Kolitis

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Kolitis
Pengelasan dan sumber luaran
Satu mikrograf menunjukkan kriptitis, suatumikroskop yang mengaitkan dengan kolitis. H&E stain.
ICD-10K50 - K52
ICD-9556.9
OMIM191390
P. Data Penyakit31340
MedlinePlus001125
eMedicineped/435
MeSHC06.405.205.265
Wikipedia tidak memberikan nasihat perubatan Penafian perubatan

Di dalam perubatan, kolitis merujuk kepada suatu keradangan bagi kolon dan ia selalunya digunakan untuk menggambarkan keradangan pada usus besar (kolon,sekum dan rektum).

Kolitis mungkin akut dan had sendirian atau kronik, i.e. berulang-ulang, dan secara kasarnya ia termasuk di dalam kategori penyakit penghadaman.

Di dalam konteks perubatan, label kolitis (tanpa kelayakan) digunakan jika:

 1. Etiologi keradangan kolon tidak dapat dipastikan; sebagai contoh, kolitis mungkin aplikasikan kepada Penyakit Crohn pada suatu masa apabila diagnosis tidak dapat mengenalpasti penyakit berkenaan.
 2. Konteks adalah jelas; sebagai contoh, seorang individu dengan kolitis ulserbercakap mengenai penyakitnya dengan seorang pakar perubatan yang tahu mengenai diagnosistersebut.

Tanda-tanda dan gejala-gejala[sunting | sunting sumber]

tanda-tanda dan gejala-gejala bagi kolitis adalah agak pelbagai dan bergantung kepada etiologi (atau sebab) kolitis diberi dan faktor-faktor yang mengubah arah dan keterukannya.

Gejala-gejala kolitis mungkin termasuklah: sakit abdomen, hilang selera makan, kelesuan, diarrhea, kekejangan, kecemasan (Tenesmus) dan kekembungan.

Tanda-tanda mungkin termasuklah: abdominal tenderness, kehilangan berat badan, perubahan di dalam tabiat buang air besar (frekuensi bertambah), demam, pendarahan najis (nyata atauakulta)/berdarah, diarrhea dan kekembungan.

Tanda-tanda dilihat pada kolonoskopi termasuklah: mukus kolon eritema (kemerahan pada permukaan dalaman kolon), ulser, pendarahan.

Diagnosis[sunting | sunting sumber]

Tanda-tanda mencadangkan kolitis dihasilkan dengan mendapatkan sejarah perubatan, satu pemeriksaan fizikal dan ujian-ujian makmal (CBC,elektrolit-elektrolit, pengulturan dan kepekaan najis, ova najis dan parasit dan lain-lain). Ujian-ujian tambahan termasuklah pengimejan perubatan (e.g. abdominal tomografi pengkomputeran, Sinar-X abdomen) dan satu pemeriksaan dengan sebuah kamera diselit ke dalam an examination with a camera inserted into the rektum (sigmoidoskopi, kolonoskopi).

Types[sunting | sunting sumber]

Terdapat banyak jenis kolitis. Mereka biasanya dikelaskan oleh etiologi.

Jenis-jenis kolitis termasuklah:

Mikrograf menunjukkan pencabanganusus kriptus, suatu penjumpaan histopatologikal kolitis yang kronik. Stain H&E.
Mikrograf bagi suatu pseudomembrankolon di dalam pseudomembranous colitis, sejenis kolitis berjangkit.

Autoimmune[sunting | sunting sumber]

 • Penyakit usus inflamori (Inflammatory bowel disease/IBD) - sekumpulan kolitis yang kronik.
  • Kolitis berulser - satu kolitis kronic yang memberi kesan kepada usus besar.
  • Penyakit Crohn - a type of IBD often leads to a colitis.

Idiopathic[sunting | sunting sumber]

Iatrogenic[sunting | sunting sumber]

Vascular disease[sunting | sunting sumber]

Infectious[sunting | sunting sumber]

 • Kolitis berjangkit.

