Gempa bumi Hindu Kush 2015

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari

Gempa bumi Hindu Kush 2015 ialah sebuah gempa bumi berkekuatan 7.5 yang melanda Asia Selatan pada 26 Oktober 2015, pada pukul 13:39 AFT, 14:09 PKT (09:09 UTC) dengan pusat gempa berjarak 45 km dari utara `Alaqahdari-ye Kiran wa Munjan, Afghanistan.[1][2][3][1][2][4][5][6] Satu gempa bumi dengan kekuatan 4.8 magnitud berlaku 40 minit selepas peristiwa gegaran utama tersebut[7][8]

Menurut laporan terakhir, lebih dari 345 orang terkorban, ramai diantaranya di Pakistan.[9] Getaran terasa di Pakistan, Tajikistan dan Kirgizstan.[10][11][12] Gempa bumi tersebut juga terasa di bandar India New Delhi dan di wilayah Kashmir yang ditadbirkan dari India, dan di prefektur Kashgar, Aksu, Hotan, dan Kizilsu di Xinjiang, China sementara kerosakan juga dilaporkan di ibu kota Afghanistan, Kabul.[9][13] Gegaran itu sampai sehingga ke ibu kota Nepal, Kathmandu, di mana penduduk pada awalnya menjangkakan bahawa gempa tersebut merupakan gempa susulan dari gempa bumi April 2015.

Rujukan[sunting | sunting sumber]