El Aaiún

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
El-Aaiún

Laʕyūn العيون

Laayoune
Persiaran Makkah al-Mukarramah di El-Aaiún
Persiaran Makkah al-Mukarramah di El-Aaiún
Negara/WilayahWestern Sahara
Wilayah pentadbiranLaayoune-Boujdour-Sakia El Hamra
NegeriLaayoune
Dipertikaikan1934
Penubuhan1938
Penduduk
 (2010)
 • Jumlah196,331
Zon waktuUTC

El-Aaiún (also Perancis: "Laâyoune"; Hassaniya Arabic: Laʕyūn ; Literary Arabic: العيون al-ʿuyūn, lit. "The Springs"), adalah sebuah bandar di Sahara Barat diasaskan oleh penjajah Sepanyol Antonio de Oro pada tahun 1938.[1] Pada tahun 1940, koloni Sepanyol disini menetapkan El Aaiún sebagai ibu negara Sahara Sepanyol. El-Aaiun juga adalah ibu kota wilayah Laayoune-Boujdour-Sakia El Hamra.


El Aaiun adalah terjemahan daripada Bahasa Latin dari istilah 'Layoun' dalam Bahasa Arab yang bermaksud "sumber air". Laayoune adalah terjemahan Bahasa Perancis yang digunakan dalam slang bahasa Perancis di Maghribi.

Bandar ini dipisahkan oleh dua batang sungai kering Saguia el Hamra. Di sebelah selatan adalah bandar lama yang dibina oleh penjajah Sepanyol. Gereja dari era penjajah yang masih aktif, paderinya berkhidmat di bandar ini dan sehingga ke Dakhla jauh ke selatan. Sejak tahun 1976 bandar ini telah diduduki dan ditadbir oleh Maghribi, yang mendakwa Sahara Barat sebagai sebahagian daripada wilayahnya.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Francisco López Barrios (2005-01-23). "El Lawrence de Arabia Español". El Mundo. Dicapai pada 11-02-2013. Check date values in: |accessdate= (bantuan)(Sepanyol)