Mesin daftar tunai

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke navigasi Pergi ke carian
Mesin daftar tunai antik.
Pelbagai jenis mesin daftar tunai moden.

Mesin daftar tunai (Jawi: ميسين دفتر توناي) merupakan sebuah peranti mekanikal atau elektronik untuk mengira serta merekod transaksi jualan, serta dilengkapi laci tunai untuk menyimpan wang tunai. Selain itu, ia turut mencetak resit kepada pelanggan.

Dalam kebanyakan kes, laci tunai hanya boleh dibuka selepas jualan dilakukan, kecuali menggunakan anak kunci khas yang hanya dipegang oleh pengurus atau pemilik kedai. Ia mengurangkan risiko wang jualan dicuri oleh pekerja dengan tidak merekod jualan dan mengambil wang tersebut, apabila seseorang pelanggan tidak memerlukan resit tetapi sekadar meminta wang baki (wang tunai lebih mudah diperiksa melalui rekod jualan berbanding inventori). Malah, mesin daftar tunai sememangnya mula-mula dicipta untuk tujuan menghapuskan kecurian wang oleh pekerja, dengan nama asalnya "Juruwang Amanah" (Incorruptible Cashier).[1] Adalah dikatakan[1] bahawa penentuan harga ganjil diadakan kerana dengan mengenakan jumlah harga ganjil seperti 49 atau 99 sen, seseorang juruwang perlu membuka laci mesin daftar tunai untuk memulangkan wang baki dan seterusnya mengesahkan jualan.

Dalam kegunaan semasa[sunting | sunting sumber]

Mesin daftar tunai biasanya mempunyai kekunci berlabel "NS", yang bermaksud "Tiada Jualan" ("No Sale"), serta membuka laci, mencetak resit yang mengatakan tiada jualan serta merekodnya di dalam log daftar bagi menandakan mesin daftar tunai sudah dibuka. Sesetengah mesin daftar tunai pula memerlukan kata laluan atau kunci sebenar untuk membuka laci. Di sesetengah negara, undang-undang memerlukan penggunakan untuk mengambil resit dan menyimpannya sekurang-kurangnya buat seketika selepas meninggalkan kedai,[2][3] juga untuk menyemak rekod jualan kedai agai ia tidak dapat lari dari cukai jualan.

Mesin daftar tunai selalunya turut disambungkan pada alat timbang, pembaca kod bar, tempat jualan, serta terminal kad kredit dan kad debit. Kini, semakin banyak mesin daftar tunai yang digantikan dengan komputer serba guna yang dilengkapi perisian tempat jualan.

Hari ini, mesin sebegini membaca kod bar bagi setiap barangan, memperoleh harga daripada pangkalan data, mengira potongan harga jualan, mengira cukai jualan atau cukai perkhidmatan kerajaan, mencatatkan inventori, tarikh dan masa transaksi, merekod butir-butir transaksi termasuklah barangan yang dibeli, merekod kaedah pembayaran, menyimpan jumlah jualan bagi setiap barang jualan serta bagi tempoh tertentu, serta pelbagai tugasan lain. Terminal jualan turut mencatatkan nama juruwang bertugas serta pelbagai maklumat tawaran jualan.

Pada masa sekarang, kebanyakan mesin daftar tunai terdiri daripada komputer individu yang berasaskan MS-DOS, Windows atau Unix. Banyak juga mesin yang dilengkapi skrin sentuh. Mesin-mesin tersebut boleh disambungkan ke rangkaian pusat jualan menggunakan mana-mana protokol. Sistem-sistem sebegini boleh dicapai dari jauh untuk tujuan memperoleh rekod atau penyelesaian masalah.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b Bryson, Bill (1994). Made in America. Black Swan. m/s. 114–115. ISBN 0-552-99805-2.
  2. ^ "salinan arkib". Diarkibkan daripada yang asal pada 2013-10-03. Dicapai pada 2011-08-13.
  3. ^ http://www.roderickconwaymorris.com/Articles/344.html

Bacaan lanjut[sunting | sunting sumber]

Cash register help videos for Casio, Elite, Samsung, Sam4s and Sharp from 1992 to present day models.