Pergi ke kandungan

Pemimpin Parti Konservatif (UK)

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pemimpin Parti Konservatif
Penyandang
Rishi Sunak
sejak 24 Oktober 2022
JenisPemimpin parti
StatusKetua pegawai eksekutif
Anggota bagiParti Konservatif Edit the value on Wikidata
Bidang kuasatiada nilai Edit the value on Wikidata
InstitusiParti Konservatif Edit the value on Wikidata
Penjawat sulungRobert Peel (de facto)
Bonar Law (de jure)
Dibentuk1834 (de facto)
1922 (de jure)
Tapak webconservatives.com Edit the value on Wikidata
sunting · sunting di Wikidata
Lihat pendokumenan templat ini
Lihat pendokumenan templat ini

Pemimpin Parti Konservatif (secara rasminya pemimpin Parti Konservatif dan Kesatuan) mengetuai Parti Konservatif di United Kingdom sebagai ahli paling kanannya. Pemegang jawatan sekarang ialah Rishi Sunak, yang memegang jawatan itu sejak 24 Oktober 2022, berikutan kemenangannya dalam pemilihan pucuk pimpinan parti.[1]

Sejak penubuhan parti itu pada 1834 sehingga 1922, pemimpin Parti Konservatif bukanlah jawatan rasmi; sebaliknya, terdapat seorang pemimpin parti di setiap dewan Parlimen, dan mereka dianggap sama melainkan seorang jelas mendahului yang lain, seperti ketika seseorang itu berkhidmat sebagai perdana menteri. Berikutan kelulusan Akta Parlimen 1911, pengurangan kuasa dalam Dewan Pertuanan mencadangkan bahawa pemimpin Konservatif di Dewan Rakyat akan menjadi yang utama, tetapi fakta ini tidak dijadikan rasmi sehingga 1922.

Sejak 1922, seorang pemimpin Parti Konservatif telah dipilih secara rasmi, walaupun ketika parti itu menjadi pembangkang. Pada asalnya, pemimpin parti itu dilantik secara tidak jelas oleh ahli-ahli berpangkat tinggi parti yang lain. Proses ini didemokrasikan secara beransur-ansur pada akhir abad ke-20; pada tahun 1965, pelantikan itu dikaitkan dengan undian oleh ahli parlimen parti, dan pada tahun 1998, proses itu dibuka kepada semua ahli parti untuk memutuskan antara dua calon terakhir yang dipilih oleh ahli parlimen.[2][3]

Ahli boleh mengundi dalam pemilihan kepimpinan Konservatif walaupun mereka tidak mempunyai kewarganegaraan British, tidak tinggal di UK, atau tidak mempunyai hak untuk mengundi dalam pilihan raya umum UK, mengikut peraturan parti.[4][5]

Sehingga September 2022, tiga daripada pemimpin parti itu adalah wanita: Margaret Thatcher, Theresa May, dan Liz Truss, yang kesemuanya telah berkhidmat sebagai Perdana Menteri.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Liz Truss set to become new UK Conservative prime minister". AP NEWS (dalam bahasa Inggeris). 2022-09-05. Dicapai pada 2022-09-05.
  2. ^ "Constitution of the Conservative Party" (PDF). January 2021. Diarkibkan (PDF) daripada yang asal pada 20 September 2021.
  3. ^ Alexandre-Collier, Agnès (2018-11-01). "Brexit reveals the fractures of the British Conservatives". Le Monde diplomatique (dalam bahasa Perancis). Dicapai pada 2022-09-05.
  4. ^ Nevett, Joshua (2022-08-12). "Tory leadership election: Meet the overseas voters picking the next PM".
  5. ^ Smith, Hannah (2022-08-10). "Who can vote in the Conservative leadership contest?".