia melihat betapa berahinya semua orang terhadap kumpulan tersebut, Nagisa mengistiharkan Chieri sebagai pesaingnya dan bersumpah untuk menerima cabarannya.[5] Seperti Yūko Ōshima, Nagisa bercita-cita menjadi Center Nova.[6] Selepas kehilangan Yūko, Nagisa mengesahkan keinginannya menjadi Center Nova, kali ini untuk membawa Yūko balik dari dunia lain.[7] Pada episod terakhir Next Stage, dia telah diberi gelaran Atsuko Maeda ke-14 (14代目 前田 敦子 14 daime Maeda Atsuko?).[8]
Chieri Sono (園 智恵理 Sono Chieri?)
Disuarakan Oleh: Mayu Watanabe (Bahasa Jepun), Emily Neves[4] (Bahasa Inggeris)
Anak perempuan kepada CEO korporat yang memperkenalkan Nagisa dan rakan-rakannya kepada AKB semasa mereka berusia muda, dan selepas empat tahun dia melarikan diri daripada bapanya untuk uji bakat menyertai AKB. Pada Asalnya, Chieri bersifat dingin dan tegas, tetapi menjadi mesra dan berkawan akhirnya. dia sangat berdedikasi dan berahi terhadap AKB, dan tidak pernah kisah meletakkan dirinya dalam keadaan bahaya demi rakan-rakannya.[9][10] Chieri merupakan pelatih pertama diiringi Kirara, sejenis hidupan kecil yang terang-benderang semasa mengesan kemunculan sinaran idola, walau pada julung kalinya ia benderang semasa Nagisa bersamanya, membuat Chieri berasa dirinya lebih rendah kedudukannya daripada Nagisa sehingga kirara benderang untuknya pada episod akhir musim pertama. Yūko Ōshima menampakkan Chieri pesaingnya untuk kedudukan Center Nova,[11][12] dan selepas Pilihan Raya Senbatsu Baru di mana Chieri menduduki tempat ke-6, Nagisa juga menganggap dia sebagai pesaingnya.[5] Dia diberi jolokan Cherry oleh peminatnya, dan Haruna Kojima mulai memanggilnya begitu juga. Pada episod akhir siri anime, Chieri menjadi Center Nova baru.[8]
Orine Aida (藍田 織音 Aida Orine?)
Disuarakan Oleh: Sayaka Nakaya (Bahasa Jepun), Brittney Karbowski[4] (Bahasa Inggeris)
Salah satu rakan Nagisa yang kehilangan ibu bapanya pada usia yang muda, dan pernah bekerja di sebuah kilang untuk mencari rezeki sebelum menyertai AKB0048 bersama sahabat-handainya. Dia gemar memperbaiki bahagian-bahagian mesin dron, tetapi hairannya dia memiliki sifat tenang. Dia ingin mewarisi Sashiko, bekas ahli AKB.
Yuuka Ichijou (一条 友歌 Ichijō Yūka?)
Disuarakan Oleh: Amina Sato (Bahasa Jepun), Monica Rial[4] (Bahasa Inggeris)
Gadis berusia empat belas tahun berambut ikatan ekor kuda kembar yang merupakan pemikir dan mampu menyelesaikan masalah, kadang-kala dia bersifat tidak penyabar. Walau bagaimanapun, dia seorang yang setiakawan, dan sentiasa melindungi rakan-rakannya. Dia satu-satunya ahli AKB0048 yang mempunyai teman sejati.
Suzuko Kanzaki (神埼 鈴子 Kanzaki Suzuko?)
Disuarakan Oleh: Sawako Hata (Bahasa Jepun), Caitlynn French (Bahasa Inggeris)
Gadis berusia empat belas tahun yang memakai cermin mata dan berpengetahuan luas tentang sejarah AKB0048. Sonata selalu memanggilnya "Linda", kerana 鈴 (Suzu) boleh juga disebut sebagai "Rin," dan sebutan L and R tidak dpat dibezakan dalam bahasa Jepun.[13] Dia berminat untuk belajar tentang pegawai pengarah misteri AKB, Sensei Sensei. Dia penyokong Sonata's dan memanggilnya "Sonati". Rela daripada menjadi seorang pewaris, Suzuko ingin menjadi penyokong AKB0048's seperti Tsubasa.
Sonata Shinonome (東雲 楚方 Shinonome Sonata?)
