Faraj

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Faraj
Scheme female reproductive system-ms.svg
Pandangan hadapan skematik pada anatomi wanita.
Vaginal opening description.jpg
Vulva dengan bulu ari-ari yang dibuang dan labia yang dipisahkan untuk menunjukkan pembukaan faraj:
Butiran
Pendahuluurogenital sinus and paramesonephric ducts
Arterisuperior part to uterine artery, middle and inferior parts to vaginal artery
Uratuterovaginal venous plexus, vaginal vein
Saraf
  • Sympathetic: lumbar splanchnic plexus
  • Parasympathetic: pelvic splanchnic plexus
Limfaupper part to internal iliac lymph nodes, lower part to superficial inguinal lymph nodes
Pengenalpastian
nama bahasa LatinVagina
MeSHD014621
TAA09.1.04.001
FMAFMA:19949
Terminologi anatomi

Faraj (فرج dari bahasa Arab, bermaksud "kembang", "diluaskan") ialah saluran tiub yang menuju dari uterus ke luar badan mamalia berplasenta dan marsupial betina, atau ke kloaka burung, monotrem, dan sebilangan reptilia betina. Serangga-serangga dan invertebrata-invertebrata yang lain juga mempunyai faraj yang merupakan bahagian akhir oviduktus. Dalam percakapan biasa, istilah "faraj" sering digunakan untuk merujuk kepada puki atau genitalia perempuan amnya; sebenarnya faraj merupakan struktur dalaman yang khusus dan puki merupakan genitalia luar sahaja. Bibir-bibir dan bahagian-bahagian lain juga dianggap sebagai sebahagian faraj dalam penggunaan umum.

Anatomi[sunting | sunting sumber]

Anatomi vulva skematik.

Faraj (tidak rasmi pepek) manusia ialah sebuah saluran berotot elastik kenyal seperti plastik yang menganjur di dalam tubuh perempuan. Ia biasanya pendek sedikit dan lebih nipis dari saiz zakar lelaki sederhana, sekurang-kurangnya panjangnya 4 inci (100 mm) dan 1 inci (25 mm) pada garis (walaupun ada banyak perbezaannya pada individu dari wanita ke wanita) tetapi keanjalannya menyebabkan ia untuk dapat menerima zakar-zakar yang lebih besar. Ia menyambungkan vulva di luar ke pangkal rahim pada uterus di bahagian dalam. Kalau wanita itu berdiri tegak, tiub vagina tercacak ke atas dan ke belakang, serta membentuk suatu sudut yang lebih sedikit daripada 45 darjah dengan uterus. Lubang vagina ialah pada hujung belakang (kaudal) vulva, di belakang lubang uretra. Di atas faraj adalah Mons Veneris. Faraj, bersama-sama dengan bahagian dalam vulva, biasanya berwarna merah jambu yang serupa dengan semua membran mukus dalaman di dalam mamalia-mamalia. Panjang, lebar dan bentuk faraj boleh berlainan. Ketika seorang wanita beranak dan semasa persetubuhan, faraj melebar dan memanjang sebanyak 2-3 kali.

Pelincir vagina dihasilkan oleh kelenjar Bartholin berdekatan dengan pembukaan faraj dan serviks dan juga meresap dalam dinding faraj (yang tidak mengandungi sebarang kelenjar).

Selaput daramembran terletak di belakang bukaan uretra — menutup sebahagian daripada faraj dalam kebanyakan organisma, termasuk sesetengah wanita, semenjak kelahiran sehingga ia dipecah oleh persetubuhan, atau oleh sebilangan aktiviti lain, termasuk pemeriksaan perubatan, kecederaan, sesetengah jenis latihan, kemasukan objek asing, dsb. Akan tetapi, harus dicatatkan bahawa persetubuhan tidak selalu meyebabkan selaput dara rosak, dan ia juga tidak benar bahawa seorang wanita dengan selaput dara yang tidak rosak bermakna dia seorang dara.

