El Aaiún

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
"El Aioun" dilencongkan ke sini. Untuk the city in north-eastern Morocco, sila lihat El Aioun Sidi Mellouk. Untuk town in Mauritania, sila lihat El Aioun, Mauritania.
El-Aaiún
Laʕyūn العيون
Laayoune
Persiaran Makkah al-Mukarramah di El-Aaiún
Persiaran Makkah al-Mukarramah di El-Aaiún
Negara/Wilayah Western Sahara
Wilayah pentadbiran Laayoune-Boujdour-Sakia El Hamra
Negeri Laayoune
Dipertikaikan 1934
Penubuhan 1938
Penduduk (2010)
 • Jumlah 196,331
Zon waktu UTC

El-Aaiún (also bahasa Perancis: "Laâyoune"; Hassaniya Arabic: Laʕyūn ; Literary Arabic: العيون al-ʿuyūn, lit. "The Springs"), adalah sebuah bandar di Sahara Barat diasaskan oleh penjajah Sepanyol Antonio de Oro pada tahun 1938.[1] Pada tahun 1940, koloni Sepanyol disini menetapkan El Aaiún sebagai ibu negara Sahara Sepanyol. El-Aaiun juga adalah ibu kota wilayah Laayoune-Boujdour-Sakia El Hamra.


El Aaiun adalah terjemahan daripada Bahasa Latin dari istilah 'Layoun' dalam Bahasa Arab yang bermaksud "sumber air". Laayoune adalah terjemahan Bahasa Perancis yang digunakan dalam slang bahasa Perancis di Maghribi.

Bandar ini dipisahkan oleh dua batang sungai kering Saguia el Hamra. Di sebelah selatan adalah bandar lama yang dibina oleh penjajah Sepanyol. Gereja dari era penjajah yang masih aktif, paderinya berkhidmat di bandar ini dan sehingga ke Dakhla jauh ke selatan. Sejak tahun 1976 bandar ini telah diduduki dan ditadbir oleh Maghribi, yang mendakwa Sahara Barat sebagai sebahagian daripada wilayahnya.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Francisco López Barrios (2005-01-23). "El Lawrence de Arabia Español". El Mundo. Dicapai 11-02-2013.  Check date values in: |access-date= (bantuan)(Sepanyol)