Disuarakan Oleh: Kumi Yagami (Bahasa Jepun), Juliet Simmons[4] (Bahasa Inggeris)
Gadis berusia sepuluh tahun yang gagal dalam pusingan pertama AKB dan menjadi penumpang bersembunyi sebuah kapal menuju Akibastar untuk pusingan kedua. Dia amat menyokong kakak sulungnya, Kanata. Dia mempunyai sifat merujuk dirinya dalam Kata Ganti Nama Ketiga.[14] Sonata memanggil Makoto si Rungut kerana bersifat bimbang dan negatif. Dia ingin mewarisi Lovetan yang berdasarkan ahli AKB48 Aika Ota. Masuk musim kedua Next Stage, Sonata berusia sebelas tahun.[15]
Makoto Yokomizo (横溝 真琴 Yokomizo Makoto?)
Disuarakan Oleh: Mao Mita (Bahasa Jepun), Molly Searcy[4] (Bahasa Inggeris)
Gadis 16 tahun yang bersifat penakut dan mudah ditakutkan, dia selalu bimbang dan berfikiran negatif. Oleh sebab itu, Sonata menimangkannya Si Rungut ("Grumbly") ("Buddha" untuk suara Inggeris). Walau bgaimanapun, bila diperlukan untuk menjalankan misi bawah tanah, dia tidak menyerah kalah dan menjadi berani dan mendapat kiraranya sendiri. Sonata telah menukarkan nama timangnya dari "Grumbly" ke "Grumblator" ("Buddha" untuk suara Inggeris).
Kanata Shinonome (東雲 彼方 Shinonome Kanata?)
Disuarakan Oleh: Haruka Ishida (Bahasa Jepun), Genevieve Simmons (Bahasa Inggeris)
Kakak sulung Sonata yang berusia lima belas tahun dan bersifat tidak sentimental. Dia merupakan sebahagian daripada pelatih generasi ke-75, yang belum menjadi ahli pewaris. Dia menyertai AKB0048 untuk membalas dendam terhadap DES yang membunuh bapanya, akan tetapi di but episod ke-5, telah diketahui bahawa Kanata bukan sahaja mahu balas dendam, bahkan tujuannya menjadi sebahagian 00 adalah untuk menjadi ahli pewaris. Dia berahi menyokong Minami Takahashi dan dipercayai bahawa dia asalnya hendak mewarisi Minami, akan tetapi telah dihalang berbuat demikian kerana Minami tetap mahu kekal sebagai ahli AKB.
Mimori Kishida (岸田 美森 Kishida Mimori?)
Disuarakan Oleh: Sumire Sato (Bahasa Jepun), Carli Mosier (Bahasa Inggeris)
A sexy seventeen-year-old who loves pheromones. Mimori is a passionate girl and does her best in everything she does. She always tries to help everybody do the best they can. She is the only other 75th generation trainee besides Kanata. She ranked 10th in the New General Elections, being one of the two understudies who managed to rank along with Chieri. As of episode 20, she has become a successor bearing the name of Mariko Shinoda the 8th (8代目 篠田 麻里子 8 daime Shinoda Mariko?).
Megumi Wanibuchi (鰐淵 恵 Wanibuchi Megumi?)
Disuarakan Oleh: Momoka Kinoshita (Bahasa Jepun), Meaghan Avocato (Bahasa Inggeris)
A 76th generation who is sometimes resentful of others succeeding. She is friends with Youko, who was soon promoted to be Sae Miyazawa's successor.

Successors[sunting | sunting sumber]

The Successors are members of AKB0048 whose stage names are based on AKB48 members along with their ordinal numbers.

Yūko Ōshima the 9th (9代目 大島優子 9 daime Ōshima Yūko?) /Yūko (ゆうこ?)
Disuarakan Oleh: Akemi Kanda[16] (Bahasa Jepun), Tiffany Terrell[4] (Bahasa Inggeris)
Yuko's dream is to become the Center Nova, a position that was abolished following the disappearance of Atsuko Maeda the 13th. She triggers the Center Nova phenomenon during a DES attack on Akibastar but is unable to control the power and disappears soon after. In the final episode she returns through a gate and joins the other members during a concert on Akibastar. She is titled after Yūko Ōshima, and her real name is Hikari Kimishima (君島 光 Kimishima Hikari?).
Minami Takahashi the 5th (5代目 高橋 みなみ 5 daime Takahashi Minami?) /Takamina (たかみな?)
