Camila Cabello

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Camila Cabello
Camila Cabello pada 2013
Camila Cabello pada 2013
Latar belakang
Nama lahirKarla Camila Cabello Estrabao
Kelahiran (1997-03-03) 3 Mac 1997 (umur 22)
Cojímar, Habana del Este, Cuba
Berasal dariMiami, Florida, Amerika Syarikat
Genre
Pekerjaan
InstrumenVokal
Tahun aktif2012–aktif
Syarikat rakaman
  • Epic Records
  • Syco Music
Kegiatan berkaitan
Laman sesawang
camilacabello.com

Karla Camila Cabello Estrabao (sebutan bahasa Sepanyol: [kaˈmila kaˈbeʎo]; lahir 3 Mac 1997)[1][2] atau lebih dikenali sebagai Camila Cabello ialah seorang penyanyi dan penulis lagu berketurunan Cuba-Amerika. Beliau mula dikenali sebagai salah seorang ahli kumpulan muzik Fifth Harmony, yang telah dibentuk semasa musim kedua rancangan The X Factor pada tahun 2012, yang kemudiannya menandatangani dengan syarikat rakaman Syco Music dan Epic Records untuk pelancaran muzik mereka.

Cabello memulakan kegiatan solo dengan pelancaran beberapa kolaborasi, termasuklah melalui lagu "Bad Things" bersama dengan Machine Gun Kelly, di mana lagu tersebut berjaya memperoleh kedudukan keempat di dalam Billboard Hot 100 Amerika Syarikat (A.S). Selepas meninggalkan kumpulan Fifth Harmony pada Disember 2016, beliau melancarkan single solo berjudul "Crying in the Club". Menumpukan semula suaranya kepada muzik bergaya Latin, album studio penampilan sulung eponim Cabello, Camila (2018) berada di tempat pertama dalam Billboard 200,[3] disokong oleh single utama "Havana", yang juga memperoleh kedudukan teratas di beberapa negara seperti United Kingdom dan A.S.

Kini, Camila digossipkan bercinta dengan penyanyi muda terkenal kelahiran Canada, iaitu Shawn Mendes. Ini kerana keserasian mereka dalam lagu baru mereka bertajuk "Señorita" sangat dilihat luar biasa. Gandingan mereka dalam muzik video lagu tersebut sangat hebat dan erotik, menyebabkan mereka dipercayai menjalinkan hubungan cinta.

Lagu señorita nyanyian Camila dan Shawn juga dicalonkan sebagai The best collaboration dalam VMA MTV Award 2019. Camila Cabello juga dipercayai sangat mesra kepada peminatnya, dan merupakan antara artis wanita tercantik dalam Hollywood.

Lagu senorita juga telah mendapat dua anugerah dalam vma mtv 26 ogos 2019, iaitu best collaboration dan best cinematography. TAHNIAH CABELLO!

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Cabello, Camila [camilacabello97] (3 Mac 2015). "I AM 18" (Tweet) (dalam bahasa Inggeris). Diarkibkan daripada yang asal pada 19 Disember 2016. Dicapai 10 Julai 2016 – melalui Twitter.  Pautan arkib memerlukan tatalan ke bawah yang panjang untuk tweet yang besangkut-paut.
  2. ^ "Camila Cabello" (dalam bahasa Inggeris). Infoplease. Dicapai 19 Februari 2017. 
  3. ^ Caulfield, Keith (21 Januari 2018). "Camila Cabello Debuts at No. 1 on Billboard 200 Albums Chart". Billboard (dalam bahasa Inggeris). Dicapai 21 Januari 2018. 

Pautan luar[sunting | sunting sumber]