Akuifer

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Keratan rentas akuifer biasa

Akuifer [a-kui-fĕr] adalah lapisan batu telap mengandungi air bawah tanah atau bahan peroi (batu kelikir, pasir, atau selut) yang air boleh diambil darinya dengan menggali perigi. Kajian aliran air dalam akuifer dan ciri-ciri akuifer dikenali sebagai hidrogeologi. Istilah berkait termasuk *akuifart*, yang merupakan lapisan kurang telap sepanjang akuifer, [1] dan aquiclude (atau aquifuge), lapisan yang tidak telap di bawah atau di atas akuifer. Jika terletak di atas kawasan telap tekanan akuifer boleh menyebabkan ia membentuk akuifer tertutup.

Kedalaman[sunting | sunting sumber]

Akuifer boleh terbentuk pada sebarang kedalaman. Akuifer yang terbentuk di permukaan bukan sahaja sering digunakan sebagai bekalan air dan pertanian, tetapi juga lebih mudah diperbaharui oleh hujan tempatan. Banyak kawasan gurun mempunyai bukit batu kapur atau gunung dalam mereka atau berhampiran dengannya yang boleh digunakan sebagai sumber air dipermukaan. Sebahagian dari Gunung Atlas di Afrika Utara, Lebanon dan banjaran Anti-Lubnan di Syria, Israel dan Lubnan, Jebel Akhdar di Oman, sebahagian dari banjaran Sierra Nevada dan banjaran bersebelahan di baratdaya Amerika Syarikat, memiliki akuifer cetek/tohor yang digunakan sebagai bekalan air. Terlebih guna boleh mendorong kepada penggunaan yang mengatasi amalan pengunaan berterusan; contoh., lebih banyak air diambil dari yang dapat diganti. Sepanjang persisiran pantai negara tertentu, seperti di Libya dan Israel, pertumbuhan penduduk telah mendorong kepada lampau populasi ("overpopulation"), yang menyebabkan penurunan aras air dan pencemaran air masin pada air bawah tanah oleh air masin dari laut. Kebanyakan pengunaan air ini digunakan oleh petani dan kilang-kilang menambah pencemaran seperti baja dan bahan sisi kimia kepada bekalan air akuifer, yang dengan cepat mengeringkan air dan mencemarkan tanah.

Pantai memberikan model bagi membantu membayangkan akuifer. Sekiranya lubang digali pada pasir, pasir yang amat lembab atau tepu didapati pada kedalaman cetek. Lubang ini merupakan perigi kasar, pasir basah mewakili akuifer, dan aras sehingga mana air naik dalam lubang ini mewakili pasar air.

Pengelasan[sunting | sunting sumber]

Gambar rajah di atas menunjukkan arah aliran biasa dalam keratan rentas sistem akuifer terbuka yang mudah. Sistem ini menunjukkan dua akuifer dengan satu akuitard (lapisan penutup atau telap) di antara mereka, dikelilingi oleh batuan dasar aquiclude, yang berhubung dengan aliran penambah (biasa di rantau lembap) . Jadual air dan zon tidak tepu juga digambarkan. 'Akuitard merupakan zon dalam bumi yang menghalang aliran air bawah tanah dari satu akuifer dengan yang lain. Akuitard kadang-kala boleh , jika benar-benar telus, yang dipanggil aquiclude atau aquifuge. Aquitard terdiri daripada lapisan sama ada tanah atau batu tidak berliang dengan konduktiviti hidraulik yang rendah.

Tepu dan tidak tepu[sunting | sunting sumber]

Air bawah tanah terdapat hampir di setiap titik di bawah tanah cetek, pada tahap tertentu; sungguhpun akuifer tidak semestinya mengandungi air tawar. Kerak bumi boleh dibahagikan kepada dua kawasan: zon tepu atau zon phreatik (misalnya, akuifer, aquitard, dll), di mana semua ruang yang ada dipenuhi dengan air, dan zon idak tepu (juga dikenali sebagai zon vadose), di mana masih terdapat ruang udara dengan sedikit air, tetapi boleh diisi dengan lebih banyak air.

'Tepu' bererti tekanan air adalah lebih besar berbanding tekanan atmosfera (ia mempunyai tekanan tolok > 0). Takrif jadual air permukaan di mana tekanan hidrolik adalah sama dengan tekanan atmosfera (di mana tekanan tolok = 0).

Keadaan tidak tepu berlaku di atas paras air di mana tekanan adalah negatif (tekanan mutlak tidak boleh menjadi negatif, tetapi tekanan tolok boleh) dan air yang tidak mengisi sepenuhnya liang bahan akuifer diserap. Kandungan air dalam zon tidak tepu dikekalkan di kedudukannya oleh permukaan kuasa geseran dan dan ia naik di atas paras tahap air (tekanan tolok isobar sifar melalui tindakan rerambut untuk menepukan zon kecil di atas permukaan phreatik (pinggir rerambut) pada kurang daripada tekanan atmosfera. Ini didikenali sebagai tepu ketegangan dan tidak sama seperti tepu berdasarkan kandungan air. Kandungan air pada pinggir kapilari berkurangan dengan bertambahnya jarak dari permukaan phreatik. Kapilari bergantung kepada saiz liang tanah. Dalam tanah berpasir dengan liang yang lebih besar, aras adalah kurang berbanding dalam tanah dengan liang yang sangat kecil. Kenaikan kapilari biasa dalam tanah liat adalah kurang daripada 1.80 m (enam kaki) tetapi boleh berkisar antara 0.3 dan 10 m (1 dan 30 kaki).[2]

Peningkatan rerambut air dalam tiub berdiameter kecil melalui proses fizikal yang sama. Paras air adalah tahap di mana air akan naik di dalam paip bergaris pusat besar (contohnya, perigi) yang masuk ke dalam akuifer dan terdedah kepada atmosfera.


Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "aquitard: Definition from". Answers.com. Diarkibkan daripada yang asal pada 2010-09-29. Dicapai pada 2010-09-06. Unknown parameter |deadurl= ignored (bantuan)
  2. ^ "Morphological Features of Soil Wetness". Ces.ncsu.edu. Diarkibkan daripada yang asal pada 2010-08-09. Dicapai pada 6 September 2010.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]