Drama lipur lara

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari

Drama lipur lara merupakan karya drama fiksyen bersiri, sama ada di televisyen atau radio. Tempoh siri drama lipur lara biasanya panjang, kadang-kadang boleh menjangkau ratusan episod.

Nama bagi jenis drama ini berlainan mengikut bahasa. Dalam bahasa Indonesia, drama lipur lara dipanggil "sinetron", iaitu singkatan bagi sinema elektronik. Istilah ini dicetuskan oleh Soemardjono.[perlu rujukan] Dalam bahasa Inggeris pula, drama jenis ini dipanggil "soap opera" (opera sabun) kerana asalnya drama-drama ini ditaja oleh syarikat sabun.[1] Dalam bahasa Sepanyol, drama lipur lara dipanggil "telenovela".

Maksud Drama lipur lara Di Negara Lain[sunting | sunting sumber]

Bahasa Indonesia[sunting | sunting sumber]

Sinema elektronik atau lebih popular dalam akronim sinetron adalah istilah untuk siri drama sandiwara bersambung yang disiarkan oleh stesen televisyen. Menurut hasil wawancara dengan Teguh Karya, sutradara terkenal asal Indonesia, istilah yang digunakan secara meluas di Indonesia ini pertama kali dicetuskan oleh Soemardjono (salah satu pengasas dan bekas pengajar Institut Kesenian Jakarta).

Jalan cerita[sunting | sunting sumber]

Sinetron pada umumnya bercerita tentang kehidupan manusia sehari-hari yang diwarnai konflik berpanjangan. Seperti layaknya drama atau sandiwara, sinetron bermula dengan perkenalan tokoh-tokoh yang memiliki ciri-ciri masing-masing. Berbagai watak yang berbeza menimbulkan konflik yang makin lama makin besar sehingga sampai pada titik klimaksnya. Akhir dari suatu sinetron dapat bahagia maupun sedih, tergantung dari jalan cerita yang ditentukan oleh penulis senario.

Tujuan komersial[sunting | sunting sumber]

Dibuatnya sinetron menjadi berpuluh-puluh episode kebanyakan kerana tujuan komersil semata-mata sehingga dikhawatirkan menurunkan kualiti cerita, yang akhirnya membuat sinetron menjadi tidak lagi mendidik, tetapi hanya menyajikan hal-hal yang bersifat menghibur. Hal ini banyak terjadi di Indonesia yang pada umumnya bercerita seputar kehidupan remaja dengan intrik-intrik cinta segi tiga, kehidupan keluarga yang penuh kekerasan, dan tema yang akhir-akhir ini sangat digemari iaitu tentang kehidupan alam ghaib.

Sinetron Terpanjang[sunting | sunting sumber]

Hingga kini, sinetron Indonesia yang paling lama adalah sinetron Tersanjung garapan Multivision Plus dengan masa tayang selama 7 tahun sejak tarikh 2 Januari 1998 sampai 25 Februari 2005 dengan jumlah 370 episod dan 7 musim. Sedangkan untuk sinetron dengan episod terbanyak adalah sinetron Cinta Fitri garapan MD Entertainment yang mencapai 1002 episod dalam 7 musim (kini 21 musim) dengan masa tayang selama 4 tahun (2016 sekarang 9 tahun) sejak tarikh 2 April 2007 sampai 8 Mei 2011 & bersambung semula tarikh 26 Januari 2015 hingga kini dengan berjumlah 1450 Episode.

Kritik 

Sinetron sering menuai kontroversi dalam tayangannya. Kontroversi boleh timbul dari sisi cerita, penokohan, sampai nilai moral yang terkandung.

Cerita

Cerita yang diusung oleh sinetron secara umum serupa satu sama lain. Hal ini menimbulkan kritikan kritis mengenai kreativiti dalam pembuatan sinetron.

Ini adalah tema yang menjadi latar umum cerita sinetron:

Keluarga Berada

Kritikan terhadap tema ini datang dari pandangan bahawa konflik yang terjadi dalam suatu keluarga berasal dari kebencian mendalam yang berlarut-larut. Dalam beberapa sinetron, konflik akibat kebencian tersebut bahkan mencapai puluhan tahun.

Akibat konflik yang berlarut-larut tersebut, sinetron dengan latar keluarga berada biasanya banyak mengandungi redudansi (berulang-ulang) cerita.

Religius

Kritikan terhadap sinetron yang mengangkat tema religi biasanya berpusat pada cerita sinetron yang dianggap terlalu mendogmakan ajaran agama daripada mesej-mesej moral yang lebih mengena dalam kehidupan sehari-hari.

Mistis

Sinetron mistis memuatkan cerita yang kental dengan unsur mistik dan mengabaikan logik penonton. Pengkritik sinetron ini biasanya menyoroti cerita yang dianggap merendahkan ajaran agama. Sementara pengkritik lain mengangkat high cerita yang umumnya rendah.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. Bowles, Kate. Soap opera: 'No end of story, ever' dalam The Australian TV Book, (Eds. Graeme Turner and Stuart Cunningham), Allen & Unwin, St Leonards, NSW, 2000. ISBN 1-86508-014-4

Lihat juga[sunting | sunting sumber]


Wiki letter w.svg

 Rencana ini merupakan rencana tunas. Anda boleh membantu Wikipedia dengan mengembangkannya.