Lee Kuan Yew

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Nama ini merupakan nama orang dalam bahasa Cina; nama keluarganya ialah Lee.
Yang Berhormat
Lee Kuan Yew
GCMG, CH
Lee Kuan Yew.jpg

Tempoh jawatan
12 Ogos 2004 – 21 Mei 2011
Perdana Menteri Lee Hsien Loong
Didahului oleh Jawatan baharu
Diganti oleh Jawatan dimansuhkan

Tempoh jawatan
28 November 1990 – 12 Ogos 2004
Perdana Menteri Goh Chok Tong
Didahului oleh S. Rajaratnam
Diganti oleh Goh Chok Tong

Perdana Menteri Singapura
Pilihanraya: 1959-1988
Tempoh jawatan
3 Jun 1959 – 28 November 1990
Presiden Tun Yusof bin Ishak
Benjamin Henry Sheares
C. V. Devan Nair
Wee Kim Wee
Timbalan
Diganti oleh Goh Chok Tong

Tempoh jawatan
21 November 1954 – 1 November 1992
Diganti oleh Goh Chok-Tong

Ahli Parlimen
untuk Tanjong Pagar GRC
Tanjong Pagar SMC (1955–1991)
Tempoh jawatan
2 April 1955 – 23 March 2015
Majoriti Kemenangan mudah

Lahir (1923-09-16)16 September 1923
Negeri-negeri Selat (kini Singapura)
Meninggal dunia 23 Mac 2015(2015-03-23) (umur 91)
Singapura
Bangsa Singapura
Parti politik Parti Tindakan Rakyat
Pasangan Tan Swee Phoon
Anak Lee Hsien Loong
Lee Wei Ling
Lee Hsien Yang
Alma mater Kolej Fitzwilliam, Cambridge
London School of Economics,University of Cambridge
Pekerjaan Ahli politik
Profesion Peguam
Agama Tiada (Agnostik[1])
Khidmat ketenteraan
Anugerah JPN Kyokujitsu-sho 1Class BAR.svg (1967)

Harry Lee Kuan Yew (16 September 1923 - 23 Mac 2015) (Cina: 李光耀, Pinyin: Lǐ Guāng Yào), juga dikenali sebagai Lee Kuan Yew atau singkatannya ialah LKY merupakan Perdana Menteri Singapura pertama yang menjadi penyokong kuat penubuhan Malaysia. Lee diiktiraf sebagai bapa pengasas negara itu, memegang jawatan Perdana Menteri selama 31 tahun (1959-1990) menjadikan beliau Perdana Menteri paling lama berkhidmat di dunia, sekaligus disifatkan sebagai beralih dari ”dunia ketiga ke dunia pertama di dalam satu generasi" di bawah kepimpinannya.[2][3][4]

Lee menamatkan pengajian di Kolej Fitzwilliam, Universiti Cambridge, dengan saujana muda undang-undang kelas pertama (Kepujian berganda/double first). Pada tahun 1950, beliau menjadi seorang perunding Kuil Tengah dan mengamalkan undang-undang sehingga tahun 1959. Lee bersama-sama mengasaskan Parti Tindakan Rakyat (PAP) pada tahun 1954 dan merupakan setiausaha umum pertamanya sehingga 1992, memimpin parti itu untuk lapan kemenangan berturut-turut. Selepas Lee memilih untuk melepaskan jawatan sebagai Perdana Menteri pada tahun 1990, beliau berkhidmat sebagai Menteri Kanan di bawah penggantinya, Goh Chok Tong sehingga 2004, kemudian sebagai Menteri Mentor (jawatan penasihat) sehingga 2011, di bawah anak lelakinya Lee Hsien Loong. Secara keseluruhan, Lee memegang jawatan menteri selama 56 tahun. Beliau terus berkhidmat di kawasan perlembagaan Tanjong Pagar selama hampir 60 tahun sebagai Ahli Parlimen sehingga kematiannya pada tahun 2015.[5][6] Dari tahun 1991, beliau memimpin GRC Tanjong Pagar yang terdiri daripada 5 anggota, dan dikembalikan tanpa pencapaian untuk mencatat lima pemilihan.

