Dolphin Empesut

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke pandu arah Pergi ke carian
Dolphin Empesut
frames
Pengelasan saintifik


Dolphin Empesut (bahasa Inggeris: Irrawaddy Dolphin) ialah salah satu daripada haiwan yang terdapat di Malaysia. Nama sainsnya Orcaella brevirostris. Nama tempatan adalah pesut.[1]

Taburan[sunting | sunting sumber]

Dolphin Empesut merupakan sejenis ikan lumba-lumba air tawar dari famili mamalia yang juga dikenali sebagai lumba-lumba Irrawaddy. Pesut merupakan haiwan yang dilindungi di bawah undang-undang Sarawak, dan mereka yang disabit kesalahan boleh dijatuhkan hukuman denda RM25,000 ataupun dua tahun penjara.

Dolphin Empesut boleh didapati di Malaysia. Selain di Sarawak, pesut juga boleh di dapati di Sabah, Australia, Bangladesh, Timur Leste, India, Indonesia, Kemboja, Myanmar, Papua New Guinea, Filipina, Thailand, and Vietnam.

Kebanyakan masyarakat tidak memakan Pesut kecuali sebahagian masyarakat pinggir sungai di Sarawak dan Kemboja.

Ciri-ciri[sunting | sunting sumber]

Dolphin Empesut adalah haiwan yang tergolong dalam golongan benda hidup, alam haiwan, bertulang belakang (vertebrata), kelas Mamalia. Dalam aturan : , tergolong dalam keluarga : .Dolphin Empesut adalah haiwan berdarah panas, melahirkan anak, menjaga anak, dan mempunyai bulu di badan.

Jantung Dolphin Empesut terdiri daripada 4 kamar seperti manusia. Kamar atas dikenali sebagai atrium, sementara kamar bawah dikenali sebagai ventrikel.

Pembiakan[sunting | sunting sumber]

Sebagai mamalia, Dolphin Empesut berdarah panas, melahirkan anak, menjaga anak, dan mempunyai bulu di badan. Dolphin Empesut akan menjaga anaknya sehingga mampu berdikari.

Pengekalan[sunting | sunting sumber]

Dolphin Empesut merupakan haiwan yang dilindungi and memerlukan lesen pemburuan.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "JABATAN HIDUPAN LIAR SABAH" (PDF). Diarkibkan daripada yang asal (PDF) pada 2011-11-11. Dicapai pada 2013-01-10.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]


Senarai mamalia
A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z