Beg galas

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Beg galas moden
Beg galas tentera Switzerland s. 1960
Bingkai pembawa bersepadu (dalaman)

Beg galas adalah beg kain dalam bentuk ringkas tanpa kerangka yang dibawa di belakang dan dipegang dengan dua tali menyangkut bahu, tetapi ia juga boleh mempunyai kerangka luaran, kerangka dalaman, dan pek badan.

Beg galas biasanya digunakan oleh pengembara berjalan kaki dan pelajar, dan sering lebih disukai berbanding beg tangan untuk membawa beban berat atau membawa apa-apa jenis peralatan, kerana kapasiti tangan yang terhad untuk membawa beban berat untuk jangka masa yang panjang.

Beg galas besar yang biasanya digunakan untuk membawa beban lebih 10 kilogram (22 lb), serta beg galas sukan yang lebih kecil (contohnya untuk berlari, berbasikal, mendaki dan penghidratan), biasanya melepaskan bebanan terbesar (sehingga kira-kira 90%) daripada keseluruhan berat mereka ke pinggang, menjadikan tali bahu untuk menstabilkan beban. Ini meningkatkan potensi untuk membawa beban berat, kerana pinggang lebih kuat daripada bahu, dan juga meningkatkan ketangkasan dan keseimbangan, memandangkan beban lebih dengan pusat jisim pemakai.


Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

  • Media berkenaan Backpack di Wikimedia Commons

Templat:Bags