Disuarakan Oleh: Ryoko Shiraishi (Bahasa Jepun), Cynthia Martinez[4] (Bahasa Inggeris)
Minami is the current captain of AKB0048. She contemplates pushing Kanata for succession but is deterred when she finds out that Kanata has already been chosen to succeed her. Knowing that she is the reason for Kanata's inability to succeed, Takamina begins to doubt herself and her abilities. During their travel to a concert with entertainment ban, they are attacked by DES and due to her wavering heart she is hit and barely escapes alive, causing Kanata to cover her place as an understudy. Wanting Kanata to succeed and not wanting to graduate puts her in a position of self doubt. Yuko then sees her at the infirmary and tells her that the only thing that matter is her own dream, helping her recover her determination to keep being the captain and returning to the stage. She later confront Kanata and reveal her that she is the reason she cannot become successor. During the New General Elections she placed second, just behind Yuko Oshima the 9th, but ahead of Sayaka Akimoto the 10th. She is titled after Minami Takahashi and her real name is Shiori Arisawa (有沢 栞 Arisawa Shiori?).
Sayaka Akimoto the 10th (10代目 秋元 才加 10 daime Akimoto Sayaka?) /Sayaka (さやか?)
Disuarakan Oleh: Ayako Kawasumi (Bahasa Jepun), Beth Lazarou[4] (Bahasa Inggeris)
A fitness enthusiast who also tries to force the others to be more active than they already are. She is very head-on with things and a very tough member, but still has a heart of gold. During the New General Elections she ranks third, just behind Minami and ahead of Yukirin. She is titled after Sayaka Akimoto and her real name is Akira Igarashi (五十嵐 アキラ Igarashi Akira?).
Tomomi Itano the 11th (11代目 板野 友美 11 daime Itano Tomomi?) /Tomochin (ともちん?)
Disuarakan Oleh: Kana Ueda (Bahasa Jepun), Allison Sumrall[4] (Bahasa Inggeris)
Just like all of Tomomi Itano's successors, she is a direct descendant and bears a striking resemblance to Tomomi the 1st. Although she ranks third in the early results for the New General Elections, she ends up in eighth place before Sae and after Kojiharu. Her real name is Tomoyo Itano (板野 友世 Itano Tomoyo?).
Yuki Kashiwagi the 6th (6代目 柏木 由紀 6 daime Kashiwagi Yuki?) /Yukirin (ゆきりん?)
Disuarakan Oleh: Yui Horie (Bahasa Jepun), Margaret McDonald (Bahasa Inggeris)
Yuki assumes the role of Captain whenever Tsubasa steps out, and she is also a nurse. During the New General Elections, she finishes fourth before Mayuyu and after Sayaka. She is titled after Yuki Kashiwagi and her real name is Ayako Kuroki (黒木 綾子 Kuroki Ayako?).
Haruna Kojima the 8th (8代目 小嶋 陽菜 8 daime Kojima Haruna?) /Kojiharu (こじはる?)
Disuarakan Oleh: Mamiko Noto (Bahasa Jepun), Nancy Novotny[4] (Bahasa Inggeris)
Haruna comes from the same generation as Yuko. She is very outgoing and tends to get along with almost everyone she meets. Kojiharu is always cheerful and a up beat person. In the general elections she is chosen 7th before Tomochin and after Chieri. She is titled after Haruna Kojima and her real name is Chiharu Sakuragi ( 桜木千春 Sakuragi Chiharu?).
Sae Miyazawa the 10th (10代目 宮澤 佐江 10 daime Miyazawa Sae?) /Sae (さえ?)
Disuarakan Oleh: Mai Nakahara (Bahasa Jepun), Shannon Emerick[4] (Bahasa Inggeris)
She came from the 76th generation. As a successor she doesn't have much free time but she tries her best when she can to rekindle her friendship with Megumi. She is often quiet and seen with Sayaka. In the general elections she is 9th before Mimori and after Tomochin. She is titled after Sae Miyazawa and her real name is Youko Asamiya (朝宮 陽子 Asamiya Yōko?)
