Kumpulan Crystal

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Crystal
Berasal dari Malaysia Malaysia
Genre Rock
Pekerjaan Vokal / Pemuzik
Kegiatan berkait Berkumpulan

Kumpulan Crystal merupakan sebuah kumpulan pemuzik dan penyanyi yang aktif di Malaysia. Kumpulan ini menyampaikan lagu-lagu rock Melayu.


Kumpulan Crystal merupakan salah satu dari kumpulan rock yang mengambil bahagian dalam pertanding di Juara Rock Galactica, yang juga disertai oleh kumpulan Script, Suria, Heartbeat, Striker, Warisan Rockers, The Sphinx, Girls Pet, Crystal, Sampler, Pusaka, Bentara, Thunder, Reinforcement, Satria, Grasp, Nurse, Sphera, Kakara, Lips, Lipan Bara, Black Rose, Waris, Inspirasi, Ila's, Headline, Vivan, Melisa, Rattle, E-Rod, dan X-Q's.


Yaya-guitar karim-guitar manja-bass ajoi-drum

Kumpulan ini telah ditubuhkan pada tahun 1987. Mula bermain muzik secara profesional dengan mengiringi penyanyi penyanyi terkenal tanah air. Kesemua ahli berasal dari Taman Ibu Kota, Kuala Lumpur. Kini, ahli kumpulan bergerak secara solo dan terus aktif dalam bidang seni. Pada tahun tahun berikutnya, tertubuh nya kumpulan Sweetchild, Baba hasil dari DNA Juara rock Galactica ini. Seorang dari ahlinya telah menjadi finalis Pertandingan Komposer anjuran TV3. Era rock kapak menjadi zaman yang sentiasa di kenang dan telah di abadikan dalam filem ROCK , ROCK Oo & ROCK BRO arahan saudara MAMAT KHALID.

Album[sunting | sunting sumber]

Lagu-lagu[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]