Pengepungan

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
"Besieged" dilencongkan ke sini. Untuk filem Bernardo Bertolucci, sila lihat Besieged (filem). Untuk kegunaan lain, sila lihat Siege (disambiguation).

Pengepungan atau kepungan adalah sekatan ketenteraan sesebuah bandar, atau kubu, dengan niat untuk menakluki dengan cara tekanan, atau serangan yang terancang. Perkataan ini berasal dari sedere, Bahasa Latin yang bermaksud "mengumpulkan".[1] Perang kepungan ialah satu peperangan yang berterusan, konflik berintensiti rendah yang dicirikan oleh satu pihak yang memegang posisi defensif kuat dan statik. Oleh itu, peluang untuk rundingan antara kombatan adalah luar biasa, kerana kelebihan sekeliling dan berubah-ubah boleh mendorong diplomasi.

Kepungan berlaku apabila penyerang berdepan dengan bandar atau kubu yang tidak mudah ditawan dengan serangan pantas, dan enggan menyerah. Kepungan melibatkan sasaran sekeliling bagi menyekat penyediaan bekalan dan perkuatan tentera atau askar melarikan diri (satu taktik yang dikenali sebagai "pelaburan"[2]). Ini biasanya disertakan dengan usaha untuk melemahkan benteng dengan cara memecah kepungan, pengeboman artileri, penggalian (juga dikenali sebagai pengorekan), atau penggunaan tipu helah atau pengkhianatan untuk memintas pertahanan.

Kegagalan mendapatkan hasil, kepungan sering boleh dibuat melalui kebuluran, dahaga, atau penyakit, yang boleh memberi kesan pada pihak penyerang atau pihak bertahan. Kepungan jenis ini, namun, boleh mengambil masa berbulan-bulan bahkan bertahun-tahun, bergantung pada jumlah stok makanan askar yang dikepung.

Pasukan penyerang boleh melindungi tempat yang dikepung, dengan membina garisan buatan, terdiri daripada benteng dan parit disekelilingnya. Sewaktu proses pembentengan, pasukan penyerang boleh dikelilingi oleh pasukan lain, iaitu sekutu tempat yang dikepung, disebabkan masa yang panjang diperlukan untuk memaksanya menyerah. Lingkaran defensif kubu diluar lingkaran pelindungan kubu, dipanggil pembentengan, juga kadangkala digunakan bagi mempertahankan penyerang dari luar.

Kota-kota purba di Timur Tengah menunjukkan bukti arkeologi mempunyai tembok kota yang diperkukuhkan. Semasa era negeri-negeri berperang dalam China purba, terdapat bukti bertulis dan arkeologi tentang pengepungan yang berpanjangan dan jentera peruntuh digunakan terhadap penjaga tembok kota. Jentera peruntuh juga adalah tradisi dunia purba Yunani-Romawi. Sewaktu Zaman Pembaharuan dan zaman awal moden, perang pengepungan mendominasi perjalanan perang di Eropah. Leonardo da Vinci memperolehi banyak kemahsyurannya dengan mereka bentuk kubu melalui karya seninya.

Kempen pengepungan Zaman Pertengahan biasanya berlaku berturut-turut. Di dalam era Napoleon, peningkatan penggunaan meriam yang lebih berkuasa mengurangkan kehebatan kubu. Pada abad ke-20, kesan pengepungan klasik telah merosot. Dengan adanya peperangan mudah alih, kubu kuat tunggal tidak lagi muktamad seperti yang pernah berlaku dulu. Walaupun pengepungan tradisional masih berlaku, ia tidak seperti biasa kerana disebabkan perubahan mod pertempuran, terutamanya dimudahkan oleh sejumlah besar kuasa pemusnah yang boleh diarahkan ke sasaran statik. Pengepungan moden lebih kerap berlaku membabitkan tebusan yang lebih kecil, militan, atau keadaan melawan yang ekstrim.

Nota[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Bacaan lanjut[sunting | sunting sumber]

Historiografi[sunting | sunting sumber]

  • Bachrach, Bernard S (1994). "Medieval siege warfare: a reconnaissance". Journal of Military History. 58 (1): 119–133. JSTOR 2944182. 

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Templat:Spoken Wikipedia-2