Perani

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari

Perani atau amfiteater[1] merupakan tempat terbuka yang berfungsi untuk tujuan hiburan, sukan dan persembahan. Perkataan "amfiteater" berasal daripada bahasa Yunani Purba amphitheatron (ἀμφιθέατρον),[2] daripada amphi (ἀμφί), yang bererti "di kedua-dua belah pihak" atau "keliling"[3] dan théātron (θέατρον), yang bermaksud "tempat menonton".[4][5]

Perani Romawi berbentuk bujur atau membulat dengan tempat duduk bertingkat yang mengelilingi kawasan persembahan di tengah seperti sebuah stadium terbuka. Secara perbandingannya, teater Romawi purba dan teater Yunani purba telah dibina dengan bentuk separa bulatan dengan tempat duduk yang bertingkat pada satu sisi kawasan persembahan. Dalam penggunaan moden, "perani" kadangkala digambarkan sebagai pentas seperti panggung dengan tempat duduk penonton di satu sisi sahaja, teater arena dan stadium.

Galeri[sunting | sunting sumber]

Nota[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Pusat Rujukan Persuratan Melayu - Carian entri: amphitheatre". Dewan Bahasa dan Pustaka. Dicapai pada 30 Jun 2015. 
  2. ^ ἀμφιθέατρον, Henry George Liddell, Robert Scott, '56'An Intermediate Greek-English Lexicon, on Peseus
  3. ^ ἀμφί, Henry George Liddell, Robert Scott, A Greek-English Lexicon, on Perseus
  4. ^ θέατρον, Henry George Liddell, Robert Scott, A Greek-English Lexicon, on Perseus
  5. ^ Hoad, T.F. (1996). The Concise Oxford Dictionary of English Etymology. Oxford University Press. m/s. 14, 489. ISBN 0-19-283098-8. 

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  • Bomgardner, David Lee (Oktober 2000). The Story of the Roman Amphitheatre. Routledge. ISBN 0-415-16593-8.