Mohd Fairuz bin Selamat

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Fairuz Selamat
Fairuz Selamat.jpg
Latar belakang
Nama lahirMohd Fairuz bin Selamat
Kelahiran (1985-05-23) 23 Mei 1985 (umur 34)
Johor, Malaysia
GenrePop
PekerjaanPenyanyi
Tahun aktif2001-2005, 2009
Kegiatan berkaitan
Antz, Q-Face

Fairuz atau nama sebenarnya Mohd Fairuz bin Selamat merupakan bekas ahli kumpulan Q-Face yang terkenal dengan lagu Izinkanlah dan Cinta Tak Sehaluan suatu ketika dulu. Selepas pengundurannya dari kumpulan tersebut, beliau telah dilamar oleh Syarikat FMC.

Kerjaya[sunting | sunting sumber]

Menurut Pengarah Eksekutif FMC C. F. Ho, Fairuz mempunyai suara yang unik dan sempurna tetapi sayang jika bakat yang ada pada dirinya dipersiakan begitu sahaja. Kontraknya dengan FMC telah dilakukan pada 9 Februari 2002 di Cheras dengan disaksikan oleh ibu bapa dan abang Fairuz. Dalam perjanjian itu Fairuz dan bapanya, Encik Selamat telah menandatangani kontrak bagi pihak Fairuz kerana ketika itu Fairuz masih belum cukup usia untuk menandatangani kontrak secara peribadi.

Fairuz yang mesra dengan panggilan Yuz dikalangan peminat-peminatnya begitu meminati bidang nyanyian. Beliau bukan sahaja hebat mendendangkan lagu-lagu yang berbentuk balada sahaja malah anak kelahiran Johor ini juga dapat mendendangkan lagu melayu asli dengan begitu baik sekali. Beliau sendiri telah banyak menjadi johan dalam pertandingan Bintang Asli yang dianjurkan oleh kerajaan negeri Johor.

Pendidikan[sunting | sunting sumber]

Pada tahun 2004, Fairuz bakal menghadapi peperiksaan STPM. Fairuz yang bersekolah di Sekolah Menengah Munsyi Sulaiman, Batu Pahat,Johor ini amat berharap bahawa dia akan berjaya di dalam bidang akademik dan juga bidang seni.

Beliau juga mendapat sokongan oleh guru dan rakan-rakannya di sekolah. Anak bongsu dari 5 beradik ini mempunyai cita-cita untuk menyambungkan pelajarannya ke UITM. Beliau telah menyambung pelajarannya ke peringkat Ijazah Sarjana Muda di Fakulti Kebudayaan dan Kesenian, Universiti Malaya.

Diskografi[sunting | sunting sumber]

Single[sunting | sunting sumber]

Album mini[sunting | sunting sumber]

  • Fairuz Selamat (2009)

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]


Jika anda melihat rencana yang menggunakan templat {{tunas}} ini, gantikanlah ia dengan templat tunas yang lebih spesifik.