Penyakit Parkinson

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Penyakit Parkinson ialah sejenis penyakit tidak berjangkit yang menjejaskan sistem motor dalam sistem saraf pusat,[1] di mana daya kawalan otot seseorang itu merosot dengan teruknya sehinggakan penghidapnya tidak mampu mengurus diri sendiri. Gejala penyakit ini berlaku secara senyap dan beransur-ansur, dan kebanyakan pesakit tidak menyedari mereka menghadapi masalah ini sehingga penyakit tersebut mejejaskan mereka dengan ketaranya. Biasanya, pasangan (suami atau isteri) adalah orang pertama menyedari gejala ini.

Punca Parkinson yang dikenali sebagai penyakit orang tua masih belum diketahui secara tepat tetapi dipercayai ada kaitan rapat dengan keturunan, dan hampir 10 peratus pesakit mewarisinya daripada keluarga mereka. Manakala 90 peratus lagi masih misteri, walaupun disyaki ia ada kaitan dengan faktor alam sekitar, terutama kandungan racun serangga dan rumpai dalam makanan.

Penyakit Parkinson bukannya gejala semula jadi pada orang tua dan penghidapnya boleh menikmati tahap kesihatan yang baik sekiranya mendapatkan rawatan. Adalah penting untuk tidak cepat putus asa atau berasa rendah diri kerana penghidap penyakit Parkinson masih ada peluang untuk menjalani kehidupan sempurna.

Punca[sunting | sunting sumber]

Punca penyakit ini tidak dapat dikenal pasti dengan tepatnya, namun ia dipercayai dapat datang daripada faktor-faktor genetik dan persekitaran.[2] Mereka yang mempunyai ahli keluarga yang menghidap penyakit ini akan cenderung mendapat penyakit ini juga dengan sendirinya.[2] Risiko penyakit juga meningkat pada individu yang terdedah pada jenis racun rumpai tertentu dan mereka yang perah mengalami kecederaan kepala manakala perokok atau pengguna tembakau dan mereka yang meminum kopi atau teh mendapat risiko yang agak kurang.[2][3]

Gejala[sunting | sunting sumber]

 • Tangan, kaki atau badan menggeletar
 • Masalah pergerakan tidak normal (dyskinesia)
 • Kepala, tangan dan kaki bergoyang seperti menari
 • Serangan bermula pada sebelah badan
 • Penyakit bertambah buruk jika pesakit mengalami tekanan perasaan
 • Tekanan darah akan lebih tinggi
 • akan menjadi lebih parah jika dalam emosional

Rawatan[sunting | sunting sumber]

 • Ubat seperti madopar atau sinemet (perlu diambil sebaik penyakit dikesan)
 • Latihan fisioterapi (menguatkan otot dan melicinkan pergerakan badan)
 • Pembedahan rangsangan otak dalaman
 • Pembedahan otak pallidotomy (kedua-dua pembedahan hanya dibenarkan selepas ubat tidak berkesan)
 • Kaunseling dan sokongan keluarga untuk mengelakkan tekanan

Semua orang tua - lelaki dan perempuan berumur melebihi 60 tahun - mempunyai risiko sama untuk mendapat Parkinson dengan nisbah dua kes bagi 1,000 penduduk, dan dianggarkan terdapat sekitar 10,000 rakyat Malaysia menghidapinya.

Kajian mendapati kira-kira lima peratus pesakit mula diserang Parkinson sebelum mencecah umur 40 tahun. Malah, dianggarkan jumlah pesakit melonjak dalam tempoh 10 tahun berdasarkan jangka hayat penduduk yang semakin panjang.

"Sehingga kini penawar Parkinson belum ditemui. Ubat di pasaran hanya mampu mengawal dan meredakan gejala penyakit. Keadaan pesakit akan bertambah berat dari setahun ke setahun, walaupun setelah mendapat rawatan. Selepas lima tahun, pergerakan pesakit semakin perlahan dan sukar.

"Ini menyebabkan ramai pesakit hilang harapan untuk hidup, sedih dan tertekan. Sungguhpun begitu, mereka tetap perlu mengambil ubat. Keberkesanan ubat biasanya berkurangan selepas lima tahun.

Gejala Parkinson boleh dibahagikan kepada dua jenis, iaitu masalah pergerakan badan dan dyskinesia (pergerakan tidak normal misalnya kepala, tangan atau kaki bergoyang seperti menari). Pengambilan ubat seperti madopar dan sinemet bukan saja penting bagi mengawal gejala menggeletar, bahkan mampu memberikan kualiti kehidupan lebih baik kepada pesakit untuk menjalani rutin harian. Pesakit yang tidak mendapatkan rawatan lebih cepat menemui ajal kerana komplikasi lain, termasuk mudah diserang penyakit lain seperti jangkitan paru-paru atau terjatuh akibat tiada keseimbangan badan.