Lee berkempen untuk Britain untuk melepaskan jajahan penjajahnya, dan akhirnya mendapat referendum nasional untuk bergabung dengan bekas-bekas wilayah British yang lain untuk membentuk Malaysia pada tahun 1963. Tetapi perselisihan kaum dan perbezaan ideologi menyebabkan perpisahannya menjadi negara kota berdaulat dua tahun kemudian. Dengan kawalan parlimen yang hebat pada setiap pilihan raya, Lee menyelar transformasi Singapura dari koloni mahkota British yang tidak stabil dengan pelabuhan laut yang semula jadi kepada Harimau Ekonomi Asia. Dalam proses itu, beliau memalsukan sistem kerajaan dan perkhidmatan awam yang meritokrasi, sangat berkesan dan tidak berbahaya. Kebanyakan dasarnya kini diajar di Sekolah Dasar Lee Kuan Yew.

Lee menjauhkan dasar populis memihak kepada langkah-langkah sosial dan ekonomi jangka panjang yang pragmatik. Dengan meritokrasi dan pelbagai bangsa sebagai prinsip yang memerintah, Lee menjadikan Bahasa Inggeris bahasa umum untuk mengintegrasikan masyarakat imigrannya dan memudahkan perdagangan dengan Barat, sementara memaksa bilingualisme di sekolah untuk memelihara lidah ibu pelajar dan identiti etnik. Peraturan Lee dikritik, untuk mengurangkan kebebasan sivil (protes awam, kawalan media) dan membawa saman fitnah terhadap lawan politik. Kuan Yew berpendapat bahawa langkah-langkah disiplin yang diperlukan untuk kestabilan politik, yang bersama-sama dengan undang-undang adalah penting untuk kemajuan ekonomi.[7][8]

Pada 23 Mac 2015, Kuan Yew meninggal dunia akibat radang paru-paru, pada usia 91 tahun. Dalam seminggu berkabung negara, 1.7 juta penduduk dan tetamu memberi penghormatan kepadanya di rumahnya di Rumah Parlimen dan di tapak penghormatan komuniti di sekitar pulau itu.[9]

Keluarga[sunting | sunting sumber]

Lee Kuan Yew daripada keturunan Hakka dari China. Beliau ialah generasi ke-4 yang berhijrah ke Singapura. Moyangnya Lee Bok Boon berhijrah dari daerah Dapu Guangdong ke Negeri-negeri Selat pada 1862. Ibunya Chua Jim Neo ialah Nyonya Hokkien.

Beliau merupakan anak sulung kepada Lee Chin Koon dan Chua Jim Neo. Lee Kuan Yew telah dilahirkan di 92 Jalan Kampung Jawa, di Singapura. Semasa zaman kanak-kanak, beliau amat dipengaruhi oleh budaya British terutama daripada datuknya, Lee Hoon Leong yang memberikan pendidikan Inggeris. Datuknya memberi tambahan nama "Harry" pada nama Cinanya (diberi oleh bapanya) Kuan Yew. Beliau lebih dikenali sebagai "Harry Lee" dan mula menggunakan nama Cinanya setelah menceburi bidang politik. Namanya kadangkala disebut sebagai Harry Lee Kuan Yew, walaupun nama ini jarang-jarang digunakan dalam majlis rasmi.

Lee dan isterinya Tan Swee Phoon telah berkahwin pada 30 September 1950. Mereka mempunyai dua orang anak lelaki dan seorang anak perempuan.

Beberapa anggota keluarga Lee memegang jawatan terkemuka dalam masyarakat Singapura. Anak lelaki sulungnya iaitu Lee Hsien Loong seorang bekas Brigadier-Jeneral telah menjadi Perdana Menteri Singapura sejak 2004. Beliau juga menjadi Timbalan Pengerusi Perbadanan Pelaburan Singapura (GIC). Lee Hsien Yang juga bekas Brigadier-Jeneral merupakan bekas Presiden dan Ketua Pegawai SingTel, sebuah syarikat telekomunikasi gergasi di Singapura dan terbesar dalam Bursa Saham Singapura, SGX. 56% daripada saham SingTel dimiliki oleh Temasek Holdings, syarikat induk yang mengawal syarikat seperti Singapore Airlines dan Bank DBS. Temasek Holdings diketuai oleh CEO Ho Ching, isteri Lee Hsien Loong. Anak perempuan Lee, Lee Wei Ling berkhidmat di Institut Neurosains Kebangsaan. Isteri Lee, Tan Swee Phoon menjadi rakan kongsi bagi syarikat terkemuka Lee & Lee. Abang-abang beliau iaitu Dennis, Freddy dan Suan Yew menjadi rakan kongsi firma tersebut. Beliau juga mempunyai seorang adik perempuan yang bernama Monica.

