Pelancapan

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari

"Onanism" dilencongkan ke sini. Untuk the Biblical origin of the term "onanism", sila lihat Onan.
"Seorang Wanita Muda Melancap" Gustav Klimt (1916).
Self-portrait of Egon Schiele 1911, menggambarkan pelancapan.
Pelancapan, 1911, ukiran tembaga oleh Mihály Zichy.

Pelancapan atau onani (bahasa Inggeris: Masturbation) merujuk pada perangsangan seksual, terutamanya pada alat kelamin seorang itu sendiri dan sering membawa kepada puncak syahwat, yang dilakukan dengan tangan, oleh jenis-jenis perhubungan badan lain (kecuali hubungan seks), dengan kegunaan benda atau peralatan, atau dengan pegabungan cara-cara ini.[1] Pelancapan adalah bentuk terumum pada otoerotikisme, dan dua kata telah sering digunakan sebagai sinonim, walaupun pelancapan dengan seorang pasangan (pelancapan perasaan saling) juga umum. Pelancapan haiwan telah diperhatikan pada banyak spesis, kedua-duanya di hutan rimba dan yang ditangkap.[2][3][4]

Onani seringkali dilakukan secara bersendirian, tetapi ia juga biasa dilakukan bersama pasangan (onani bersama). Onani di kalangan haiwan dilihat dalam kebanyakan spesis, sama ada hidup liar atau dalam kurungan.

Etimologi[sunting | sunting sumber]

Wiktionary-logo.svg
Carilah pelancapan dalam Wiktionary, kamus bebas.

Perkataan onani dari nama "Onan" iaitu orang yang disebut dalam kitab Genesis, kitab yang penting bagi Agama Yahudi dan Nasrani.

Sementara "pelancapan" digunakan sebagai istilah perubatan pada amalan ini, banyak istilah dan penyataan lain adalah sering digunakan. Dalam bahasa seharian, istilah-istilah seperti "memuaskan diri sendiri", "masturbasi", "merancap", "mengasuk" dan "mengancak" juga digunakan.

Hukum melancap menurut Islam[sunting | sunting sumber]

Firman Allah SWT : "Dan orang-orang yang memelihara kemaluan mereka kecuali terhadap isterinya atau hamba sahayanya, mereka yang demikian itu tidak tercela. Tetapi barangsiapa berkehendak selain dari yang demikian itu, maka mereka itu adalah orang-orang yang melewati batas." (Al-Mu’minun: 5- 7).

Hal ini bermakna, onani amat ditegah oleh Islam tetapi menurut beberapa orang ulama, onani dibenarkan jika ia boleh mencegah maksiat (menurut Imam Ahmad Hambal & Ibnu Hazmin )

Onani juga diklafikasikan sebagai dosa besar. Islam menggalakkan orang Muslim berkahwin untuk mencegah dosa sebagai berikut:

"Hai para pemuda! Barangsiapa di antara kamu sudah mampu kahwin, maka kahwinlah; kerana dia itu dapat menundukkan pandangan dan menjaga kemaluan." (Riwayat Bukhari)

Teknik pelancapan[sunting | sunting sumber]

Cara-cara pelancapan umum untuk kedua jantina termasuk menekan atau meraba tempat pembiakan, sama ada dengan jari atau terhadapan suatu benda seperti bantal; memasuki jari-jari atau suatu benda ke dalam dubur (lihat pelancapan dubur); dan merangsangkan pelir atau vulva dengan alat peggetar, yang boleh dimasukkan ke dalam faraj atau dubur. Ahli kedua-dua jantina juga menikmati menyentuh, meraba, atau mencubit puting atau zon erogenous lain sewaktu melancap. Kedua jantina kadang-kadang menggunakan bahan-bahan pelincir untuk intensif sensasi. Kadang-kala, pelancapan dilakukan bersama bahan makanan dan akhirnya air mani itu akan dimakan bersama makanan tersebut. Contohnya, pancutan air mani di atas roti akan dimakan seolah-olah seperti jem. Kebiasaannya, seks oral dilakukan pada mulut pasangan dan dia akan merasa serta menelan jus air mani pemiliknya.[perlu rujukan]