Satu subjenis kolitis berjangkit yang dikenali ramai adalah pseudomembranous colitis, yang dihasilkan daripada jangkitan toksigen (menghasilkan toksin) jenis Clostridium difficile(c-diff).[1]

Kolitis enterohemorrhagic mungkin disebabkan oleh Toksin Shiga di dalam Shigella dysenteriae atau kumpulan Shigatoksigenik bagi Escherichia coli (STEC), yang termasuk serotip O157:H7 dan enterohemoragik E. coli yang lain.[2]

Jangkitan parasit, seperti mereka yang disebabkan oleh Entamoeba histolytica, boleh juga menyebabkan kolitis.

Kolitis yang tidak dikelaskan[sunting | sunting sumber]

Indeterminate colitis is a term used for a colitis that has features of both Crohn's disease and ulcerative colitis.[3] Indeterminate colitis' behaviour is usually closer to ulcerative colitis than Crohn's disease.[4]

Atypical colitis is a phrase that is occasionally used by physicians for a colitis that does not conform to criteria for accepted types of colitis. It is not an accepted diagnosisper se and, as such, a colitis that cannot be definitively classified.

Keterukan kolitis[sunting | sunting sumber]

Fulminant colitis adalah sebarang kolitis yang menjadi semakin teruk dengan cepat. Tambahan kepada diarrhea, demam, dan anemia dilihat di dalam kolitis, pesakit mempunyai sakit abdominal yang teruk dan menunjukkan satu gambaran klinikal yang serupa dengan septisemia, di mana kejutanditunjukkan. Lebih kurang separuh daripada pesakit manusia memerlukan pembedahan. Di dalam kuda, fulminant colitis dikenali sebagai kolitis X biasanya menyebabkan kematian di dalam 24 jam.

Sindrom usus ringkih, satu penyakit berasingan, sudah dipanggil sebagai spastic colitis. Nama ini mungkin membawa kepada kekeliruan, kerana kolitis tidak selalunya satu ciri-ciri sindrom usus ringkih. Oleh kerana etiologi IBS setakat ini tidak diketahui dan mungkin juga banyak faktor, mungkin terdapat beberapa pertindihan di dalam tanda-tanda di antara IBS dan pelbagai bentuk kolitis.

Rawatan[sunting | sunting sumber]

Bagaimana suatu kolitis dirawat ini bergantung kepada etiologinya, e.g. kolitis berjangkit biasanya dirawat dengan agen-agen antimikrob (e.g. antibiotik); kolitis berperantara autoimun dirawat dengan permodulat imun/penekan imun. Kolitis yang teruk boleh mengancam nyawa dan mungkin memerlukan pembedahan.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Notakaki[sunting | sunting sumber]

 1. ^ "Clostridium Difficile Colitis - Overview". WebMD, LLC. Dicapai pada 2006-09-15. Cite has empty unknown parameter: |coauthors= (bantuan)
 2. ^ Beutin L (2006). "Emerging enterohaemorrhagic Escherichia coli, causes and effects of the rise of a human pathogen". J Vet Med B Infect Dis Vet Public Health. 53 (7): 299–305. doi:10.1111/j.1439-0450.2006.00968.x. PMID 16930272.
 3. ^ Romano, C.; Famiani, A.; Gallizzi, R.; Comito, D.; Ferrau', V.; Rossi, P. (2008). "Indeterminate colitis: a distinctive clinical pattern of inflammatory bowel disease in children". Pediatrics. 122 (6): e1278–81. doi:10.1542/peds.2008-2306. PMID 19047226. Unknown parameter |month= ignored (bantuan)
 4. ^ Melton, GB.; Kiran, RP.; Fazio, VW.; He, J.; Shen, B.; Goldblum, JR.; Achkar, JP.; Lavery, IC.; Remzi, FH. (2009). "Do preoperative factors predict subsequent diagnosis of Crohn's disease after ileal pouch-anal anastomosis for ulcerative or indeterminate colitis?". Colorectal Dis. 12: 1026. doi:10.1111/j.1463-1318.2009.02014.x. PMID 19624520. Unknown parameter |month= ignored (bantuan)

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Templat:Gastroenterology Templat:Inflammation