Kehidupan awal[sunting | sunting sumber]

Lee telah dididik di Sekolah Rendah Teluk Kurau dan Raffles Institution. Pendidikan universiti beliau telah ditangguhkan sepanjang tempoh Perang Dunia Kedua pada tahun 1942 sehingga 1945 berikutan pendudukan Jepun di Singapura. Semasa pendudukan Jepun, beliau menjalankan perniagaan pasar gelap menjual perekat ubi kayu dipanggil Stikfas. Beliau menjadi penyunting bahasa Inggeris di bahagian propaganda Jepun, Hodobu bermula pada tahun 1943 hingga 1944 kerana kebolehan beliau berbahasa Cina, Jepun dan Inggeris.

Selepas perang, beliau belajar undang-undang di Kolej Fitzwilliam, Cambridge di United Kingdom dan mendapat ijazah kelas pertama. Beliau kembali semula ke Singapura pada tahun 1949 sebagai peguam di Laycock & Ong.

Parti Tindakan Rakyat (PAP)[sunting | sunting sumber]

Pengalaman pertama politik Lee di Singapura adalah sebagai ejen pilihanraya bagi bosnya John Laycock di bawah sepanduk Parti Progresif yang pro-Britain dalam Pilihanraya 1951. Bagaimanapun, akhirnya Lee sedar parti politik tidak mungkin dapat banyak sokongan.

Pada 12 November 1954, Lee, bersama lelaki kelas pertengahan berpendidikan Inggeris, menubuhkan kelab "sosialis" PAP. Perikatan ini telah digambarkan oleh Lee sebagai satu kahwin mutaah (sementara), kerana kumpulan berpendidikan Inggeris diperlukan untuk berhadapan dengan kumpulan prokomunis yang semakin kuat di Singapura dan Tanah Melayu ketika itu. Rakyat Singapura mahukan pemerintahan sendiri dan menamatkan pemerintahan Britain. Satu persidangan sulung telah diadakan di Dewan Peringatan dan dihadiri lebih daripada 1,500 orang penyokong dan kesatuan sekerja. Lee menjadi setiausaha agungnya sehingga tahun 1992. Pemimpin UMNO, Tunku Abdul Rahman dan pemimpin MCA Tan Cheng Lock telah dijemput sebagai tetamu untuk memberi kredibiliti kepada parti baru.

Pembangkang[sunting | sunting sumber]

Lee memenangi kerusi Tanjong Pagar dalam Pilihanraya 1955. Dia menjadi ketua pembangkang menentang David Saul Marshall dari Parti Buruh. Dia seorang daripada wakil PAP yang terbang ke London bagi membincangkan status dan perlembagaan Singapura. Ketuanya ketika itu ialah Lim Yew Hock. Dia sering menyerang pemimpin sebagai tidak cekap dan rasuah. Kedudukan Lee dalam PAP terancam pada 1957 apabila prokomunis mengambil alih jawatan kepimpinan dengan menyerap ahli-ahli palsu. Lim Yew Hock mengarahkan penahanan beramai-ramai mereka yang prokomunis. Lee kembali memegang jawatan sebagai setiausaha agung. Beliau menang di Tanjong Pagar dalam Pilihanraya kecil 1957. Ketika itu diadakan mesyuarat rahsia dengan pemimpin komunis bawah tanah, Fong Chong Pik untuk membentuk kuasa.[perlu rujukan]

Perdana Menteri Singapura[sunting | sunting sumber]

Dalam pilihanraya pada 1 Jun 1959, PAP memenangi 43 daripada 51 buah kerusi dalam dewan perundangan. Singapura dibenarkan menjalankan pentadbiran dengan kuasa autonomi kecuali dalam bidang pertahanan dan hal-ehwal luar negara. Lee menjadi Perdana Menteri Singapura pertama pada 5 Jun 1959 dan mengambil alih jawatan daripada Ketua Menteri Lim Yew Hock. Sebelum dia mengambil alih, Lee menuntut pembebasan bersyarat Lim Chin Siong dan Devan Nair, yang telah ditangkap lebih awal oleh kerajaan Lim Yew Hock.[perlu rujukan]