Membaca atau melihat terbitan lucah, atau fantasi seks, sering umumnya adjunct ke pelancapan. Sering orang akan memanggil pada peringatan sewaktu pelancapan. Aktiviti-aktiviti pelancapan sering ritualised. Banyak fetishes dan paraphilia boleh juga mengambil bahagian dalam upacara pelancapan. Sesetengah potentially harmful atau aktiviti-aktiviti fatal termasuk autoerotic asphyxiation dan self-bondage.[perlu rujukan]

Sesetengah orang mendapatkan kepuasan seks dengan memasukkan benda-benda ke dalam uretra (tiub melalui mana kencing dan, dalam lelaki, air mani, mengalir).[5] Jika benda-benda ini mempunyai urethral sounds, amalan ini diketahui sebagai "sounding".[6] Benda-benda lain seperti pen ball point dan thermometer kadang-kadang digunakan, walaupun amalan ini dapat membawakan kecederaan dan/atau jangkitan.[7] Sesetengah orang melancap dengan menggunakan alat pelancapan erotik otomatik merangsangkan persetubuhan.

Lelaki dan wanita boleh melancap sehingga mereka berhampiran dengan puncak syahwat, berhenti untuk seketika untuk mengurangkan keterujaan, dan kemudian meneruskan pelancapan. Mereka boleh mengulangi kitaran ini banyak kali. Digelar "edging", pembinaan "stop and go" ini boleh mencapai puncak syahwat yang lebih kuat. Jarangkali, orang menamatkan perangsangan hanya sebelum puncak syahwat untuk mengekalkan tenaga memuncak yang biasanya menurun selepas puncak syahwat[8] oleh kerana pengeluaran hormon prolactin. Membuat ini dapat membawakan ketidakselesaan sementara disebabkan kesesakan pelvic.

Psikoanalisis Austria Wilhelm Reich pada karangan 1922nya Concerning Specific Forms of Masturbation cuba untuk mengecam bentuk-bentuk sihat dan tidak sihat pelancapan. Dia cuba untuk mengaitkan caranya orang melancap ke taraf lentokan mereka terhadap jantina lain dan pada patologi psiko-seksual mereka.

Wanita[sunting | sunting sumber]

Teknik-teknik pelancapan wanita termasuk seorang wanita meraba vulvanya, terutamanya kelentitnya, dengan jari telunjuk dan/atau tengah. Kadang-kadang satu atau lebih jari boleh dimasukkan ke dalam farajnya untuk mengusap berulangan dinding hadapan farajnya di mana g-spotnya terletak.[9] Bantuan pelancapan seperti sebuah alat penggetar, dildo atau bola Ben Wa juga dapat digunakan untuk merangsang faraj dan kelentit. Banyak wanita mengusap dada mereka atau merangsang puting dengan tangan bebas, jika ini tempat-tempat diterima untuk perangsangan seksual. Perangsangan dubur juga dinikmati oleh sesetengah. Pelinciran kadang-kadang digunakan sewaktu pelancapan, terutamanya ketika penembusan terlibat, tetapi ini bukanlah sejagat dan banyak wanita mendapati pelinciran semulajadi memusakan.

Posisi-posisi umum termasuk membaring di belakang atau memandang ke bawah, duduk, menyangkung, melutut atau berdiri. Dalam sebuah bak mandi atau pancuran seorang wanita dapat secara terusan meletakkan air pada kelentit dan vulvanya. Memandang ke bawah seorang dapat menggunakan tangan, seorang dapat bercelapak sebuah bantal, sudut atau hujung katil, kaki seorang pasangan atau sesetengah pakaian merenyukkan dan "membonggal" vulvanya dan kelentit terhadapnya. Berdiri tegak, sebuah kerusi, sudut sebuah benda perabot atau juga sebuah mesin basuh dapat digunakan untuk merangsang kelentitnya melalui labia dan pakaiannya.

