Kad video

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
(Dilencongkan dari Kad grafik)
Jump to navigation Jump to search

Kad video (disebut dalam bahasa Inggeris sebagai video card) ataupun dirujuk sebagai kad pemecutan grafik, adapter paparan, kad grafik, dan bermacam-macam istilah lain, ialah sejenis barang yang digunakan di dalam perkakasan komputer peribadi yang berfungsi sebagai penjana dan mengeluarkan imej-imej paparan komputer. Kad video mempunyai fungsi yang serupa dengan prinsip-prinsip kad bunyi dan alatan persisian yang lain.

Istilah kad video ini dicipta untuk memisahkan diantara kad yang boleh disambung ke dalam slot dengan grafik bersepadu yang terus digabungkan dengan papan ibu (motherboard) . Cip pengawal grafik graphic controller diatas kad video tersebut dipanggil Unit pemprosesan grafik, yang merupakan komponen utama didalam kad ini.

Kad video dihasilkan dengan menggabungkan BIOS (Basic Input/Output System), RAMDAC Random Access Memory Digital-to-Analog Converter, cip RAM dan Unit Pemprosesan Grafik (GPU).


Pengeluar[sunting | sunting sumber]

Dua jenis pengeluar yang perlu dibezakan:

Pengeluar GPU dan IGP

Pengeluar Kad Video

  • Pengeluar kad video: Mereka menghimpunkan GPU dengan komponen-komponen lain, mengakibatkan perbezaan antara kad-kad video dengan cip yang sama.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Senarai syarikat cip dan kad grafik yang sudah berhenti berfungsi

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Pengeluar[sunting | sunting sumber]