Portal:United Kingdom

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Portal United Kingdom

edit

Flag of the United Kingdom
Coat of Arms for the United Kingdom
Peta United Kingdom dalam Europe.

United Kingdom Great Britain dan Ireland Utara (biasanya diringkaskan ke United Kingdom, UK atau - secara tidak rasmi - Britain) adalah sebuah negara dan negara beraja yang terletask di barat laut benua Eropah. Ia menduduki kedmua pulau Great Britain dan timur laut pulau Ireland, mengongsi sebidang tanah dengan Republik Ireland. United Kingdom dibatas dengan Lautan Atlantic, dan badan perairan ancillarynya, termasuk Laut Utara, English Channel, Laut Celtic, St George's Channel, dan Laut Ireland. Ia dikaitkan ke Perancis dan Eropah Benua dengan Terowong Channel.

United Kingdom adalah sebuah negara raja berpelembagaan terdiri dari empat negara konstituen: England, Scotland, Wales dan Ireland Utara. Raja kini adalah Ratu Elizabeth II, yang juga adalah Ratu dan Ketua Negara lima belas Dunia Komanwel lain, termasuk Kanada, Australia, New Zealand dan Jamaica. Ketergantungan mahkota pada Kepulauan Channel dan Isle of Man membentuk sebuah persekutuan dengan United Kingdom secara berkumpul dikenali sebagai Kepulauan British. UK juga mempunyai empat belas wilayah luar negara, semua peninggalan Empayar British di mana pada puncaknya mengandungi satu suku permukaan dan penduduk dunia.

Walaupun Britain telah menjadi kuasa hebat sewaktu abad ke-19, dan sebuah kuasa kuat pada awal abad ke-20, kos ekonomi pada dua perang dunia dan kejatuhan empayarnya pada separuh kemudian abad ke-20 mengurangi kedudukannya dalam hal ehwal global. Meskipun, sebagai sebuah ahli tetap Majlis Kawalan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, sebuah kuasa nuklear, sebuah ahli G8, ekonomi terbesar kelima dunia, dan mempunyai pembelanjaan pertahan tertinggi ketiga, UK tetap menjadi sebuah kuasa politik, ekonomi dan ketenteraan dunia. Ia adalah sebuah ahli Kesatuan Eropah dan Negara-negara Komanwel.

Tunjukkan kandungan ciri baru

Rencana pilihan

Biografi pilihan

Tahukah anda...

Subportal

Portal Berkaitan

Perkara anda boleh laku

edit

Kunjungi Papan pengumuman ahli Wikipedia UK.

Pengumuman ini adalah forum pusat maklumat dan perbincangan tentang editing UK berkaitan.

Ulasan di Wikipedia:WikiProject Deletion sorting/United Kingdom.

Laman ini memuatkan senarai perbincangan penghapus pada topik yang berkaitan dengan United Kingdom.

Gambar pilihan

edit

Leadenhall Market In London - Feb 2006 rotated.jpg
Penghargaan gambar: Diliff

Leadenhall Market adalah pasaran tertutup di Bandar Raya London, yang terletak di Gracechurch Street. Pasaran bermula pada abad ke-14. Struktur bumbung yang berhias, dicat hijau, merah dan krim, dan lantai berkembar bangunan semasa, yang direka pada tahun 1881 oleh Sir Horace Jones, membuat bangunan menjadi tarikan pelancong. Ia digunakan untuk mewakili kawasan London berhampiran Leaky Couldron dan Diagon Alley dalam filem Harry Potter and the Philosopher's Stone.

Dalam berita

Kategori

ProjekWiki