Marikina

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Marikina
Bandar Raya Berkecuali
Lungsod ng Marikina
Marikina Cityhood Park (Sumulong Highway corner Shoe ave., Marikina)(2017-08-20).jpg
Moto: 
"Discipline, Good Taste, Excellence"
Lokasi di Metro Manila
Lokasi di Metro Manila
CountryNegara
RegionNational Capital Region
Districts1st and 2nd Districts of Marikina
SettledApril 16, 1630
CityhoodDecember 8, 1996
Barangays
Kerajaan
 • MayorMarcelino Teodoro (NPC)
 • Vice MayorJose Fabian Cadiz (Liberal)
 • RepresentativeFirst District -
Bayani Fernando
(NPC)
Second District -
Miro Quimbo
(Liberal)
 • City Council
Luas
 • Jumlah22.64 km2 (8.74 batu persegi)
Ketinggian
14.7 m (48.2 ft)
Demonym(s)Marikenyo/Marikeño
Zon waktuUTC+8 (PST)

Marikina (/mərɪˈkɪnə/) (Filipina: Lungsod ng Marikina) adalah salah satu daripada bandar-bandar yang membentuk Metro Manila, Filipina. Bandar ini mempunyai jumlah penduduk seramai 450,741 dalam isi rumah 95,305. Ia mempunyai luas 21.52 kilometer persegi dan ketinggian meter di atas permukaan laut. Ia diberikan dengan kod kawasan telefon +63 (0)02 dan poskod 1800–1811, 1820.

Terletak di sepanjang sempadan timur Metro Manila, Marikina merupakan gerbang utama Metro Manila ke wilayah Rizal dan Quezon melalui Lebuhraya Marikina-Infanta. Ia bersempadan dengan barat oleh Bandar Quezon, di selatan Pasig dan Cainta, di utara oleh San Mateo dan di sebelah timur oleh Antipolo, ibukota wilayah Rizal.

Marikina adalah ibukota Wilayah Manila dari 1898 hingga 1899.[4] Kemudian menjadi salah satu pekan Wilayah Rizal sebelum pembentukan Metro Manila. Sebuah penempatan di luar bandar yang dahulu, Marikina kini menjadi kediaman dan perindustrian, dan telah menjadi semakin komersial dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Marikina juga dianggap sebagai salah satu unit kerajaan tempatan terkaya di Filipina.[5]

Marikina diberi gelaran "Bandar Kasut di Filipina" kerana industri kasut yang terkenal,[6] menjadi pengeluar kasut terbesar di Filipina, menghasilkan hampir 70% kasut yang dihasilkan di negara ini.[7] Pusat Kasut Antarabangsa Filipina terletak di sini di mana kasut berkualiti tinggi boleh didapati, dan Muzium Kasut menempatkan sepasang kasut terbesar di sebuah muzium serta koleksi sepatu terkenal bekas Wanita Pertama Imelda Marcos.[8]

Bandar ini juga berada di bawah bidang kuasa Uskup Agung Roman Katolik Antipolo, menjadikan sebuah gereja dan gereja tertua di lembah yang dibina pada tahun 1572.

Etimologi[sunting | sunting sumber]

Memandangkan tidak wujud rekod atau dokumen tentang bagaimana nama Marikina muncul, legenda berikut dikumpulkan dari penduduk yang lebih tua dari kaum yang berbeza di Marikina.[9]

