Jamadilakhir

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
(Dilencongkan dari Jamadil akhir)
Jump to navigation Jump to search

Jamadil Akhir (Ralat Lua pada baris 853 di Modul:Lang: Tried to read nil global template. atau Jumaada al-Akhir and Jumada al-Akhira (Ralat Lua pada baris 853 di Modul:Lang: Tried to read nil global template., yang turut ditransliterasi [Ǧumādā al-ʾĀḫir] error: {{transl}}: unrecognized language / script code: ar (bantuan)/[jumādā al-āḵir] error: {{transl}}: unrecognized language / script code: ar (bantuan), IPA: [d͡ʒʊˈmæːdæ lˈʔæːxɪr]; juga disebut sebagai [Ǧamādā alʾĀḫir] error: {{transl}}: unrecognized language / script code: ar (bantuan)/[jamādā al-āḵir] error: {{transl}}: unrecognized language / script code: ar (bantuan), IPA: [d͡ʒæˈmæːdæ lˈʔæːxɪr]).

Turut dikenal juga sebagai Jumada al-Thani ([جمادى الثاني] error: {{lang-xx}}: teg bahasa tidak diiktiraf: ar (bantuan), juga ditransliterasi [Ǧumādā aṮ-Ṯānī] error: {{transl}}: unrecognized language / script code: ar (bantuan), IPA: [d͡ʒʊˈmæːdæ θˈθæːniː]; turut disebut [Ǧamādā aṮ-Ṯānī] error: {{transl}}: unrecognized language / script code: ar (bantuan), IPA: [d͡ʒæˈmæːdæ θˈθæːniː]) adalah bulan keenam dalam Takwim Hijrah.

Ini ialah bulan yang keenam dalam bulan-bulan Islam. Asal-usul perkataan daripada kata akar Jumda, yang digunakan untuk menyatakan tanahyang kering: tanah yang tidak ditimpa hujan, lantas menunjukkan yag ini ialah bulan-bulan kering.


Peristiwa penting[sunting | sunting sumber]

  • Peperangan Zi Qarad adalah peristiwa penting yang berlaku pada Jamadilakhir, bulan ke-6 dalam kalendar Islam. Kehebatan tentera Islam pada zaman Rasulullah juga tercatat dalam [[Peperangan Yarmuk]] pada tahun ke-13 Hijrah antara tentera Rom dan Islam. Tentera Rom disertai lebih 100,000 orang kalah kepada tentera Islam yang hanya 30,000 orang dalam peperangan itu. Tentera Islam dipimpin oleh Khalid bin Al Walid dan Abu `Ubaidah. Kemenangan berpihak kepada tentera Islam. Ada pandangan yang mengatakan peperangan itu berlaku pada Rejab tahun ke-15 Hijrah.

Ringkasan peristiwa[sunting | sunting sumber]