Kaedah rawatan terbahagi kepada dua, iaitu am dan khusus. Rawatan am termasuk memberi sokongan moral, fisioterapi (senaman menguatkan otot dan pergerakan badan yang licin) serta amalan pemakanan seimbang bagi mengekalkan kekuatan otot dan anggota badan. Manakala rawatan khusus membabitkan dua jenis pembedahan, iaitu rangsangan otak dalaman dan pembedahan otak pallidotomy. Pembedahan rangsangan otak dalaman, iaitu penanaman bateri khas di bawah kulit dada, bertujuan memberi rangsangan kepada otak melalui elektrod halus yang disambungkan ke dua bahagian di otak, iaitu subthalamic nucleus (STN) atau globus pallidus interna (GPI) yang terlalu aktif hingga mendatangkan kesan menggeletar.

Aliran elektrik pada satu atau kedua-dua bahagian ini akan membantu menyembuhkan pesakit daripada gejala secara serta-merta. Pembedahan otak pallidotomy pula membabitkan sinaran thermal (haba) yang akan mengurangkan keaktifan globus pallidus interna (GPI). Bagaimanapun, hanya pesakit yang tenat (sekurang-kurangnya 10 tahun menghidapi penyakit) dibenarkan menjalani pembedahan kerana mereka berdepan risiko lumpuh, kejang otot, kebas, buta dan suara menjadi garau selepas pembedahan. Secara amnya, pembedahan otak hanya perlu jika pesakit masih tidak mampu berjalan sendiri, walaupun menerima dos ubat yang sangat tinggi, yang biasanya berlaku setelah sekurang-kurangnya lima tahun, iaitu apabila penyakit sudah melarat. Pada peringkat ini, risiko pembedahan boleh diterima kerana ubat yang diambil tidak berkesan lagi.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Pada tahun 1817, seorang doktor Inggeris bernama James Parkinson menerbitkan enam kes berkaitan penemuan paralysis agitans[4] dalam pesakit bertajuk An Essay on the Shaking Palsy yang menggambarkan ciri-ciri yang jelas seperti tremor rehat, postur dan gait yang tidak normal, kelumpuhan dan kemerosotan kekuatan otot; serta bagaimana penyakit ini berkembang dan merebak dari masa ke semasa.[5][6] Pakar neurologi yang menambahkan maklumat mereka mengukuhkan penemuan penyakit ini termasuk Armand Trousseau, William Gowers, Kinnier Wilson, Wilhelm Heinrich Erb, dan terutama sekali Jean-Martin Charcot, di mana kajian yang dilakukan beliau dari tahun 1868 hingga 1881 merupakan peristiwa penting dalam memahami penyakit ini:[4] seperti mengenal pasti perbezaan antara ketegaran, kelemahan otot dan bradykinesia dalam mengenal pasti penyakit ini.[4] Charcot turut mencadangkan penamaan penyakit tersebut sempena memperingati James Parkinson.[4]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ "Parkinson's Disease Information Page". NINDS. 30 Jun 2016. Diarkib daripada yang asal pada 4 Januari 2017. Dicapai pada 18 Julai 2016. Parameter |deadurl= yang tidak diketahui diendahkan (bantuan)
 2. ^ a b c Kalia, LV; Lang, AE (29 Ogos 2015). "Parkinson's disease". Lancet. 386 (9996): 896–912. doi:10.1016/s0140-6736(14)61393-3. PMID 25904081.
 3. ^ Barranco Quintana, JL; Allam, MF; Del Castillo, AS; Navajas, RF (Februari 2009). "Parkinson's disease and tea: a quantitative review". Journal of the American College of Nutrition. 28 (1): 1–6. doi:10.1080/07315724.2009.10719754. PMID 19571153.
 4. ^ a b c d Lees AJ (September 2007). "Unresolved issues relating to the shaking palsy on the celebration of James Parkinson's 250th birthday". Mov. Disord. 22 (Suppl 17): S327–34. doi:10.1002/mds.21684. PMID 18175393.
 5. ^ "An Essay on the Shaking Palsy". Diarkib daripada yang asal pada 24 September 2015. Parameter |deadurl= yang tidak diketahui diendahkan (bantuan)
 6. ^ Louis ED (November 1997). "The shaking palsy, the first forty-five years: a journey through the British literature". Mov. Disord. 12 (6): 1068–72. doi:10.1002/mds.870120638. PMID 9399240.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]