 • Salah seorang pembina Chapel Jesus dela Pena adalah seorang imam muda bernama "Mariquina" yang diberi tugas membaptiskan anak-anak kepada Kristian. Kerana kerja yang sangat mulia ini, Mariquina dinobatkan sebagai penghormatan.
 • Dikatakan bahawa sebelum orang Sepanyol datang ke Mariquina, wanita cantik, mulia, sopan dan cerdas bernama Maria Cuina tinggal di kota itu. Kerana kepakarannya dalam bidang perniagaan, dia menjadi kaya dan kekayaannya dibelanjakan dalam kebajikan dan akhirnya menjadi terkenal di seluruh kota hingga ke Manila.
 • Semasa pembinaan gereja Jesus dela Peña, ia diselia oleh imam Jesuit dan buruh adalah orang Filipina. Seperti yang dijangkakan, halangan bahasa menyebabkan kesalahpahaman yang biasa. Apabila gereja selesai dan imam bertanya apa struktur itu akan dipanggil, seorang pekerja menjawab "Marikit-na-Po", memikirkan bahawa apa yang ditanya adalah keadaan gereja kecil itu.
 • Di wilayah Nueva Viscaya di Sepanyol, terdapat sebuah bandar yang indah bernama Mariquina. Di sinilah Eduardo de Mariquina, seorang pemuzik yang terkenal mendapat namanya. Pekan ini terletak di sebelah Sungai Charmaga, yang kini dikenali sebagai Sungai Artibai, yang merupakan asal usul para imam Jesuit yang datang ke Filipina dan menubuhkan Jesus dela Peña. Oleh kerana itu, "Mariquina" digunakan untuk menghormati tempat asalnya. Pada tahun 1901, Pesuruhjaya de Tavera menukar huruf "Q" kepada "K".
 • Berdasarkan sejarah dan dokumen dalam jagaan kerajaan perbandaran Marikina, bandar itu dipanggil Marikit-na pada tahun 1787 dan kemudiannya diubah menjadi Mariquina. Menurut Dr. Trinidad Pardo de Tavera, perkataan Mariquina adalah pengiktirafan Kapten Berenguer de Mariquina yang memimpin bandar itu pada tahun 1788.

Bandar kembar[sunting | sunting sumber]

Marikina mempunyai bandar-bandar perkawinan dan perjanjian persahabatan dengan kota-kota asing dan tempatan.

Antarabangsa
Tempatan

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ "Municipalities". Quezon City, Philippines: Department of the Interior and Local Government. Diarkib daripada yang asal pada 25 January 2013.
 2. ^ "An Update on the Earthquake Hazards and Risk Assessment of Greater Metropolitan Manila Area" (PDF). Philippine Institute of Volcanology and Seismology. 14 November 2013. Diarkib daripada yang asal (PDF) pada 24 June 2016.
 3. ^ "Enhancing Risk Analysis Capacities for Flood, Tropical Cyclone Severe Wind and Earthquake for the Greater Metro Manila Area Component 5 – Earthquake Risk Analysis" (PDF). Philippine Institute of Volcanology and Seismology and Geoscience Australia. Dicapai pada 16 May 2016.
 4. ^ "Brief History of Marikina". Marikina On The Go, Marikina Science High School. Dicapai pada 28 February 2015.
 5. ^ "Which regions, provinces, cities are Philippines' richest?". ABS-CBN. 19 November 2015.
 6. ^ "Marikina shoemakers and retailers talk about their city and their SM | Sunday Life, Lifestyle Features, The Philippine Star". philstar.com. 17 April 2011. Dicapai pada 13 March 2014.
 7. ^ "Liberalization and the Value Chain Upgrading Imperative : The Case of the Marikina Footwear Industry" (PDF). Dlsu.edu.ph. Dicapai pada 13 March 2014.
 8. ^ "World's Largest Shoes". Atlas Obscura. Dicapai pada 13 March 2014.
 9. ^ "Ang Alamat ng Marikina" [The Legend of Marikina] (dalam bahasa Filipino). marikeno.com. 1 September 2014. Dicapai pada 17 May 2017.Selenggaraan CS1: bahasa tidak dikenali (link)
 10. ^ "Municipal Cooperation, 1967-present" (PDF). Brampton, Canada: Economic Development Office, Brampton City. April 2014. Diarkib daripada yang asal (PDF) pada 15 February 2015.
 11. ^ "SUMMARY OF FOREIGN TRAVEL AUTHORITY ISSUED TO LOCAL OFFICIALS AND EMPLOYEES" (PDF). dilg.gov.ph. November 2011. Dicapai pada February 2015. Periksa date values in: |accessdate= (bantuan)
 12. ^ "Alaminos donates goods in Marikina". Balita. 29 September 2009. Dicapai pada 20 February 2015.
 13. ^ "Bacolod send aid to Marikina". SunStar. 22 August 2013. Dicapai pada 20 February 2015.
 14. ^ "Iloilo sends aid to Marikina, Quezon City". Balita. 1 October 2009. Dicapai pada 20 February 2015.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]