Bondi Junction, New South Wales

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Koordinat: 33°53′29″S 151°14′59″E / 33.89145°S 151.24970°E / -33.89145; 151.24970

Bondi Junction
Sydney, NSW
BondiJctnNight.JPG
Bondi Junction dari Westfield
Diasaskan: 1854
Poskod: 2022
Lokasi: km timur Sydney CBD
LGA: Majlis Waverley
Daerah Negeri: Vaucluse
Bahagian Persekutuan: Wentworth
Subbandar di sekitar Bondi Junction
Woollahra Bukit Bellevue Pantai Bondi
Taman Centennial Bondi Junction Bondi
Taman Queens Waverley Bronte
Map lokasi Bondi Junction berasaskan imej satelit NASA

Bondi Junction merupakan salah satu subbandar timur Sydney, di negeri New South Wales, Australia. Bondi Junction terletak 6 kilometer di timur daerah perniagaan pusat Sydney dan merupakan sebahagian kawasan kerajaan tempatan Waverley. [1]

Bondi Junction merupakan sebuah kawasan perdagangan besar yang telah melalui banyak perubahan sejak lewat abad ke-20. Terdapat banyak pembangunan perdagangan dan perumahan di sekitar jalan utama dan kawasan kelilingnya, terutamanya sebuah stesen pertukaran bas/kereta api baru dan pusat membeli-belah besar.

Pantai Bondi merupakan sebuah subbandar berhampiran di timur dengan pantai yang dikenali sedunia. Bondi dan Bondi Utara merupakan subbandar lain yang berhampiran.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Bondi adalah suatu perkataan Aboriginal yang bermakna langgaran air ke atas batu. Ia telah dieja dengan sebilangan cara dari masa ke masa, Boondi, Bundi, Bundye. Henry Hough pertama kali diberikan sebidang tanah di tempatnya Bondi Junction pada 1832. Di estetnya, dia membina sebuah kincir tepung tenaga angin. Ini diaccessed oleh suatu trek utama Jalan South Head (kini Oxford Street) laluan utama subbandar. Hough menamakan ladangnya Hope, tetapi ia secara colloquial didubbed Mill Hill.

Pada 1854 hotel pertama di kawasan itu dibuka. Ia dinamakan The Waverley Tea Gardens dan kawasan kelilingnya cepat-cepat mengambil nama itu, yang berada selama 30 tahun. Pada 1878 stim telah menggantikan tenaga aingin pada kincir dan estet tersebut ditutup. Pada Mei 1881 ia dibahagikan. Jalan-jalan di subbahagian ini yang bermuncul kini adalah Jalan Mill Hill dan Jalan Hough. Subbahagian estet itu semata-mata bertembung dengan pembukaan laluan tram pertama pada kawasan itu - tram stim bermula operasi dari Dataran Taylor di Darlinghurst pada Mac 12 1881.

Dengan pemanjangan gariasnya tram ke Pantai Bondi, Charing Cross dan Bronte kemudian pada dekad, istilah Bondi Junction telah coined. Ia merujukkan pada junction Bondi dan Bronte tram lines di sudut pada kinya Jalan Oxford fan Jalan Bronte.

Dengan subbahagian subbandar keliling diselesaikan pada 1930, Bondi Junction cepat-cepat membesar ke sebuah pusat hiburan dan komersial utama. Garisan tram melari ke Bondi Beach melalui Jalan Birriga, Pantai Bondi melalui Jalan Bondi, Pantai Bronte dan The Spot, Randwick dan sudah tentu, the City di Circular Quay dan Central railway station. Sebuah tram depot telah didirikan di sudut Jalan South Head (dinamakan semula Jalan Oxford dengan penyelesaian kerja-kerja kelebaran di Darlinghurst) dan kini York Road. Jalan Oxford cepat-cepat menjadi ramai dan sesak. Pada 1960an kesesakan jalanraya adalah pada tujunya di mana Bondi Junction adalah salah satu bottleneck terdahsyat di Sydney.[2]

Subbandar ini mengikut sejarah dibahagikan oleh sempadan majlis Waverley dan Woollahra. Pada 2003 sempadan telah dialigned semula dari Jalan Oxford ke jalan laluan (lihat di bawah), memberikan Majlis Waverley kawalan penuh pada kawasan-kawasan komersial subbandar.

Pangangkutan[sunting | sunting sumber]

Pusat Beli-Belah Plaza Tiffany, di atas penbukaran bas/keretapi

Stesen keretapi Bondi Junction adalah sebuah stesen di bawah tanah yang berada di terminus timur keretapi Eastern Suburbs pada sistem CityRail. Sebuah antara-penukaran bas terltak di tingkat tanah, di atas stesen keretapi dan di bawah menara tempat tinggal.

