Anosmia

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Anosmia

Pengelasan dan sumber luaran

Inflamed nasal mucosa causing anosmia
Wikipedia tidak memberikan nasihat perubatan Penafian perubatan

Anosmia adalah ketidakmampuan untuk merasakan bau atau kekurangan fungsi deria bau-kehilangan rasa bau. Anosmia mungkin sementara, tetapi beberapa bentuk seperti dari kemalangan, boleh kekal. Anosmia adalah disebabkan oleh beberapa faktor, termasuk keradangan mukosa hidung, penyumbatan saluran hidung atau pemusnahan satu lobus temporal. Keradangan adalah disebabkan perubahan mukosa kronik dalam lapisan sinus paranasal dan turbinat tengah dan unggul.

Apabila anosmia disebabkan oleh perubahan keradangan pada laluan hidung, ia dirawat hanya dengan mengurangkan keradangan.[1] Ia boleh disebabkan oleh meningitis kronik dan neurosifilis yang akan meningkatkan tekanan intrakranial dalam tempoh masa yang panjang,[2] dan dalam beberapa kes oleh kiliopati[3] termasuk ciliopathy disebabkan oleh dyskinesia utama ciliary (sindrom Kartagener, sindrom Afzelius atau sindrom Siewert).[4]

Ramai pesakit mungkin mengalami anosmia unilateral, selalunya akibat trauma kepala kecil. Jenis anosmia ini biasanya hanya dikesan jika kedua-dua lubang hidung diuji secara berasingan. Menggunakan kaedah ini untuk menguji setiap lubang hidung secara berasingan akan sering menunjukkan rasa bau yang berkurang atau tidak sepenuhnya sama ada pada satu lubang hidung atau kedua-duanya, sesuatu yang sering tidak didedahkan jika kedua-dua hidung diuji secara serentak.[5]

Istilah yang berkaitan, hyposmia, merujuk kepada keupayaan menurun untuk mencium, sementara hyperosmia merujuk kepada peningkatan keupayaan untuk berbau. Sesetengah orang mungkin anosmik untuk satu bau tertentu. Ini dikenali sebagai "anosmia khusus". Ketiadaan bau dari kelahiran dipanggil anosmia kongenital.

Tanda-tanda[sunting | sunting sumber]

Anosmia boleh mempunyai beberapa kesan yang berbahaya. Pesakit dengan anosmia permulaan tiba-tiba mungkin mendapati makanan kurang selera, walaupun anosmik kongenital jarang mengadu tentang ini, dan tiada laporan kehilangan berat badan. Kehilangan bau juga boleh berbahaya kerana ia menghalang pengesanan kebocoran gas, kebakaran, dan makanan rosak. Pandangan biasa mengenai anosmia sebagai perkara sepele boleh menjadikannya lebih sukar untuk seorang pesakit menerima jenis bantuan perubatan yang sama seperti seseorang yang telah kehilangan deria lain, seperti pendengaran atau penglihatan.

Kehilangan memori bau yang mantap dan sentimental (mis. Bau rumput, loteng datuk nenek, buku tertentu, orang yang disayangi, atau diri sendiri) telah diketahui menyebabkan perasaan depresi.[6]

Kehilangan deria bau boleh mengakibatkan kehilangan libido, walaupun ini biasanya tidak berlaku untuk anosmik kongenital.

Sering kali orang yang mempunyai anosmia kongenital melaporkan bahawa mereka berpura-pura dapat berbau sebagai kanak-kanak kerana mereka berpendapat bahawa berbau adalah sesuatu yang boleh dilakukan oleh orang tua / matang, atau tidak memahami konsep berbau tetapi tidak mahu kelihatan berbeza dari orang lain. Apabila kanak-kanak menjadi lebih tua, mereka sering menyedari dan melaporkan kepada ibu bapa mereka bahawa mereka sebenarnya tidak mempunyai rasa bau, sering mengejutkan ibu bapa mereka.

