Perdana Menteri United Kingdom

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Rencana ini ialah mengenai jawatan Perdana Menteri. Untuk senarai perdana menteri United Kingdom, sila lihat Senarai Perdana Menteri United Kingdom.
Perdana Menteri United Kingdom Great Britain dan Ireland Utara
Royal Coat of Arms of the United Kingdom (HM Government).svg
Jata Diraja digunakan oleh
Kerajaan United Kingdom
Theresa May.png
Penyandang
Theresa May

sejak 13 Julai 2016
Cabang Eksekutif Kerajaan United Kingdom
Pejabat Perdana Menteri
Gelaran The Right Honourable
(Yang Berhormat)
Singkatan PM
Anggota Kabinet
Ahli Parlimen
Lapor kepada Parlimen
Kediaman 10 Downing Street
Chequers
Pejabat Westminster
Pelantik Ratu Elizabeth II
(sebagai Ratu United Kingdom)
Tempoh Mengikut Perkenan Baginda Ratu
Pemegang sulung Sir Robert Walpole (secara umum dianggap sebagai pertama yang menyandang jawatan)
Pembentukan 4 April 1721
Timbalan Timbalan Perdana Menteri United Kingdom
Gaji £151,451 (GBP)
Paun Sterling
Laman web http://www.number10.gov.uk
United Kingdom
Jata Kerajaan UK

Rencana ini sebahagian daripada siri:
Politik dan kerajaan
United KingdomNegara-negara lain · Atlas
 Portal Politik

Perdana Menteri United Kingdom (dalam Bahasa Inggeris: The Prime Minister of United Kingdom) dan (dalam Bahasa Scots: The Prime Meenister o the Unitit Kinrick) merupakan Ketua kerajaan daripada Kerajaan United Kingdom dan ketua kabinet kerajaan United Kingdom. Perdana Menteri (secara ringkas disingkat kepada PM) pula merupakan ketua anggota cabang eksekutif Kerajaan United Kingdom, yang terdiri daripada dirinya dan kabinet. Perdana Menteri dan kabinet secara rasmi dilantik oleh Ratu dan bertanggungjawab terhadap dasar juga tindakan mereka kepada Ratu, Parlimen, dan kepada Parti politik mereka. Penyandang jawatan Perdana Menteri United Kingdom terkini ialah Theresa May, Ketua Parti Konservatif, yang secara rasmi dilantik oleh Ratu (pejawat kini ialah Ratu Elizabeth II) selaku Ketua negara United Kingdom pada 13 Julai 2016.

Pejabat ini tidak ditubuhkan oleh mana-mana undang-undang atau dokumen perlembagaan tetapi hanya wujud oleh konvensyen yang telah lama ditubuhkan, yang menetapkan bahawa raja mesti melantik Perdana Menteri orang yang boleh dipercayai baginya untuk mentadbir Kerajaan Baginda Raja (His Majesty’s Government). Kedudukan Perdana Menteri asalnya merupakan anggota parlimen dari House of Commons atau Dewan Rakyat. Biasanya Perdana Menteri ialah ketua parti politik atau gabungan parti yang mampu memenangkan jumlah majoriti kerusi anggota di Dewan Rakyat. Kedudukan Perdana Menteri tidak diwujudkan; ia berkembang secara perlahan dan tidak menentu selama tiga ratus tahun kerana banyak tindakan Parlimen, perkembangan politik, dan kemalangan sejarah. Sehingga perlu bagi raja untuk mentadbir melalui Perdana Menteri yang boleh memerintah majoriti di Parlimen.

Kuasa dan peranan[sunting | sunting sumber]

Theresa May, pejawat Perdana Menteri UK terkini

Sebagai Perdana Menteri, ia mengetuai kerajaan United Kingdom dan mengetuai kabinet. Di samping itu, Perdana Menteri pula mengetuai parti politik majoriti di Dewan Rakyat. Perdana Menteri memegang peranan penting sebagai kuasa perundangan dan kuasa eksekutif. Di bawah sistem British, Perdana Menteri membimbing proses pembuatan undang-undang dengan matlamat untuk menggubal agenda perundangan parti politik mereka di Dewan Rakyat. Dalam kapasiti eksekutif, Perdana Menteri boleh memilih, melantik, dan menolak semua anggota menteri Kabinet dan menteri lain, ratu secara konvensyen menghormati pilihan Perdana Menteri. Perdana Menteri juga mengkoordinasikan dasar dan aktiviti semua jabatan kerajaan, mahupun Menteri Perkhidmatan Awam. Perdana Menteri juga bertindak sebagai "muka" dan "suara" awam Kerajaan Baginda Ratu (Her Majesty's Government), baik di dalam dan di luar negara. Perdana Menteri juga berhak memberi nasihat mengenai pelantikan hakim tinggi dan uskup senior Gereja England.

Hubungan dengan Ratu[sunting | sunting sumber]

Akibat daripada proses panjang sejarah United Kingdom, kuasa Monarki mutlak secara beransur-ansur dikurangkan. Sekarang, tradisi berubah di mana Ratu mengikuti nasihat Perdana Menteri. Secara rasmi, Ratu mempunyai kuasa untuk melantik jawatan-jawatan penting kerajaan, termasuk Perdana Menteri, menteri kabinet, hakim, pegawai tentera, gabenor, diplomat, dan uskup senior Gereja England.

Dalam sistem Perlembagaan United Kingdom, Ratu mempunyai hubungan istimewa dengan Perdana Menteri, tokoh politik senior yang sangat dihormati dalam kerajaan dari parti politik majoriti di Dewan Rakyat. Walaupun Ratu secara perlembagaan mesti neutral dalam hal politik, tetapi Ratu tetap diberi kuasa memberi peluang kepada Perdana Menteri untuk mendengarkan nasihatnya.

Sir John Major (kiri) berjumpa dengan Ratu Elizabeth II (tengah)

Dari segi perjumpaan, Ratu menyediakan waktu berkala untuk berjumpa dengannya, di mana Perdana Menteri berhak dan wajib menyampaikan pandangannya tentang hal-hal pemerintah. Apabila tiada masa untuk berjumpa, mereka boleh berkomunikasi melalui telefon. Pertemuan ini, sebagai pertemuan antara ketua negara dan ketua kerajaan, yang dilakukan secara persendirian. Selepas menyatakan pandangannya, Ratu mendengar nasihat Perdana Menteri. Di samping itu, Ratu pula boleh terlibat dalam pelaksanaan pilihan raya. Perdana Menteri boleh meminta persetujuan Ratu untuk membubarkan parlimen dan meminta mengadakan pilihan raya.

Bekas Perdana Menteri yang masih hidup[sunting | sunting sumber]

Hanya ada 4 bekas Perdana Menteri yang masih hidup. Kematian terakhir Perdana Menteri ialah Margaret Thatcher yang meninggal dunia 8 April 2013 (umur 87 tahun) di London. Berikut adalah senarai bekas Perdana Menteri yang masih hidup.

Nama Tarikh lahir
(umur)
Tempoh menjawat
Sir John Major (1943-03-29) 29 Mac 1943 (umur 75) 28 November 1990 – 2 Mei 1997
Tony Blair (1953-05-06) 6 Mei 1953 (umur 65) 2 Mei 1997 – 27 Jun 2007
Gordon Brown (1951-02-20) 20 Februari 1951 (umur 67) 27 Jun 2007 – 11 Mei 2010
David Cameron (1966-10-09) 9 Oktober 1966 (umur 52) 11 Mei 2010 – 13 Julai 2016

Senarai Perdana Menteri UK[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]