Lee berhadapan banyak masalah selepas kerajaan sendiri Singapura daripada Britain. Hal ini termasuklah penyediaan infrastruktur pendidikan, perumahan dan pengangguran. Lee telah menubuhkan Lembaga Pembangunan Perumahan (HDB), sebuah agensi yang menyediakan program pembinaan perumahan awam besar.[perlu rujukan]

Penubuhan Singapura[sunting | sunting sumber]

Pada 1961, Perdana Menteri Persekutuan Tanah Melayu, Tunku Abdul Rahman mencadangkan pembentukan sebuah persekutuan yang terdiri daripada Persekutuan Tanah Melayu, Singapura, Sabah dan Sarawak yang kini dikenali sebagai Malaysia.[perlu rujukan]

Apabila Malaysia terbentuk pada tahun 1963 di peringkat awal, keadaan berjalan lancar. Menjelang tahun 1964, Lee Kuan Yew melahirkan perasaan rasa tidak puas hati akan hak-hak orang Melayu dan mencadangkan konsep Malaysian-Malaysia. Lee turut berkempen untuk percantuman dengan Malaysia dan menamatkan pemerintahan penjajah British. Dia menggunakan keputusan pungutan suara pada 1 September 1962, yang mana 70% undi-undi menyokong cadangannya. Semasa Operasi Coldstore, Lee berjaya menghancurkan puak prokomunis yang dikatakan terlibat dalam aktiviti-aktiviti subversif.[perlu rujukan]

Pada 16 September 1963, Singapura menjadi sebahagian daripada Persekutuan Malaysia. Bagaimanapun, umur kesatuan ini tidak lama kerana berhadapan dengan masalah perpaduan. Kerajaan Pusat Malaysia, diperintah oleh Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (UMNO), yang bimbang dengan kemasukan Singapura kerana majoriti penduduk berbangsa Cina dan cabaran politik Parti Tindakan Rakyat (PAP) di Malaysia. Lee secara terbuka menentang dasar bumiputera dan melaungkan slogan "Malaysian Malaysia". Slogan ini menentang dominasi bangsa Melayu. Hubungan PAP-UMNO semakin tegang. Beberapa pemimpin UMNO mahu Lee ditangkap di bawah ISA. Jika beliau ditangkap, golongan prokomunis akan lebih berkuasa.[perlu rujukan]

Pada 21 Julai 1964, rusuhan kaum berlaku di Kallang Gasworks, di mana 23 orang terbunuh dan ratusan cedera. Rusuhan ini ialah akibat pergaduhan antara orang Cina dan orang Melayu. Ia dipercayai berpunca daripada sebiji botol yang dilemparkan kepada satu perarakan Maulidur Rasul. Ada juga[nyatakan menurut siapa?] yang menyatakan ia dimulakan oleh seorang Melayu. Lebih banyak rusuhan meletus pada September 1964. Perusuh merampas kereta-kereta dan kedai-kedai, memaksa kedua-dua Tunku Abdul Rahman dan Lee Kuan Yew turun padang untuk menenangkan keadaan. Harga makanan juga naik secara mendadak.[perlu rujukan]

Akibat tidak mampu menyelesaikan krisis itu, Perdana Menteri Malaysia, Tunku Abdul Rahman memutuskan untuk mengeluarkan Singapura dari Malaysia. Keputusan itu dibuat oleh Tunku semasa beliau sedang dirawat di London. Lee berkeras dan cuba untuk berkompromi, tetapi tidak berjaya. Dia kemudiannya telah diyakinkan oleh Goh Keng Swee kerana pemisahan tidak dapat dielakkan. Lee Kuan Yew menandatangani satu perjanjian pemisahan pada 7 Ogos 1965, yang membincangkan terma-terma pemisahan Singapura dengan Malaysia tetapi meneruskan kerjasama perdagangan dan pertahanan.[perlu rujukan]