Satu kajian yang dilakukan pada pesakit yang mengalami anosmia mendapati bahawa apabila menguji kedua-dua hidung, tidak ada anosmia yang dinyatakan; Walau bagaimanapun, apabila menguji setiap lubang hidung secara individu, ujian menunjukkan bahawa rasa bau biasanya terkena hanya satu lubang hidung yang bertentangan dengan kedua-duanya. Ini menunjukkan bahawa anosmia unilateral tidak biasa pada pesakit anosmia.

Punca[sunting | sunting sumber]

Kehilangan bau sementara boleh disebabkan oleh hidung atau jangkitan yang disekat. Sebaliknya, kehilangan bau kekal mungkin disebabkan oleh kematian neuron reseptor penciuman dalam hidung atau oleh kecederaan otak di mana terdapat kerosakan pada saraf penciuman atau kerosakan pada kawasan otak yang memproses bau (lihat sistem pembauan). Kekurangan rasa bau semasa kelahiran, biasanya disebabkan oleh faktor genetik, disebut sebagai anosmia kongenital. Ahli keluarga pesakit yang mengalami anosmia kongenital sering dijumpai dengan sejarah yang serupa; ini menunjukkan bahawa anosmia boleh mengikuti corak dominan autosomal.[7] Anosmia mungkin kadangkala sangat menjadi tanda awal dari sebuah penyakit otak degeneratif seperti penyakit Parkinson dan penyakit Alzheimer.

Satu lagi punca khusus kehilangan kekal boleh disebabkan oleh kerosakan kepada neuron reseptor pencium kerana penggunaan jenis semburan hidung tertentu; iaitu, yang menyebabkan vasoconstriction peredaran mikro hidung. Untuk mengelakkan kerosakan tersebut dan risiko kehilangan bau yang seterusnya, vasoconstricting semburan hidung harus digunakan hanya apabila benar-benar diperlukan dan kemudian hanya untuk jangka masa yang singkat. Ubat penyembur yang tidak bersesuaian, seperti yang digunakan untuk merawat kesesakan yang berkaitan dengan alahan, adalah selamat untuk digunakan untuk tempoh masa yang ditetapkan.[8] Anosmia juga boleh disebabkan oleh polip hidung. Polip ini terdapat pada orang yang mempunyai alahan, riwayat sinusitis & sejarah keluarga. Individu yang mempunyai penyakit Sistik Fibrosis sering membina polip hidung.

Amiodarone adalah ubat yang digunakan dalam rawatan aritmia jantung. Kajian klinikal menunjukkan bahawa penggunaan ubat ini disebabkan anosmia dalam sesetengah pesakit. Walaupun jarang, terdapat kes di mana seorang lelaki berusia 66 tahun dirawat dengan Amiodarone untuk takikardia ventrikel. Selepas penggunaan ubat itu dia mula mengalami gangguan penciuman, namun selepas mengurangkan dos Amiodarone, keparahan anosmia menurun dengan sewajarnya dengan itu mengaitkan penggunaan Amiodarone kepada perkembangan anosmia.[9]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Knight, Allan (1988). "Anosmia". The Lancet. 332 (8609): 512. doi:10.1016/S0140-6736(88)90160-2. PMID 2900434.
  2. ^ "Anosmia". The Lancet. 241 (6228): 55. 1943. doi:10.1016/S0140-6736(00)89085-6.
  3. ^ Impact of Defective CiliaTemplat:MEDRS
  4. ^ "Ciliopathy with special emphasis on kartageners syndrome". International Journal of Health Sciences. 3 (1): 65–9. January 2009. PMC 3068795. PMID 21475513.
  5. ^ Harvey, Peter. "Anosmia". Practical Neurology. 6 (1): 65.
  6. ^ "Sense and scent ability". BBC News. December 27, 2006. Dicapai pada April 25, 2010.
  7. ^ Waguespack, R. W. (1992). "Congenital Anosmia". Archives of Otolaryngology - Head and Neck Surgery. 118 (1): 10. doi:10.1001/archotol.1992.01880010012002.
  8. ^ Preventing Anosmia from Intranasal Zinc AdministrationTemplat:MEDRS
  9. ^ "Anosmia induced by amiodarone". The American Journal of Medicine. 120 (11): e9. November 2007. doi:10.1016/j.amjmed.2006.08.029. PMID 17976411.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]