Menara London

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Menara London*
UNESCO Tapak Warisan Dunia Tapak Warisan Dunia UNESCO
Menara London, dilihat dari Sungai Thames
Maklumat am
Jenis Budaya
Kriteria ii, iv
Rujukan 488
Kawasan Eropah
Sejarah inskripsi
Inskripsi 1988 (Sesi ke-12)

* Terjemahan bahasa Melayu bagi nama yang
diterangkan menurut Senarai Warisan Dunia

sunting
Lihat pendokumenan templat ini

Istana Diraja Tuanku dan Menara Kubu London, lebih dikenali sebagai Menara London (bahasa Inggeris: Her Majesty's Royal Palace and Fortress The Tower of London atau lebih popular Tower of London), adalah tugu bersejarah di pusat London, England di beting utara Sungai Thames. Ia terletak di dalam kawasan London Borough of Tower Hamlets dan terpisah dari hujung timur Bandaraya London oleh ruang terbuka yang dikenali sebagai Tower Hill.

Menara London sering dikenali dengan Menara Putih , kubu segi empat sederhana asalnya dibina oleh William the Conqueror pada 1078. Walaubagaimanapun, Menara ini sebagai keseluruhannya adalah kompleks beberapa bangunan diset di dalam lingkaran dinding pertahanan dan sebuah moat.

Fungsi Menara asasnya adalah sebuah kubu, sebuah istana diraja, dan sebuah penjara (terutamanya untuk kedudukan tinggi dan banduan diraja, seperti Princes in the Tower dan Ratu Elizabeth I) yang akan datang. Kegunaan terakhir ini mengarahkan ke frasa "dikirimkan ke Menara" (bermakna "dipenjarakan"). Ia juga berkhidmat sebagai suatu tempat pelaksanaan hukum mati dan keseksaan, suatu armoury, suatu treasury, sebuah zoo, suatu mint, sebuah penjabat rakaman awam, sebuah balai cerap, dan sejak 1303, rumah Crown Jewels United Kingdom.