Pada 1920an, Havelock Ellis melaporkan bahawa tukang jahit abad yang lepas menggunakan reported that turn-of-the-century seamstresses using injak-injakan mesin jahit dapat mencapai puncak syahwat dengan duduk di hujung kerusi mereka.[10]

Wanita boleh merangsang diri mereka dengan crossing their legs tightly dan menggenggam otot kaki mereka, memberikan tekanan pada alat pembiakan seks mereka. Ini dapat secara potensi dilakukan dalam keadaan orang ramai tanpa pemerhati perasan. Sesetengah melancap menggunakan hanya tekanan digunakan pada kelentit tanpa perhubungan terusan, contohnya dengan menekan tapak tangan atau bulatan tahngan terhadap seluar dalam atau pakaian lain.

Fikiran, fantasi dan peringatan instances terdahulu arousal dan puncak syahwat boleh menghasilkan arousal seks. Sestengah wanita mendakwa dapat memuncak syahwat spontaneously dengan daya kemahuan sendiri, tetapi kebolehan itu, jika ia betul-betul muncul, mungkin tidak secara terhad layak sebagai pelancapan oleh kerana tiada perangsangan batun terlibat.[11][12]

Ahli terapi seks akan kadang-kadang mencadangkan para pesakit wanita untuk mengambil masa untuk memuncak syahwat, terutamanya jika meraka tidak pernah melakukannya terdahulunya.[13][14]

Lelaki[sunting | sunting sumber]

Seorang lelaki melancap menggunakan teknik umum


Teknik-teknik pelancapan lelaki juga dipengaruhi oleh beberapa faktor dan kelebihsukaan peribadi. Teknik-teknik boleh juga berlaian di antara lelaki yang dikhatan dan tidak dikhatan, seperti teknik-teknik yang boleh dilakukan untuk seseorang mungkin agak menyakitkan untuk yang lain.

Teknik terumum pelancapan lelaki adalah hanya dengan memegang pelir dengan genggaman longgar dan kemudian bergerak tangan ke atas dan ke bawah batang sehingga puncak syahwat dan pancutan air mani mengambil tempat. Kelajuan mosi tangan akan berbesa dari seorang lelaki ke seorang lelaki, walaupun ia tidak umum pada kelajuan untuk bertambah apabila pancutan air mani berhampiran dan untuk mengurangkannya sewaktu pancutan air mani tersendiri. Jika belum berkhatan, perangsangan pelir dengan cara ini tiba dari "pengepaman" kulup. mosi luncuran pada kulup mengurangkan geseran. Jika berkhatan, ada cara yang lebih berterusan di antara tangan dan kelenjar, oleh itu suatu pelincir peribadi kadang-kadang digunakan untuk mengurangkan geseran. Kadang-kadang, jika terlampau banyak tekanan digunakan, ia boleh sakit meraba untuk suatu tempoh waktu.

Berkhatan atau tidak, lelaki oleh meraba atau mengurut kelenjar, bibir kelenjar, dan frenular delta.

Suatu lagi teknik adalah dengan meletakkan hanya jari telunjuk dan ibu jari keling pelir dan menggerakkan kuelit atas dan bawah. Suatu variasi ini adalah dengan meletakkan kesemua jari panjang dan ibu jari pada pelir seperti bermain seruling, dan kemudian usap ulang-alik. Suatu lagi teknik umum adalah memandang ke bawah pada permukaan selesa seperti tilam atau bantal dan meraba pelir terhadapnya sehingga puncak syahwat dicapai. Teknik ini boleh termasuk menggunakan suatu simulacrum, atau faraj buatan.

