Compartamos Banco

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Compartamos, S.A.B de C.V.
Sociedad Anónima Bursátil de Capital Variable
BMV: GENTERA
IndustriPerbankan
Ditubuhkan1990; 31 tahun yang lalu (1990)
Ibu pejabatMexico City, Mexico
Tokoh penting
Carlos Labarthe Costas, (Pengerusi)
Fernando Álvarez Toca, (CEO)
KeluaranPerbankan kewangan
Hasil AS$ 33.5 juta (2012)
AS$ 154.2 juta (2012)
Jumlah aset AS$ 1.7 bilion (2012)
Bilangan kakitangan
15,000
IndukGentera, S.A.B. de C.V.
Laman web rasmi
www.compartamos.com

Compartamos Banco ialah bank Mexico dan bank pembiayaan mikro terbesar di Amerika Latin, berkhidmat lebih daripada 2.5 juta pelanggan. Bank itu ditubuhkan pada tahun 1990 dan beribu pejabat di Mexico City.

Bank itu terlibat dalam sektor kredit dan insurans. Di Bahagian Kredit, Compartamos menawarkan pelbagai pinjaman, termasuk Kredit Wanita, Kredit Tambahan, Kredit Peningkatan Rumah, Kredit Perpaduan dan Kredit Individu, dan di bahagian Insurans ia menyediakan Insurans Hayat dan Insurans Integral. Syarikat ini mempunyai 352 pejabat perkhidmatan di pasaran domestik Mexico.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Diasaskan oleh Jose Ignacio Avalos Hernandez sebagai NGO pada tahun 1990, Compartamos bertujuan untuk mengurangkan kemiskinan dengan menyediakan kredit mikro kepada perniagaan kecil, pada mulanya dengan menawarkan pinjaman kepada wanita di dasar piramid ekonomi.[1]

Untuk mengembangkan dana itu, ia diputuskan untuk dimasukkan sebagai syarikat untung pada tahun 2000, dan lesen perbankan komersial diperoleh pada tahun 2006 [2]

Pada 2007 Compartamos secara kontroversi mengumpul $ 467 juta daripada terbitan IPO, mendapatkan pulangan besar bagi pelabur swasta serta penyokong dermawan seperti ACCION International dan Bank Dunia tanpa menaikkan modal tambahan.[3] Pada tahun 2011, kumpulan itu mengembangkan operasi ke Guatemala dan memperoleh Financiero Crear di Peru. Grupo Compartamos, syarikat induk, dinamakan semula sebagai Gentera pada tahun 2013.

Kritikan[sunting | sunting sumber]

Compartamos menarik kritikan ganas berikutan IPO untuk memperkayakan pelabur swasta yang kaya dengan pulangan ekuiti sebanyak 53% yang dijana daripada kadar faedah yang dikenakan melebihi 100% daripada mereka yang berada dalam kemiskinan.[4]

Perintis kewangan mikro, Muhammad Yunus menyifatkan keutamaan Compartamos sebagai "mengacaukan" dan mencadangkan agar mereka tidak boleh dibandingkan dengan projek kredit mikro yang dipertahankannya.

Kumpulan Perundingan untuk Membantu Orang Kurang Upaya, sebuah sekutu Bank Dunia yang menyediakan beberapa pembiayaan awal untuk Compartamos, berpendapat bahawa IPO adalah akibat keputusan terdahulu yang wajar untuk mengambil pelaburan swasta untuk mengembangkan kapasiti mereka untuk menawarkan pinjaman, tetapi melahirkan kebimbangan Compartamos mungkin meletakkan minat para pemegang saham di hadapan pelanggan mereka.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Our History". Compartamos website. Dicapai pada 11 March 2013.
  2. ^ "Compartamos: From Non-profit to profit". Bloomberg. Dicapai pada 11 March 2013.
  3. ^ CGAP Reflections on the Compartamos Initial Public Offering, Consultative Group to Assist the Poor
  4. ^ "Online Extra: Yunus Blasts Compartamos". Bloomberg. Dicapai pada 11 March 2013.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]