Satelight

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Jangan dikelirukan dengan Satelit.
SATELIGHT Inc.
株式会社サテライト
Syarikat perniagaan
Industri Studio animasi dan syarikat pengeluaran
Ditubuhkan Disember 1995 di Sapporo, Hokkaidō
Ibu pejabat Suginami, Tokyo, Japan
Perancang utama
Michiaki Satō (Pengarah)
Shōji Kawamori (Pengarah Eksekutif)[1][pautan putus]
Induk Sankyo Group
Laman sesawang Laman rasmi Satelight

Satelight Inc. (株式会社サテライト, Kabushiki-gaisha Sateraito) adalah sebuah syarikat studio animasi di Jepun yang bertindak sebagai bahagian pengendali pachinko, Kumpulan Sankyo.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Studio ini ditubuhkan pada Disember 1995, di Sapporo, Hokkaidō, projek pertama mereka iaitu Bit the Cupid, adalah sebuah siri animasi berkomputer yang pertama di dunia.[2][pautan putus] Nama Satelight mempunyai maksud yang tersendiri, S untuk Sapporo, A untuk Animate, T untuk Technology and E untuk Entertainment. Pengarah syarikat ini ialah Michiaki Satō. Pengarah dan pencipta anime yang dikagumi Shōji Kawamori ialah pengarah eksekutif bagi studio ini.[1]

Pada tahun 1996, projek seterusnya bagi studio ini adalah animasi janaan komputer (atau CG animation) untuk Īhatōbu Gensō: Kenji no Haru dengan kerjasama Kumpulan TAC. Tidak lama kemudian ia ditubuhkan sebagai studio pengeluaran pada tahun 1998 di Suginami, Tokyo. Studio ini menerbitkan siri televisyen prtamanya, Earth Maiden Arjuna oleh Kawamori pada tahun 2001. Pada tahun 2006, lokasi ibu pejabat studio ini berubah dari Sapporo ke Tokyo.

Projek[sunting | sunting sumber]

Penerbitan[sunting | sunting sumber]

Permainan Video[sunting | sunting sumber]

Penglibatan lain[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]