Perbezaan antara semakan "Solat Zuhur"

Jump to navigation Jump to search
829 bait dibuang ,  4 tahun lalu
k
tiada ringkasan suntingan
k (Bot: Memindahkan 18 pautan interwiki, kini disediakan oleh Wikidata di d:q842582)
k
{{Fiqh-Ibadah}}
 
'''Solat Zuhur''' atau '''Solat Zohor''' merupakan salah satu daripada solat fardu. Solat Zohor terdiri daripada 4 rakaat. Waktu untuk menunaikan solat Zuhur bermula selepas [[matahari]] mulai condong dari puncaknya sehingga separuh ke kaki langit.
 
Sebelum solat Zohor, seseorang itu digalakkan bagi mengerjakan dua rakaat [[solat Sunat Rawatib]].
Solat fardu wajib ditunaikan seorang [[Islam]] yang masih waras dan hidup. [[Solat fardu]] tidak boleh ditinggalkan sama sekali dalam apa keadaan sekali pun kerana ia termasuk dalam dosa-dosa besar. Hatta dalam keadaan seseorang sakit teruk sekali pun jika hanya mata yang boleh bergerak maka solat wajib dilaksanakan dalam waktunya iaitu dengan menggunakan isyarat [[mata]]. Sekiranya seseorang tertinggal solat fardu, wajib baginya untuk mengulangkannya dengan niat [[solat qada|qada]].
 
Waktu untuk menunaikan solat Zuhur adalah bermula selepas [[matahari]] mulai condong daripada puncaknya sehingga separuh ke kaki langit.
 
Sebelum solat Zohor, seseorang itu digalakkan bagi mengerjakan dua rakaat [[solat Sunat Rawatib]].
 
[[Solat]] yang terbaik ialah solat di [[masjid]] ataupun [[surau]] (bagi lelaki) secara berjemaah dengan menjaga kekusyukkannya, bacaannya serta rukunnya serta mengambil [[wuduk]] secara sempurna. Orang Islam percaya bahawa solat di masjid ataupun surau adalah 27 kali ganda lebih baik berbanding solat bersendirian di rumah.
 
== Lihat juga ==
* [[Waktu Solat]]{{Tunas-Islam}}
 
[[Kategori:Solat fardu]]
8,702

suntingan

Menu pandu arah