Mayu Watanabe Type 3 (3型目 渡辺麻友 3 gatame Watanabe Mayu?) /Mayuyu (まゆゆ?)[17]
Disuarakan Oleh: Yukari Tamura (Bahasa Jepun), Hayley Adams[4] (Bahasa Inggeris)
Mayu Watanabe Android MAYUYU code-CG-3 (渡辺 麻友=アンドロイド MAYUYU コードCG-3 Watanabe Mayu Andoroido Mayuyu kōdo CG-3?) is a gynoid in the series. Not much is known about her, but she is usually seen with Yukirin if she is not off eating. She has a mechanical forearm with a gun installed inside; and part of her uniform skirt is made of ammo for this weapon. In the general elections she is 5th place after Yukirin and before Kojiharu. She is based on Mayu Watanabe.
Atsuko Maeda the 13th (13代目 前田 敦子 13 daime Maeda Atsuko?) /Acchan (あっちゃん?)
Disuarakan Oleh: Miyuki Sawashiro (Bahasa Jepun), Sasha Paysinger (Bahasa Inggeris)
A former member of AKB0048 who was in the Center Nova position and disappeared during a concert. Following her disappearance, the Center Nova position was abolished. She is based on Atsuko Maeda and her real name is Atsuko Katagiri.

Others[sunting | sunting sumber]

Tsubasa Katagiri (カタギリ ツバサ Katagiri Tsubasa?)
Disuarakan Oleh: Yumi Kakazu (Bahasa Jepun), Shelley Calene-Black (Bahasa Inggeris)
AKB0048's manager and producer, and the contact between the girls and Sensei Sensei. Formerly titled Mariko Shinoda the 7th, Tsubasa graduates (and thus has diamonds in her eyes) and enters the administration in order to find out what happened to Atsuko.
Sensei Sensei (先聖センセイ?) /S-Quadruple (S.クワドラプル Esu Kuwadorapuru?)
Disuarakan Oleh: Katsumi Watanabe (Bahasa Jepun), David Wald (Season 1), Christopher Ayres(Season 2) (Bahasa Inggeris)
The mysterious head of AKB0048 who produces all the songs and choreography for the band.
Mr. Ushiyama (牛山先生 Ushiyama-sensei?)
Disuarakan Oleh: Daisuke Ono (Bahasa Jepun), Illich Guardiola (Bahasa Inggeris)
The effeminate choreographer for AKB0048, who is rather strict in his teachings.
Mikako Minamino (南野 美果子 Minamino Mikako?)
Disuarakan Oleh: Sachiko Kojima (Bahasa Jepun), Allison Keith-Shipp (Bahasa Inggeris)
A former member of AKB0048 with the title Minami Minegishi the 5th, Mikako works as a camerawoman. She is a former Center Nova, however, during her performance with the group, the Kirara went after her as a Center Nova, but she fled the stage before they could absorb her. She later joins forces with Chieri's father, with the intention of recreating the Center Nova Phenomenon for him, as she looks for a way to bring back Acchan and all other Center Novas who disappeared, but regrets about it when it culminates with DES taking over Akibastar. She redeems herself when she risks her life to protect the others from another DES attack. It is said that her piloting skills are second to none in the 00's history.
Chieri's Father (智恵理の父 Chieri no Chichi?)
Disuarakan Oleh: Shō Hayami (Bahasa Jepun), David Matranga (Bahasa Inggeris)
The president of the Zodiac Corporation and Chieri's father, his company is a supplier of weaponry for DES and did not seemed worried when his daughter fled to join 00. He later appears in the second season investigating the relations between Kiraras, the mineral dualium and the Center Nova phenomenon. His desire is for Chieri to become a Center Nova so he may use the Kirara's power to cross time and space. Once he and Chieri meet for the first time after she leaves to join 00, he is assassinated by unknown reasons.
Nagisa's Father (凪沙の父 Nagisa no Chichi?)
Disuarakan Oleh: Tōru Ōkawa (Bahasa Jepun), Christopher Ayres (Bahasa Inggeris)
Nagisa's Father is one of the minor characters in the AKB0048 anime series. He is the father of Nagisa Motomiya.He proves to be a serious man and hardworking. Placing his work ahead of his family. After he gets a little side work and shows more importance to his family. He is against Nagisa joining 00 and was against entertainment, but later on has more of an understanding of it.
Chef Papa (パパコック Papa Kokku?)
Disuarakan Oleh: Itaru Yamamoto (Bahasa Jepun), John Swasey (Bahasa Inggeris)
Chef Papa is a chef who is affiliated with AKB0048. According to Mimori Kishida, his meals are exquisite. Chef Papa is kind, straight forwarded, and he is always happy and ready to serve anyone his food. Chef Papa also keeps in mind of the likes and dislikes of the food of the people he serves.
