Pergi ke kandungan

Carlos Slim

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Carlos Slim
Carlos Slim, 24 Oktober 2007
Kelahiran (1940-01-28) 28 Januari 1940 (umur 84)
WarganegaraMexico
Pusat pendidikanUniversidad Nacional Autonoma de Mexico (UNAM)
PekerjaanPengerusi dan CEO, Telmex, Telcel dan América Móvil
Nilai bersihAS$53.5 bilion (2010).[1]
PasanganSoumaya Domit (19671999)
Anak-anakCarlos, Marco Antonio, Patrick, Soumaya, Vanessa dan Johanna

Carlos Slim Helu (Sebutan Sepanyol: [ˈkaɾlos esˈlim eˈlu]; lahir 28 Januari 1940), ialah seorang jurutera, usahawan dan dermawan Mexico. Beliau terlibat dalam industri telekomunikasi dan menjadi orang terkaya di dunia (AS$ 53.5 bilion) mengatasi Bill Gates.[3]

Rangkaian industri telekomunikasinya meliputi negara Mexico dan sebahagian besar Amerika Latin. Dia menguasai telefonos de México (Telmex), Telcel dan syarikat América Móvil. Anaknya Carlos, Marco Antonio dan Patrick Slim Domit menjadi ketua syarikat perniagaannya kini.

Kehidupan awal[sunting | sunting sumber]

Slim dilahirkan di Mexico City, Mexico. Bapanya, Julian Slim Haddad seorang Arab Lubnan, tiba di Mexico pada 1902 .Usia 14 tahun tidak boleh bercakap bahasa Sepanyol. Dia melarikan diri dari Kerajaan Uthmaniyyah yang ketika wajib menyertai tentera .Ibunya, Linda Helu dilahirkan di Parral, Chihuahua. Dia adalah anak perempuan José Helu dan Wadiha Atta , pendatang Lubnan yang tiba di Mexico pada akhir abad ke-19. Mereka membawa mesin percetakan Arab ke Mexico, dan menerbitkan majalah untuk masyarakat Lubnan di Mexico. 1911, Julian menubuhkan sebuah kedai barang-barang kering disebut La Estrella del Oriente (Bintang Timur) dan membeli hartanah di pusat bandar Mexico City. Pada Ogos 1926, Julian Slim Helu dan Linda berkahwin di Mexico City; mereka mempunyai enam anak, di antaranya Carlos.

Slim belajar teknikal di Universidad Nacional Autónoma de México. Ketika umur 26 tahun, dia memilik $ 40 juta. Beliau berkahwin Soumaya Domit Gemayel ,seorang Lubnan-Mexico pada1967. Mereka mempunyai enam anak-anak .Anaknya Domit meninggal kerana penyakit ginjal pada tahun 1999. Johanna berkahwin dengan Arturo Elías Ayub .

Kekayaan peribadi[sunting | sunting sumber]

Slim boleh mengumpul wang dengan dengan membeli 'standby letter of credit' yang membolehkan dia mendapatkan pinjaman sebaghai model perniagaan trelekomunikasi.

Pada 4 Ogos 2007, The Wall Street Journal menyiarkan profil Slim. Pada 29 Mac 2007, Slim mengalahkan Warren Buffett sebagai dengan harta US $ 53.1 bilion, berbanding Buffett US $ 52.4 bilion. Dai melihat perniagaan dengan membaca buku futuris Alvin Toffler.

Pada 8 Ogos 2007, Fortune melaporkan bahawa Slim mengekori Bill Gates sebagai orang terkaya di dunia. Kekayaan Slim melonjak kepada US $ 59 bilion. Kekayaan Gates ialah US $ 58 bilion.

Pada 5 Mac 2008, Forbes melaporkan kekayaan Slim menghampiri Warren Buffett Bill Gates. Pada 11 Mac 2009, Forbes mengumumkan Slim orang ketiga terkaya di dujnia.

