Valve Corporation

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Valve Corporation
Persendirian
IndustriPermainan video
Pengedaran digital
Ditubuhkan24 Ogos 1996
Kirkland, Washington, A.S.
PengasasGabe Newell
Mike Harrington
Ibu pejabatBellevue, Washington, U.S.
Tempat dibekalkan
Seluruh dunia
Perancang utama
Gabe Newell
(Pengarah urusan)
KeluaranPermainan video:
Siri Counter-Strike
Dota 2
Siri Day of Defeat
Siri Half-Life
Siri Left 4 Dead
Siri Portal
Siri Team Fortress Other:
Permainan enjin Source
Platform pengedaran Steam
Valve Anti-Cheat
VOGL
Jumlah ekuitiAS$2.5 billion (2012, anggaran)[1]
Bilangan pekerja
~330 (2013)[2]
Anak syarikatValve S.a.r.l., Luxembourg
Laman sesawangwww.valvesoftware.com

Valve Corporation (dahulunya sebagai Valve Software, biasanya dirujuk sebagai Valve dan kadang-kadang digayakan sebagai VALVᴇ) ialah sebuah pembangunan permainan video dan pengedaran digital yang beribu pejabat di Bellevue, Washington, Amerika Syarikat. Pejabat yang berpangkalan di Eropah pula dibuka pada tahun 2012 di Luxembourg. Ditubuhkan pada tahun 1996 oleh bekas pekerja Microsoft Gabe Newell dan Mike Harrington, Valve membangunkan siri permainan video Half-Life, Counter-Strike, Portal, Day of Defeat, Team Fortress, Left 4 Dead dan Dota yang diiktiraf kritikal. Ia juga membangunkan dan mengekalkan enjin Source dengan mana kebanyakan permainan dijalan, dan Steam platform pengedaran perisian, yang telah membawa kepada Steam Machine, keluaran komputer permainan pra-dibina yang mengguna pakai sistem pengendalian SteamOS.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Valve asalnya ialah LLC yang berpusat di Kirkland, Washington. Selepas syarikat menjadi perbadanan pada tahun 2003, ia berpindah dari lokasi asalnya ke Bellevue, Washington, berkongsi bandar yang sama dengan penerbit asalnya, Sierra On-Line, Inc..

Kejayaan Half-Life yang diikuti oleh susulan termasuklah Half-Life 2. Valve berdasarkan semua permainan-permainannya di enjin Source, dengan kejayaan datang dari susulan. Ia telah menghasilkan enam siri permainan; Half-Life, Team Fortress, Portal, Counter-Strike, Left 4 Dead, dan Day of Defeat. Valve yang ketara kerana menyokong berlebihan dengan komuniti mod, Counter-Strike, Team Fortress dan Day of Defeat, semua mod yang Valve dibeli dan dimajukan kepada permainan penuh.

Pada January 10, 2008, Valve Corporation mengumumkan bahawa mereka membeli Turtle Rock Studios, menambahkan syarikat teknologi California kepada portfolionya.[3]

Half-Life[sunting | sunting sumber]

Pekerja-pekerja Microsoft Gabe Newell dan Mike Harrington mengasaskan Valve pada 24 Ogos 1996.[4][5] Selepas mendapatkan lesen kepada enjin Quake (melalui bantuan kawan Michael Abrash dari id Software) pada tahun 1996, mereka mula memajukan Half-Life. Asalnya dijangkakan untuk keluaran pada tahun 1997, Half-Life dipasarkan pada 19 November, 1998. Valve membeli TF Software PTY Ltd. pada Mei 1998, pencipta Team Fortress bagi Quake, dengan tujuan untuk mencipta permainan Team Fortress penuh. Team Fortress Classic, versi Team Fortress asal bagi Quake, yang dikeluarkan untuk Half-Life pada tahun 1999. Team Fortress 2 yang dikeluarkan pada 10 Oktober, 2007, dibungkuskan dengan Half-Life 2: Episode Two dan Portal di pakej The Orange Box.

Valve meneruskan kerjanya tentang Half-Life, mengeluarkan perkembangan kepada permainan dan menyumbangkan dengan pemaju-pemaju lain untuk memindahnya ke platfom lain. Mereka membuat pemajuan mod Half-Life Counter-Strike yang amat popular dan Day of Defeat.

Steam[sunting | sunting sumber]

Rencana utama: Steam
Gabe Newell dan Doug Lombardi, 2007

Valve mengumumkan sistem penghantaran kandungan Steam pada tahun 2002.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Wingfield, Nick (8 September 2012). "Game Maker Without a Rule Book". The New York Times (dalam bahasa Inggeris). 
  2. ^ Dudley, Brier (2013-11-04). "A glimpse of Valve's Steam Machine, controller design and hardware plans" (dalam bahasa Inggeris). Seattle Times. 
  3. ^ "Valve Acquires Turtle Rock Studios" (Siaran akhbar). Valve Corporation. 2008-01-10. Dicapai 2008-01-10. 
  4. ^ "Steam Message". Steam (dalam bahasa Inggeris). Valve Corporation. 2007-08-24. Dicapai 2008-11-08. it was exactly eleven years ago that Valve was born 
  5. ^ Towns, William R. (2005-03-09). "Valve Corporation v. ValveNET, Inc., ValveNET, Inc., Charles Morrin Case No. D2005-0038". WIPO Arbitration and Mediation Center (dalam bahasa Inggeris). Pertubuhan Harta Intelek Sedunia. Dicapai 2008-11-08. 

Pautan luar[sunting | sunting sumber]