Sydney tram network ditutup pada 1958 dan tram depot ditukarkan ke sebuah depot bas. Ini secara sementara mengurangkan masalah kenderaan di kawasan itu, tetapi ketambahan kenderaan motor swasta menyebabkan menajamkan masalah itu. Sebuah landasan keretapi ke subbandar timur Sydney tidalh dicadangkan oleh John Young, Datuk Bandar Sydney pada 1870an. Ini telah digabungkan berikutnya ke Skema Dr John Bradfield untuk memperbaikikan landasan keretapi Sydney. Laluan ini tidak pernah dibinakan seperti dibayangkan oleh Bradfield. Lihat: Eastern suburbs railway.

Pada 1976 dengan pembinaan terowong keretapi dan Kerajaan NSW menyelesaikan untuk sebenarnya menyelesaikan projek sejauh Bondi Junction, pembinaan telah bermula pada sebuah kenaikan laluan piawai lebuhraya Bondi Junction. Bondi Junction Bypass (kemudian dinamakan Syd Einfeld Drive selepas lelaki tempatan yuang terkenal dan satu jangka Ahli untuk Phillip), tidak seperti keretapi, telah dibinakan secara cepat, dibuka pada Januari 1979. Jalan berjalan di keliling bahagian utara kawasan business dari Jalan Oxford ke Jalan Ocean di Jalan Bondi dan dinaikkan ke anggaran lima meter dari tingkat tanah. Ia dibinakan sebagai sebuah jambatan papan konkrit. Di kurang daripada 2km ia sering dinyatakan sebagai lebuhraya terpendek di Sydney.

Dengan pembukaan stesen keretapi pada Jun 1979, perubahan utama pada laluan kenderaan telah dilakukan di Bondi Junction. Jalan raya utama, Jalan Oxford telah menjadi diperuntukkan pada bas hanya di antara Jalan Adelaide dan Jalan Bronte dan kawasan jalan kaki telah dicipta di antara Jalan Bronte dan Jalan Newland, digelar sebagai Bondi Junction Mall. Pembukaan stesen keretapi memberikan kesempatan untuk merasionalkan perkhidmatan bas di Subbandar Timur, dengan kebanyakan perkhidmatan bandaraya dikurangkan secara keseluruhan atau dihentikan di Bondi Junction Bus-Rail Penukaran yang baru. Oleh kerana potongan kos, kawasan jalan kaki, penukaran bas-keretapi dan sudah tentu stesen keretapinya sendiri, telah mempunyai reka bentuk dan pembinaan teruk. Walau bagaimanapun, kemasyhuran stesen keretapi adalah jelas dan penukaran Bondi Junction menjadi terminus subbandar terbesar di Australia.

Pada 1998, Majlis Woollahra yang mengawal tapak penukaran bas, menyelesaikan sebuah perjanjian untuk menjual ruang udara di atas tapak ke Angkasapuri Meriton. Pembinaan bermula pada April 1999 untuk sebuah antara-penukaran bas baru dan menara tempat tinggal di atas ketinggian 70m. Sementara ini mengambil tempat, kerja upgrade juga dilakukan di stesen keretapi Bondi Junction. Antara-penukaran baru telah secara tentatif dibuka pada September 2000 untuk Olimpiks Sydney tetapi pada berikiutnya ditutup untuk kerja selanjutnya. Antara-penukaran baru dibuka pada Julai 2001. Pada 2003, Majlis Waverley kemaskinikan mall pejalan kaki Jalan Oxford dan pada umumnya kemaskinikan jalan-jalan dan laluan kaki di kawasan komersial.

Kawasan perdagangan[sunting | sunting sumber]

Fail:East0036.jpg
Pemandangan Bondi Junction dari Menara Centrepoint, Sydney

Grace Brothers membuka sebuah gedung serbaneka besar di tapak sebuah bekas pawagam di Jalan Oxford pada 1939. Gedung mendominasi beli-belah di rantau ini hiongga pusat beli-belah moden tiba.

Pada awal 1970an sebuah pusat beli-belah telah digelar sebagai The Carousel telah dibuka. Pusat tiga tingkat ini sekitar 50 kedai termasuk sebuah pasaraya Safeway (kemudian Woolworths) dan ternyata pada masa itu, sebuah halaman makanan. Pusat ini dicirikan oleh sebuah carousel besar di atrium tengah di tingkat tanah.

Dengan janjinya Eastern Suburbs Railway, sebuah pusat beli-belah telah dibina oleh AMP dan Uniting Church (yang memiliki sebahagian dari tapak itu). Pusat beli-belah ini, digelar Bondi Junction Plaza dibuka pada 1976 dan termasuk sebuah gedung serbaneka David Jones. Pada 1979 pertama dari dua menara pejabat komersial ("Plaza Tower I") telah dibuka di atas tapak itu. was opened above the site. ("Plaza Tower II"), menara yang lebih besar, dibuka pada 1985. kedua-dua menara ini adalah ke atas 80m pada ketinggian. Pembinaan pusat beli-belah adalah sebuah watershed, oleh kerana Australia tidak mempunyai projek beli-beli komersial lain pada skala seperti itu sewaktu zaman 1970an. Pekerja buruh membawa pengalaman mereka diperolehi dari projek pembinaan besar di Eropah dan sebuah tradisi kesatuan buruh. Pembinaan tapak ini menjadi sebuah bastion Builder's Labourers Federation (BLF) dan [[[Parti Komunis Australia]] (CPA).

