Pergi ke kandungan

Burung But-but Jari Pendek

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Burung But-but Jari
Pendek
Pengelasan saintifik
Alam:
Filum:
Kelas:
Order:
Keluarga:
Genus:
Spesies:
C. rectunguis
Nama binomial
Centropus rectunguis

Burung But-But Jari Pendek (bahasa Inggeris: Short-toed Coucal) ialah salah satu daripada haiwan yang terdapat di Malaysia. Nama sainsnya Centropus rectunguis. [2]

Burung But-but Jari Pendek merupakan spesies cuckoo dalam keluarga Cuculidae. Ia terdapat di Brunei, Indonesia, Malaysia, dan Thailand.

Habitat semulajadinya adalah hutan tanah rendah lembab tropika dan subtropika atau semak lembab tropika atau subtropika. Ia diancam dengan kehilangan habitatnya.

Malaysia merupakan salah satu daripada 12 negara yang telah diiktiraf sebagai kepelbagaian raya "mega diversity" dari segi bilangan dan kepelbagaian flora dan fauna dengan 15,000 spesies pokok berbunga yang diketahui, 286 spesies mamalia, lebih 1,500 vertebrata darat, lebih 150,000 spesies invertebrata, lebih 1000 spesies rama-rama dan 12,000 spesies kupu-kupu, dan lebih 4,000 spesies ikan laut.

Taburan[sunting | sunting sumber]

Burung But-But Jari Pendek boleh didapati di Semenanjung Malaysia.

Ciri-ciri[sunting | sunting sumber]

Burung But-But Jari Pendek adalah haiwan yang tergolong dalam golongan benda hidup, alam haiwan, bertulang belakang (vertebrat), kelas Burung. Dalam aturan : , tergolong dalam keluarga : .Burung But-But Jari Pendek adalah haiwan berdarah panas, mempunyai sayap dan tubuh yang diselubungi bulu pelepah. Burung mempunyai paruh tanpa gigi.

Jantung Burung But-But Jari Pendek terdiri daripada 4 kamar seperti manusia. Kamar atas dikenali sebagai atria, sementara kamar bawah dikenali sebagai ventrikle.

Pembiakan[sunting | sunting sumber]

Sebagai burung, Burung But-But Jari Pendek membiak dengan cara bertelur. Telur yang dihasilkan mempunyai cangkerang keras di dalam sarang yang dibinanya.

Pengekalan[sunting | sunting sumber]

Burung But-But Jari Pendek merupakan haiwan yang dilindungi di Malaysia dan memerlukan lesen pemburuan untuk memburunya.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ BirdLife International (2012). "Centropus rectunguis". Senarai Merah Spesies Terancam IUCN Versi 2012.1. Kesatuan Pemuliharaan Alam Sekitar Antarabangsa. Dicapai pada 16 July 2012.CS1 maint: ref=harv (link)
  2. ^ ENAKMEN-ENAKMEN YANG BERKAITAN DENGAN PEMULIHARAAN DI SABAH, 1) Enakmen Pemeliharaan Hidupan Liar 1997[pautan mati kekal]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]


Senarai burung Burung merpati
A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z