Nagisa's Mother (凪沙の母 Nagisa no Kaa?)
Disuarakan Oleh: Kikuko Inoue (Bahasa Jepun), Nancy Novotny (Bahasa Inggeris)
Nagisa's Mother is one of the minor characters in the AKB0048 anime series. She is the mother of Nagisa Motomiya. She is a housewife and cares for her daughter Nagisa very much. In Episode 1, she made a ribbon for Nagisa to wear when she leaves to audition for AKB0048.
Mamoru ( Mamoru?)
Disuarakan Oleh: Haruka Ishida (Bahasa Jepun), Greg Ayres (Bahasa Inggeris)
Mamoru is Yuka's friend from Lancastar. He is also friends with Aoi and a WOTA member. At first, he doesn't seem to like idols. Be when Yuka left Lancastar, he decided to do some research on idols. Since then, he has become very fond of idols, especially Suzuko, however, he secretly fonds over Yuka even more. He tells Yuka that he loves the Yuka that's the 00 member, but no longer loves the Yuka that wasn't. Aoi teased him about whether or not he voted only for Suzuko at the General Elections, implying that she suspects or knows that he loves Yuka, and most likely even more than Suzuko.
Aoi Kouenji (高円寺 葵 Kouenji Aoi?)
Disuarakan Oleh: Airi Furukawa (Bahasa Jepun), Margaret McDonald (Bahasa Inggeris)
Aoi Koenji is Mamoru's friend from Lancastar. She is also a WOTA member. She is always focused on her mission and works hard as a WOTA member. She often scolds or lectures Mamoru when he is late or not focusing on the task at hand. She is also a fan of Yuka Ichijo. She knows that he is a fan of Suzuko, but also suspects or knows that he loves Yuka as well, possibly even more than Suzuko. This is because she teased him about whether or not he was just rooting for Suzuko when he was trying to get the TV to work so they can watch the General Elections.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. (Inggeris)"Anime AKB48 bertajuk AKB0048 mendapat 4 siri manga dalam majalah". Anime News Network. 2011-11-25. Diperoleh pada 2011-12-27. 
 2. (Inggeris)"Blu-ray / DVD AKB0048 akan masukkan potongan pengarah episod 1". Anime News Network. 2012-05-06. Diperoleh pada 2012-05-06.  Unknown parameter |lang= ignored (|language= suggested) (bantuan)
 3. (Inggeris)"AKB0048 Next Stage (TV)". Anime News Network. Diperoleh pada 2013-06-06. 
 4. 4.00 4.01 4.02 4.03 4.04 4.05 4.06 4.07 4.08 4.09 4.10 4.11 4.12 Beveridge, Chris (August 14, 2013). "Dub Cast For ‘AKB0048′ First Season Anime Revealed". fandompost.com. 
 5. 5.0 5.1 "New General Elections". AKB0048. Musim 2. Episod 4. 2013-01-26. 22:53 minit. TV Kanagawa.
 6. "Inheritor of the Name". AKB0048. Musim 2. Episod 6. 2013-02-09. 21:31 minit. TV Kanagawa.
 7. "Blue Betrayal". AKB0048. Musim 2. Episod 9. 2013-03-02. 16:05 minit. TV Kanagawa.
 8. 8.0 8.1 "No Name". AKB0048. Musim 2. Episod 13. 2013-03-30. TV Kanagawa.
 9. "Stardust Selection". AKB0048. Musim 1. Episod 3. 2012-05-13. TV Kanagawa.
 10. "The First Handshake Event". AKB0048. Musim 1. Episod 6. 2012-06-03. 15:12 minit. TV Kanagawa.
 11. "The Young Girls' Trial". AKB0048. Musim 2. Episod 1. 2013-01-05. 21:25 minit. TV Kanagawa.
 12. "Shocking New Developments!?". AKB0048. Musim 2. Episod 2. 2013-01-12. 08:17 minit. TV Kanagawa.
 13. Season 1, Episode 2, approx. @4:30
 14. Season 1, Episode 2
 15. Season 2, Episode 1
 16. Doi, Hitoshi. "Kanda Akemi roles". Hitoshi Doi's Seiyuu Database. Diperoleh pada 2015-03-24. 
 17. http://www.cdjapan.co.jp/goods/goods_detail.html?KEY=NEOGDS-79348