Jawatankuasa Angkutan Awam NSW (sebelumnya Rail Corporation of NSW (RailCorp) kini) terdahulunya ditujukan untuk membina sebuah kompleks beli-belah di keliling stesen keretapi Bondi Junction dan memaut ini ke pembangunan Bondi Junction Plaza dengan cara terowong bawah tanah. Terowong ini dibantah oleh Chamber of Commerce tempatan dan berikutnya digugurkan sama dengan keseluruhan pembangunan komersial keseluruhan pada 1976 apabila keretapi diperiksa semula dalam secara latihan memotong kos. Pada 1985 sebuah pusat beli-belah ketifa dibuka di bawah pembangunan pangsapuri tempat tinggal Eastgate. Sebuah pusat beli-belah keempat dibuka di atas antara-penukaran bas baru pada 2001.

Mall Jalan Oxford

Pada 1994 The Westfield Group membeli suatu keminatan berkawal pada Bondi Junction Plaza, menamakannya semula sebagai Westfield Bondi Junction Plaza. Mereka bermula merancang suatu pembangunan semula pada pusat beli-belah dan tapak Grace Bros yang berhadapan. Development Application pertama telah dilodge dengan dua majlis berkawal (Waverley dan Woollahra) pada 1996. Kedua-dua majlis ini tidak dapat mencapai suatu penutup dengan sesama sendiri dan Westfield pada pembangunannya. Walaupun mereka bersetuju dalam prinsip pada pembangunan, mereka secara pelbagai menolak skala projek. Ini bertarikan hingga ke 1998 sebelum kerajaan NSW menganggapkan kawalan pelan pada projek. Ini telah berikutnya diperolehi izin dengan modifikasi kecil. Westfield tidak bermula pembangunan secara berterusan, pada pandangan Olimpik 2000 yang berlaku tidak lama lagi pada ketika itu.

Pada 2000 Westfield membeli stek peninggalan AMP di kompleks beli-belah dan jiuga membeli pusat Carousel yang bersebelahan. Rancangan telah diperbaikikan untuk menggabungkan pusat ini dalam pembangunan semula, selanjutnya melambatkan projek. Pembinaan pusat-beli Westfield Bondi Junction baru bermula pada 2002. Ia diselesaikan mengikut peringkat dari November 2003 ke Ogos 2004 dan telah menjadi salah satu kompleks beli-belah terbesar di kawasan metropolitan Sydney. ia juga secara percakapan sebagai "WBJ" dan terus didedak oleh Westfield sebagai suatu pengalaman baru pada beli-belah, mencirikan kedai fesyen nama berjenama dan sebuah lingkungan restaurant, yang mana adalah yang pertama untuk pusat beli-belah di Australia.

Pembangunan padatan tinggi[sunting | sunting sumber]

Bondi Junction adalah daerah bisnes kelima besar Sydney di bawah CBD sendiri, Sydney Utara, Parramatta dan Chatswood. Pembangunan kebiasaan di kawasan komersial terdiri dari pembangunan jenis strip-mall tinggi bertingkat dua atau tiga. Meskipun, selama 35 tahun yang lepas, sekurang-kurangnya dua puluh bangunan pada 12 tingkat atau lebih tinggi telah dibina[3].

Pembinaan besar pertama adalah Eastern Suburbs Leagues Club (Easts), kelab liga ragbi untuk Eastern Suburbs Roosters. Ini termasuk sebuah menara pejabat yang dibuka pada 1968, yang adalah pembangunan pejabat bertingkat tinggi di luar CBD pada waktu itu.

Pada 1980an, berikutnya penyelesaian Eastern Suburbs Railway, pembangunan komersial mencapai suatu puncak dengan beberapa bangunan pejabat dibina di pusat Bondi Junction. Pada 1990an kebanyakan ini digantikan oleh pembangunan tempat tinggal.

Rumah[sunting | sunting sumber]

Bondi Junction mencirikan pembangunan perumahan kepadatan tinggi berhampiran dengan pusat perdagangan dan perumahan kepadatan rendah lebih jauh. Senibina tempatan termasuk reka bentuk Seni bina Victoria dan Persekutuan.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Gregory's Sydney Street Directory, Gregory's Publishing Company, 2007
  2. ^ Book of Sydney Suburbs, Frances Pollon (Angus and Robertson) 1990, p.33
  3. ^ Buildings of Bondi Junction, Emporis Buildings

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Templat:Mapit-AUS-suburbscale