Papan induk

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Papan induk

Papan induk, juga dikenali sebagai papan utama (mainboard MoBo) atau papan sistem (systemboard), merupakan pusat atau papan litar tercetak utama yang terdiri daripada sistem eletronik rumit, seperti komputer.

Komputer biasa dibina dengan mikropemproses, ingatan komputer utama, dan komponen asas lain pada papan induk. Komponen lain komputer seperti ruang simpan luaran (external storage), litar pengawal bagi paparan video dan bunyi, dan perkakasan persisian (peripheral device) biasanya dilekatkan pada papan induk melalui kabel atau penyambung.

Terdapat maklumat lanjut mengenai komputer peribadi serasi IBM di papan induk PC.

Papan utama[sunting | sunting sumber]

Kesemua peralatan elektrik mempunyai papan dimana pemproses logik bermula apabila ia dihidupkan. Secara umum, ini dikenali sebagai papan induk. Biasanya, hanya peranti yang mempunyai pengiraan panjang, rumit, pelbagai, mempunyai papan induk. Komputer, konsol permainan, dan PDA biasanya dikaitkan dengan papan induk, sementara televisyen, penerima set teater rumah, dan aplikasi rumah biasanya tidak dikaitkan dengan papan induk.

Komponen papan induk[sunting | sunting sumber]

Sejagat[sunting | sunting sumber]

Kesemua papan induk mempunyai sama ada komponen teras atau pilihan lain untuk berfungsi.

Slot tambahan[sunting | sunting sumber]

Jumlah dan jenis slot tambahan ditentukan oleh pengilang papan induk bergantung kepada had set chip teras (core logic chipset). Jenis slot biasa termasuk:

Antaramuka tambahan pilihan[sunting | sunting sumber]

Komponen berikut adalah pilihan, walaupun ekonomi pasaran menjadikan sebahagiannya mesti ada dalam komputer moden.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]