Memek (makanan)

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Memek
Nama alternatifMamemek
JenisBubur
Jenis sajianHidangan penutup
Tempat asalIndonesia}
Kawasan/rantauAceh
Masa memasak  hingga 60 minit
Suhu penghidanganDisajikan panas
Bahan utamaBeras pulut, pisang, santan, gula, dan garam
Bahan yang biasa digunakanPulut, santan, gula, garam, pisang Sunting ini di Wikidata
Cara penyediaanMerebus Sunting ini di Wikidata
sunting · sunting di Wikidata
Lihat pendokumenan templat ini
Lihat pendokumenan templat ini

Memek adalah makanan ringan khas dari Pulau Simeulue di Aceh, Indonesia. Makanan ini serupa dengan bubur dan diperbuat daripada nasi dan pisang. Memek ditunjukan sebagai Warisan Budaya Tidak Berwujud di Indonesia dalam percubaan yang diadakan di Millennium Hotel Jakarta pada 13-16 Ogos 2019.[1][2][3] Makanan ini dibuat dengan memanggang atau memanggang pulut. Pisang kemudian digiling kasar dan dicampurkan dengan beras pulut, santan, garam, dan gula. Proses ini boleh memakan masa hingga satu jam.[1]

Terdapat dua jenis cunts; iaitu "memek basah" dan "memek kering". Memek kering dibuat dari nasi panggang yang dicampur dengan kelapa parut dan gula, sementara memek basah juga dicampurkan dengan santan.[4]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b Setyadi, Agus. "Memek, Kuliner Khas Simeulue Jadi Warisan Budaya Takbenda Indonesia". detikfood (dalam bahasa Indonesia). Dicapai pada 21 Ogos 2019.
  2. ^ "Memek Simeulue dan 3 Karya Budaya Aceh Lainnya jadi Warisan Budaya Tak Benda Indonesia". Dinas Kebudayaan dan Pariwisata Aceh (dalam bahasa Indonesia). Dicapai pada 21 Ogos 2019.
  3. ^ "Ada 'Memek' yang Menggoda Lidah di Anjungan Simeulue PKA VII". Dinas Kebudayaan dan Pariwisata Aceh (dalam bahasa Indonesia). Dicapai pada 21 Ogos 2019.
  4. ^ "Memek Khas Simeulue Masuk Dalam Warisan Budaya Tak Benda Indonesia". kumparan (dalam bahasa Indonesia). Dicapai pada 21 Ogos 2019.