Penggetar dalam wanita dubur.

Ada banyak lagi variasi pada teknik pelancapan lelaki. Sesetengah lelaki boleh meletakkan tangan secara terusan pada pelir mereka sewaktu pelancapan, sementara yang lain menggunakan tangan bebas mereka untuk mengusap-ngusap buah pelir, puting dan bahagian lain badan mereka. Sesetengah boleh membiarkan tangan mereka pegun sementara mengepamnya ke dalamnya dengan tolakan pelvic supaya dapat merangsangkan mosi hubungan seks. Yang lain boleh juga menggunakan alat penggeletar dan alat-alat seksual lain lebih umum berkaitan dengan pelancapan wanita. Sangat sedikit lelaki fleksibel dapat mencapai dan merangsangkan pelir mereka dengan lidah atau bibir mereka, dan oleh itu melakukan otofelatio.

kelenjar prostat adalah salah satu pembiakan yang menyumbangkan cecair ke air mani. Oleh kerana prostat adalah sentuhan sensitif, sesentgah secara berterusan merangsangkannya menggunakan suatu jari berpelincir atau dildo dimasukkan melalui dubur ke dalam rektum. Merangsangkan prostat dari luar, melalui tekanan pada perineum, dapat menjadi memuaskan juga. Air amni kadang-kadang dipancutkan pada sehelai tisu atau benda lain.

Suatu teknik kawalan pancutan air mani yang berkontroversi adalah untuk meletakkan tekanan pada perineum, sekitar setengah jalan di antara skrotum dan dubur, sebelum sahaja pancutnya air mani. Ini dapat, meskipun, membawa kembali air mani ke dalam pundi (dirujukkan sebagai pancutan air mani songsang). Jika berulang secara sering, teknik ini dapat menyebabkan kerosakan jangka panjang oleh kerana tekanan meletakkan nerve dan saluran darah dalam perineum. Suatu puncak syahwat kering adalah satu yang dapat dicapaikan sementara menahan pancutan air mani (atau di mana pancutan air mani songsang telah mengambil tempat). Penyokong-penyokong puncak syahwat kering mengatakan bahawa ini adalah kemahiran berpelajaran yang dapat memendekkan jangka refraktori.

Pelancapan perasaan saling[sunting | sunting sumber]

Pasangan lelaki dan perempuan sedang melakukan pelancapan perasaan saling

Pelancapan perasaan saling adalah suatu kelakuan seksual di mana dua atau lebih orang merangsang diri mereka atau satu sama lain secara seksual, biasanya dengan tangan.

Ini boleh dilakukan dalam keadaan di mana para penyerta tidak merasa secara batin boleh, bahawa ia adalah tidak sesuai atau mereka tidak mahu hubungan seks penuh, tetapi mash ingin menikmati suatu kelakuan seks perasaan saling. Ia juga adalah sebahagian dari repertoire penuh hubungan seks, di mana ia boleh digunakan sebagai suatu interlude, foreplay atau hanya suatu pilihan untuk menembus. Untuk sesetengah orang, ia adalah aktiviti seks asas pada pilihan ke atas keseluruhan yang lain, mungkin kerana ia membenarkan individu-individu untuk melihat muka sesama sendiri dan meninggalkan tangan untuk mengusap, seperti dengan frottage.

Pelancapan perasaan saling diamalkan oleh orang semua orientasi seks. Jika digunakan sebagai pilihan ke penembusan pelir-faraj, tujuan itu mungkin adalah untuk mengekalkan keperawanan atau untuk mencegah kehamilan. Sesetengah orang pilih itu bila ia mencapai kepuasan seks tanpa seks sebenarnya, mungkin melihatnya sebagai pilihan ke seks kasual.