Pada 10 Mac 2010, Forbes mengumumkan Slim sebagai terkaya di dunia dengan kekayaan bersih AS$ 53.5 bilion.[3] Dia adalah orang terkaya pertama dari Mexico dan bukan dari Amerika Syarikat atau Eropah.[4]

Prestasi dan pengarah[sunting | sunting sumber]

Slim menjadi naib presiden Bursa Saham Mexico dan presiden Persatuan Broker Mexico.Dia presiden pertama Amerika Latin Committee of the New York Stock Exchange Administration Council (1996-1998).

Dia menjadi Lembaga Pengarah Altria Group (dahulu Philip Morris) dan Siemens.Dia menjadi pengarah Philip Morris International dan Lembaga Pengarah di SBC Communications (Julai 2004). 1997, iMac line diperkenalkan. Slim membeli tiga % saham Apple Computer .

Dia menjadi konglomerat industri kewangan Grupo Carso yang menguasai Sanborns (rangkaian makanan), Mixup (muzik) , Sears Mexico, Cigatam, Condumex dan Grupo Hotelero Hostamdan CompUSA rangkaian runcit elektronik. Dia juga Pengerusi telefonos de Mexico, América Móvil, dan Grupo Financiero Inbursa.

Slim dikatakan membeli pasukan Honda Formula 1. Slim akan menjadi pemilik [Force India]], Vijay Mallya untuk menjadi pemilik pasukan terkaya dalam sukan.

Selain itu, Slim baru-baru ini berjaya dikenali di Mexico pers bahawa ia akaDai akan membuka francais Major League Soccer di Queens, New York.

Pemimpin telekomunikasi[sunting | sunting sumber]

Slim mengetuai kumpulan pelabur yang merangkumi France Télécom dan Southwestern Bell Corporation dan membeli Telmex dan Telnor daripada kerajaan Mexico pada tahun 1990 semasa Presiden Mrxico Carlos Salinas. 90 % saluran telefon di Mexico dikendalikan oleh Telmex. Syarikat Telcel mengendalikan hampir 80 % telefon di Mexico. Syarikat carrier wayarles América Móvil telah membeli syarikat di Amerika Latin dengan 100 juta pengguna.

Slim pemegang 13 % saham MCI . Kemudian dijual kepada Verizon Communications.

Media[sunting | sunting sumber]

Pada 10 September 2008, Slim membeli 6,4 % saham The New York Times Company daripada keluarga Sulzberger. Pada 19 Januari 2009, Times telah menerima US $ 250 juta pinjaman daripada Slim .

Impulsora del Desarrollo y el Empleo[sunting | sunting sumber]

Syarikat Mexico terlibat dalam infrastruktur seperti pengangkutan, minyak mentah , gas, elektrik, air, hartanah dan teknologi. Selain itu menjadi pembina jalan raya, tanaman projek hidroelektrik, sistem pengumpulan tol elektronik dan pelabuhan. Syarikat ini juga terlibat dalam eksplorasi, pengeluaran, pengangkutan, pembaikan dan pengedaran minyak mentah dan gas terutama melalui platform minyak luar pantai. Selain itu, terlibat dalam pembangunan dan pengoperasian pengolahan air tanaman, pelaburan dan pembangunan hotel bandar dan luar bandar, terutama dalam komersil, kesihatan dan sektor pendidikan. Anak syarikat utama adalah Desarollo de America Latina SA de CV dan Promotora del Desarollo de America Latina SA de CV.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Kroll, Luisa (10 Mac 2010). "Mexico's Slim tops the list of world's richest". Forbes. Dicapai pada 2010-03-10.
  2. ^ Carlos Slim Helu – Trade by Numbers
  3. ^ a b Laman Forbes mengenai Carlos Slim Diarkibkan 2011-09-03 di Wayback Machine. Forbes.com.
  4. ^ "Year's richest man, first from emerging economy, bumps Gates". Deutsche Welle. 11 Mac 2010.