Fungsi faraj[sunting | sunting sumber]

Pada pandangan biologi, faraj mengerjakan fungsi-fungsi berikut:

  • Memberikan jalan airan darah haid untuk meninggalkan badan.
  • Aktiviti seks
  • Melahirkan anak

Darah haid[sunting | sunting sumber]

Faraj memberikan laluan untuk haid keluar dari badan. Dalam masyarakat moden, tampon, cecawan haid, dan tuala wanita boleh digunakan untuk menyerap cecair ini.

Aktiviti seks[sunting | sunting sumber]

Tumpuan hujung-hujung saraf yang terletak dekat lubang vagina boleh menyebabkannya merasai seronok semasa aktiviti seks apabila dia dirangsangkan dengan cara yang dia suka, dan mungkin berakhir dengan puncak syahwat. Aktiviti ini termasuk persetubuhan heteroseksual di mana zakar pasangannya dicucuk ke dalam vaginanya. Semasa persetubuhan, haba, tekanan dan geseran vagina pada zakar merangsangkan lelaki, biasanya menyebabkannya mencapai puncak syahwat dan pancutan mani, yang boleh menyebabkan persenyawaan dan kehamilan. Terdapat zon badan yang mudah terangsang yang dipanggil titik G di dalam vagina (di bahagian anterior vagina, kira-kira lima sentimeter dari lubang). Sesetengah perempuan (walaupun dikatakan hanya merupakan minoriti) boleh mengalami puncak syahwat yang amat kuat jika titik Gnya dirangsangkan dengan cara betul semasa bersetubuh atau melakukan aktiviti seks yang lain. Ada orang yang mengatakan bahawa puncak syahwat titik G menyebabkan pancutan perempuan yang telah dipertikaikan.faraj yang lembut akan menyebabkan zakar panjang 5cm

Melahirkan anak[sunting | sunting sumber]

Semasa melahirkan anak, faraj memberikan laluan untuk mengeluarkan fetus(bayi)) daripada uterus(rahim)) untuk hidup sendiri di luar badan ibunya.

Kesihatan dan kebersihan seks[sunting | sunting sumber]

Faraj pada dirinya adalah organ yang membersihkan diri dan tidak perlu pengolahan atas nama kebersihan diri. Douche tidak digalakkan oleh doktor-doktor kerana amalan ini mengganggu keseimbangan flora vagina dan boleh menyebabkan penyakit keradangan pelvis.

Faraj diuji ketika pemeriksaangynecological, biasanya menggunakan instrumen yang dipanggil sebuah speculum, yang membiarkan faraj terdedah untuk inspeksi gambaran atau mengambil sampel (sila lihat pap smear).

Berbagai disorders dapat affect faraj, termasuk kenser faraj dan penyakit yeast. Sila lihat kesihatan vulvovaginal.

Faraj dan kebudayaan masyhur[sunting | sunting sumber]

Budaya Barat menganggap subjek ini dilarang. Seorang dimainkan oleh Eve Ensler digelar sebagai The Vagina Monologues adalah contoh jarang pada perkataan ini dalam budaya kebanyakan.

Perkataan dan kata kata lain slanga untuk faraj dalam masyarakat Malaysia dan Indonesia[sunting | sunting sumber]

Faraj juga dikenali oleh banyak perkataan, banyaknya dianggapkan kurang sopan dan di larang. Perkataan seks yang terumum dalam Bahasa Melayu ialah puki, pantat , cipap, Tundun, burit dan pepek. Atau dalam loghat Sabah adalah pukitai manakala Sarawak pula keting. Dalam Bahasa Indonesia faraj dipanggil memek, bokep dan meki. Perkataan seperti pepek, puki dan cipap juga sama digunakan di Indonesia. Berbagai nama beraneka dan julukan ciptaan lain juga umum digunakan.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Pautan Luar[sunting | sunting sumber]

  • (Melayu) Jenis Dan Bentuk Selaput Dara
  • (Inggeris) Pink Parts - "Walk through" of female sexual anatomy by noted sex activist and educator Heather Corinna (illustrations; no explicit photos)
  • (Inggeris) All About My Vagina - A website devoted entirely to the vagina, from the perspective of its "owner", who identifies herself only as "Sarah".

Templat:Reproductive system