Burung Bangau Kerbau

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Burung Bangau Kerbau
Status pemuliharaan
Pengelasan saintifik
Alam: Animalia
Filum: Chordata
Kelas: Aves
Order: Ciconiiformes (disputed)
Famili: Ardeidae
Genus: Ardea
Spesies: A. intermedia
Nama binomial
Ardea intermedia
Wagler, 1827
Sinonim

Egretta intermedia
Mesophoyx intermedia

Burung Bangau Kerbau atau Burung Bangau Sederhana (bahasa Inggeris: Intermediate Egret) adalah salah satu daripada haiwan yang terdapat di Malaysia. Nama sainsnya ialah Egretta intermedia[2] / Mesophoyx intermedia[3].

Burung Bangau Kerbau adalah lebih besar daripada Burung Bangau Kecil dan mempunyai leher yang lurus, tidak seperti saudaranya, Bangau Besar (Egretta alba).

Malaysia merupakan salah satu daripada 12 negara yang telah diiktiraf sebagai kepelbagaian raya "mega diversity" daripada segi bilangan dan kepelbagaian flora dan fauna dengan 15,000 spesies pokok berbunga yang diketahui, 286 spesies mamalia, lebih 1,500 vertebrata darat, lebih 150,000 spesies invertebrata, lebih 1000 spesies rama-rama dan 12,000 spesies kupu-kupu, dan lebih 4,000 spesies ikan laut.

Taburan[sunting | sunting sumber]

Burung Bangau Kerbau boleh didapati di timur Afrika melepasi Asia Tenggara ke Australia.

Ciri-ciri[sunting | sunting sumber]

Burung Bangau Kerbau ialah haiwan yang tergolong dalam golongan benda hidup, alam haiwan, bertulang belakang (vertebrata), kelas Burung. Dalam aturan : , tergolong dalam keluarga : .Burung Bangau Kerbau ialah haiwan berdarah panas, mempunyai sayap dan tubuh yang diselubungi bulu pelepah. Burung mempunyai paruh tanpa gigi.

Jantung Burung Bangau Kerbau terdiri daripada 4 kamar seperti manusia. Kamar atas dikenali sebagai atria, sementara kamar bawah dikenali sebagai ventrikle.

Pembiakan[sunting | sunting sumber]

Sebagai burung, Burung Bangau Kerbau membiak dengan cara bertelur. Telur yang dihasilkan mempunyai cangkerang keras di dalam sarang yang dibinanya.

Pengekalan[sunting | sunting sumber]

Burung Bangau Kerbau merupakan haiwan yang dilindungi di Malaysia dan memerlukan lesen pemburuan untuk memburunya.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ BirdLife International (2008). Mesophoyx intermedia. Senarai Merah Spesies Terancam IUCN 2008. IUCN 2008. Dicapai pada 9 February 2009. Database entry includes justification for why this species is of least concern.
  2. ^ (Melayu) Senarai burung di Kuala Gula – format DOC
  3. ^ D.R. 16/2010 RANG UNDANG-UNDANG PEMULIHARAAN HIDUPAN LIAR 2010

Pautan luar[sunting | sunting sumber]


Senarai burung Burung merpati
A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z