=Galeri[sunting | sunting sumber]

Gambaran Melancap
Melancap

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Nota[sunting | sunting sumber]

 1. ^ Berasaskan "pelancapan" di Merriam-Webster's Collegiate Dictionary, Eleventh Edition, Merriam-Webster, Inc., 2003
 2. ^ Breeding Soundness Examination of the Stallion
 3. ^ Bruce Bagemihl: Biological Exuberance: Animal Homosexuality and Natural Diversity. St. Martin's Press, 1999. ISBN 0-312-19239-8
 4. ^ Untuk rujukan selanjutnya, lihat pula rencana utama Keseksualan haiwan#Otoerotikisme (pelancapan).
 5. ^ "Go ask Alice!: Cock-stuffing" (html). Columbia University, New York. 2005-02-18. Dicapai pada 2006-07-29.  |first1= kehilangan |last1= dalam Authors list (bantuan)
 6. ^ Various authors (2006-04-21). "Urethral Sound" (html/wiki). Body Modification Ezine. Dicapai pada 2006-07-29. 
 7. ^ McPartlin, Daniel; Adam P. Klausner, MD; Tristan T. Berry, MD (2005-09-09). "Case report: A foreign body in the urethra" (html). Journal of the American Academy of Physician Assistants. Dicapai pada 2006-07-29.  Petik menggunakan parameter |coauthors= dikecam (bantuan)
 8. ^ Masturbation, Tantra and Self-love
 9. ^ Keesling, Barbara (Nov/Dec 99 (Last Reviewed: 30 Aug 2004)). "Beyond Orgasmatron" (html). Psychology Today. Dicapai pada 2006-07-29. 
 10. ^ Ellis, Havelock (1927), Studies in the Psychology of Sex (3rd edition), Volume I,; Auto-Erotism: A Study of the Spontaneous Manifestations of the Sexual Impulse; section I; "The Sewing-machine and the Bicycle:" quotes one Pouillet as saying "it is a well-recognized fact that to work a sewing-machine with the body in a certain position produces sexual excitement leading to the orgasm. The occurrence of the orgasm is indicated to the observer by the machine being worked for a few seconds with uncontrollable rapidity. This sound is said to be frequently heard in large French workrooms, and it is part of the duty of the superintendents of the rooms to make the girls sit properly." Studies in the Psychology of Sex, v. I, by Havelock Ellis, sebuah eBuku bebas di Projek Gutenberg
 11. ^ Koedt, Anne (1970). "The Myth of the Vaginal Orgasm" (html). Chicago Women's Liberation Union. Dicapai pada 2006-07-29. 
 12. ^ The Kinsey Institute Data from Alfred Kinsey's studies. Published online.
 13. ^ Shuman, Tracy (2006-02). "Your Guide to Masturbation" (html). WebMD, Inc./The Cleveland Clinic Department of Obstetrics and Gynecology. Dicapai pada 2006-07-29. 
 14. ^ Knowles, Jon (2002-11). "Masturbation — From Stigma to Sexual Health" (html). Katharine Dexter McCormick Library/Planned Parenthood Federation of America, Inc. Dicapai pada 2006-07-29. 

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 • Brody, Stuart. "Slimness is associated with greater intercourse and lesser masturbation frequency" Journal Of Sex & Marital Therapy Volume 30, Issue 4, July - September 2004, Pages 251-261
 • DeMartino, Manfred F. Human Autoerotic Practices. New York: Human Sciences Press, 1979. ISBN 0-87705-373-1.
 • Marcus, Irwin M. Masturbation: From Infancy to Senescence. New York: International Universities Press, 1975. ISBN 0-8236-3150-8.
 • Hurlbert, David Farley & Karen Elizabeth Whittaker. (1991). “The Role of Masturbation in Marital and Sexual Satisfaction: A Comparative Study of Female Masturbators and Nonmasturbators.” Journal of Sex Education & Therapy, 17(4), 272–282.
 • Buddhist Sexual Ethics, by Winton Higgins

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Umum
Wanita
Male
Sejarah