Benjamin Sheares

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Benjamin Sheares
Presiden Benjamin Sheares.jpg

Tempoh jawatan
2 Januari 1971 – 12 Mei 1981
Perdana Menteri Lee Kuan Yew (1959–1990)
Didahului oleh Yusof bin Ishak
Diganti oleh Devan Nair

Lahir 12 Ogos 1907
Singapura
Meninggal dunia 12 Mei 1981(1981-05-12) (umur 73)
Singapura
Persemadian Kranji State Cemetary
Bangsa Singapura
Pasangan S.G. Sheares
Anak Anak perempuan:
Constance Sheares (pakar sejarah seni)

"Anak lelaki":
Edwin Chin-Hwee Sheares (Dewan Eton - pemilik) "Son"
Joseph Sheares (pakar bedah kardiotorasik)

Pekerjaan Ahli fizik
Agama Kristian
Laman web www.istana.gov.sg

Benjamin Henry Sheares, GCB, (12 Ogos 1907 – 12 Mei 1981) merupakan Presiden Singapura yang kedua.

Beliau menerima pendidikan awal di St Andrew's School dan Raffles Institution. Beliau memasuki King Edward VII College of Medicine pada 1923, dan lulus dengan ijazah perubatan L.M.S. pada Mac 1929. Setelah berkhidmat selama dua tahun sebagai Pembantu Pegawai Perubatan di Hospital Besar Sepoy Lines (kini Hospital Besar Singapura), beliau memulakan kerjayanya dalam bidang kebidanan dan sakit puan pada April 1931.

Pada tahun 1940, beliau dianugerahkan dengan biasiswa Queen's Fellowship untuk melanjutkan pelajaran pos-siswazah di Britain tetapi tidak berhasil untuk membuat sedemikian kerana tercetusnya Perang Dunia Kedua. Semasa pendudukan Jepun di Singapura, beliau memegang jawatan sebagai Ketua Jabatan Kebidanan dan Sakit Puan di Hospital Kandang Kerbau, dan juga Penguasa Perubatan untuk seksi pesakit tempatan di hospital tersebut. Selepas Jepun menyerah kalah, beliau dilantik menjadi pemangku Profesor dalam bidang kebidanan dan sakit puan di King Edward VII College of Medicine, menjadikan beliau orang Singapura pertama untuk memegang jawatan tersebut.

Pada Mei 1947, beliau telah ke London untuk pengajian pos-siswazah dan pada Januari 1948, menjadi pakar bidan Singapura pertama yang layak menjadi anggota Royal College of Obstetricians and Gynaecologists of England.

Beliau dan isterinya dikurniakan dengan tiga orang anak.