Melayu

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Bahasa Melayu merupakan Bahasa pertuturan umum bagi orang bukan Melayu seperti Kaum Cina, India dan lain lain di Malaysia.

Istilah Melayu boleh membawa maksud dan pengertian yang berbeza iaitu:

 • Bangsa Melayu, sebuah kaum atau suku yang merupakan orang asal Asia Tenggara yang berketurunan daripada Tanah Sunda situs gunung padang pulau Jawa yang dimana merupakan tamadun tertua di dunia yang lahir 20.000 SM sebelum terjadinya banjir besar yang menenggelamkan sebahagian tanah Sunda.
 • Bahasa Melayu, merupakan bahasa ibunda kepada orang Melayu di Asia Tenggara. Bahasa Melayu menjadi bahasa utama kepada orang yang mendiami di pesisir Sumatera, Semenanjung Tanah Melayu, Kepulauan Riau dan pesisir Kalimantan. Manakala Pulau Jawa (kecuali Betawi), Pulau Bali, Pulau Sulawesi dan lain lain di Nusantara memiliki bahasa Ibunda masing masing yang sangat berbeza dengan sebahagian orang orang Semenanjung Tanah Melayu dan pesisir Sumatera. Bahasa Melayu mempunyai loghat yang berbeza mengikut tempat dan daerah tertentu yang berbahasa ibunda melayu, dan secara letak geografis administrasinya iaitu seperti Melayu riau Indonesia, Melayu medan Indonesia, melayu sambas Indonesia Kalimantan, melayu Pontianak Kalimantan Indonesia dll, Penuturan bahasa melayu dikategorikan sebagai Malayo-Polynesia yang juga kategorikan sebagai Rumpun-bahasa Austronesia. Bahasa Melayu yang mudah difahami adalah Bahasa Melayu di Indonesia ,Malaysia, Singapura dan Brunei juga loghat dan dialek Melayu di Malaysia seperti Johor, Kelantan, Terengganu, Pahang, Perak , Kedah, Sabah, dan Sarawak. Manakala Bahasa Melayu di Indonesia telah banyak bercampur Bahasa Indonesia.
 • Geografi
  • Alam Melayu, gelaran lain bagi Asia Tenggara bagian Semenanjung, Kepulauan Riau, Sumatera termasuk Minangkabau Sumatera Barat, Borneo/Kalimantan iaitu Brunei, Kalimantan Barat Sambas, Pontianak, Mempawah, Kalimantan Selatan Banjar, Kalimantan Timur Kutai dan Kalimantan Utara Bulungan.
  • Kepulauan Melayu, atau Nusantara kawasan yang didiami oleh penduduk berketurunan Austroasiatik, Austronesia dan juga nama lain bagi Indonesia . Ia juga merujuk pada geografi bukan kepada suku atau bangsa, sama istilah untuk Benua Sunda/Tanah besar Sunda, sudah tentu Semenanjung, Sumatera, Pulau Jawa, Bali, Borneo/Kalimantan yang bersatu itu tidak dihuni hanya oleh orang suku Sunda, Benua Sunda menjadi Kepulauan Sunda setelah menjadi kepulauan.
  • Semenanjung Melayu atau Semenanjung Tanah Melayu, sebuah semenanjung utama di Asia Tenggara yang merangkumi sebahagian kecil selatan Myanmar, selatan Thailand, dan keseluruhan Malaysia Barat.
  • Tanah Melayu, nama lain bagi Semenanjung Tanah Melayu
 • Kerajaan Melayu, sebuah kerajaan purba yang terletak di Semenanjung Tanah Melayu, sangat erat dengan nenek moyangnya Pulau besar Sumatera dan Pesisir Borneo terutama di Sarawak, Brunei, Kalimantan Barat.
 • Ketuanan Melayu, satu ideologi politik yang diamalkan di Malaysia dan Brunei, namun tidak digunakan di Indonesia dan Singapura.