Lee mengumumkan pemisahan Singapura daripada Persekutuan Malaysia di televisyen pada 9 Ogos 1965. Kegagalan penggabungan ini membawa pukulan berat kepada Lee, yang percaya kerana ia penting untuk kewujudan Singapura. Pemisahan ini bukanlah dengan sengaja diadakan dan beliau bukan sengaja memulakan keruntuhan Malaysia.[perlu rujukan]

Sebab lain pemisahan ialah Lee Kuan Yew juga menubuhkan cawangan Parti PAP di Semenanjung Tanah Melayu. Apabila keadaan menjadi semakin genting, Tunku Abdul Rahman selaku Perdana Menteri Malaysia pada waktu itu menyingkirkan Singapura dari Malaysia walaupun Lee Kwan Yew tidak mahu perkara itu berlaku. Hasratnya untuk menjadi Perdana Menteri Malaysia akan turut terkubur. Langkah berbahaya cuba dilakukan oleh Lee Kuan Yew dengan mengajak Sabah, Sarawak, Melaka dan Pulau Pinang bergabung dengan Singapura membentuk negara baru. Idea ini tidak mendapat sambutan pemimpin negeri berkenaan.[perlu rujukan]

Akhirnya pada 9 Ogos 1965, Singapura telah dipisahkan dengan Malaysia. Sejak itu, hubungan Malaysia dengan Singapura sering kali berlaku pasang-surut mengenai isu-isu yang berkaitan dengan kedua-dua rakyat sama ada Malaysia dan Singapura.[perlu rujukan]

Sejak tahun 1965 hingga 1980, Malaysia lebih bersikap lembut tetapi dalam era Dr. Mahathir Mohamad, Malaysia lebih keras mengenai hal-hal yang berkaitan dengan kedaulatan negara Malaysia.[perlu rujukan]

Hubungan dengan Malaysia[sunting | sunting sumber]

Pembatalan pembinaan Jambatan Bengkok[sunting | sunting sumber]

Lee Kuan Yew memang tidak bersetuju dengan cadangan untuk merobohkan Tambak Johor dan membina jambatan baru. Tun Dr Mahathir Mohamad telah berunding dan berutus surat dengan dua bekas Perdana Menteri Singapura, Lee Kuan Yew dan Goh Chok Tong pada 4 Mac, 2002. Malaysia mahukan jambatan tersebut dan Singapura tidak. Lee berkali-kali menyatakan tidak.

Kerja merobohkan Tambak Johor akan menyebabkan operasi paip air dari Johor ke Singapura terganggu. Sedangkan Malaysia bertanggungjawab di bawah Perjanjian Air Johor-Singapura 1961 dan 1962, Perjanjian Wayleave dan Perjanjian Pemisahan 1965. Malaysia perlu mendapatkan kebenaran daripada Lembaga Kemudahan Awam Singapura (Public Utilities Board atau PUB) bagi mengubah kedudukan paip-paip untuk pembinaan jambatan lurus sepenuhnya atau jambatan bengkok.[10]

Realiti Cina Malaysia dan Indonesia[sunting | sunting sumber]

Pada 2 Oktober 2006, Menteri Mentor Singapura Lee Kuan Yew menuduh masyarakat Cina di Malaysia dipinggirkan secara sistematik. Tuduhan itu dibuat semasa perbincangan dengan Setiausaha Perbendaharaan Amerika Syarikat, Larry Summers. Setelah Perdana Menteri Malaysia, Abdullah Ahmad Badawi memohon penjelasan, Lee kemudian meminta maaf. Beliau menyatakan bahawa beliau tidak ada niat untuk masuk campur dalam politik Malaysia, malah beliau tidak mempunyai kuasa untuk mempengaruhi politik Malaysia atau menghasut orang-orang Cina di Malaysia. Hakikatnya beliau kurang bercakap berbanding apa yang tertulis dalam buku beliau yang diterbitkan pada 1998. Hubungan Singapura dengan Malaysia memang bermasalah selama sedekad sebelum Abdullah. Surat mohon maaf itu dihantar ke pejabat Abdullah di Putrajaya oleh Pesuruhjaya Tinggi Singapura ke Malaysia, T. Jasudasen.[11]

Tun Dr. Mahathir Mohamad menyanggah tohmahan Lee Kuan Yew. Beliau menyatakan bahawa orang Cina di Malaysia menyandang jawatan Jeneral, Mejar Jeneral dan sebagainya tetapi tidak bagi orang Melayu di Singapura. Malah pendapatan per kapita amat jauh lebih tinggi berbanding dengan orang Cina di Singapura. Orang Melayu Singapura ditekan, dipinggirkan dan ditindas. Dia sebenarnya dipinggirkan oleh orang Cina di seluruh dunia.[12]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ "Days of reflection for the man who defined Singapore: A transcript of Minister Mentor Lee Kuan Yew's interview with The New York Times". Today. Singapore. 13 September 2010. m/s. 14–17. Diarkibkan daripada original pada 13 September 2010. 
 2. ^ "Condolence Messages from Our Partners". Dicapai pada 23 March 2016. 
 3. ^ Allison, Graham (28 March 2015). "Lee Kuan Yew: Lessons for leaders from Asia's 'Grand Master'". CNN. Dicapai pada 2 April 2015. 
 4. ^ Weatherbee, Donald E. (23 April 2008). Historical Dictionary of United States-Southeast Asia Relations. Scarecrow Press. m/s. 213. ISBN 9780810864054. Dicapai pada 2 April 2015. 
 5. ^ Buckley, Chris (23 March 2015). "In Lee Kuan Yew, China Saw a Leader to Emulate". The New York Times (blog).
 6. ^ Ralat petik: Tag <ref> tidak sah; teks bagi rujukan BBCdeath tidak disediakan
 7. ^ Rose, Charlie (22 October 2009). "Lee Kuan Yew Interview". Charlie Rose. 
 8. ^ "Lee Kuan Yew, Singapore's Founding Father, Dies at 91". The Wall Street Journal. New York. 22 March 2015. 
 9. ^ "Lee Kuan Yew: Grief, gratitude and how a nation grew closer together". The Straits Times. Singapore. 4 April 2015. 
 10. ^ Kenyataan Media JPM Mengenai Isu Pembatalan Jambatan Bengkok
 11. ^ Lee Kuan Yew Minta Maaf Kepada Perdana Menteri
 12. ^ Dr Mahathir Sifatkan Lee Kuan Yew Sombong

Bacaan lanjut[sunting | sunting sumber]

Sumber utama[sunting | sunting sumber]

 • Lee, Kuan Yew (1998). The Singapore Story: Memoirs of Lee Kuan Yew, Vol. 1. Times Editions. ISBN 9789812049834. 
 • —— (2000). From Third World to First: 1965–2000: Memoirs of Lee Kuan Yew, Vol. 2. Harper. ISBN 9780060197766. 
 • —— (2005). Keeping My Mandarin Alive: Lee Kuan Yew's Language Learning Experience. World Scientific Publishing Company. ISBN 9789812563828. 
 • —— (2011). Hard Truths To Keep Singapore Going. Straits Times Press. ISBN 9789814266727. 
 • —— (2012). My Lifelong Challenge: Singapore's Bilingual Journey. Straits Times Press. ISBN 9789814342032. 
 • —— (2013). One Man's View of the World. Singapore: Straits Times Press. ISBN 9789814342568. 
 • —— (2013). The Wit and Wisdom of Lee Kuan Yew. Didier Millet. ISBN 9789814385282. 
 • —— (2014). Lee Kuan Yew: A Life in Pictures. Straits Times Press. ISBN 9789814342582. 

Karya dipetik[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Temuramah dan rencana
Jawatan politik
Gelaran Baru Perdana Menteri Singapura
1959–1990
Diikuti oleh:
Goh Chok Tong
Didahului oleh
Hon Sui Sen
Menteri Kewangan
Pemangku

1983
Diikuti oleh:
Tony Tan
Didahului oleh
S. Rajaratnam
Menteri Kanan
1990–2004
Diikuti oleh:
Goh Chok Tong
Gelaran Baru Menteri Mentor
2004–2011
Jawatan digugurkan
Kerusi dewan
Gelaran Baru Ahli Parlimen
untuk Tanjong Pagar SMC

1959–1991
Perlembagaan digugurkan
Ahli Parlimen
untuk Tanjong Pagar GRC

1991–2015
Diikuti oleh:
Joan Pereira
(wad Tanjong Pagar)
Jawatan parti politik
Gelaran Baru Setiausaha Agung Parti Tindakan Rakyat
1954–1992
Diikuti oleh:
Goh Chok Tong