Koloseum

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
(Dilencongkan dari Colosseum)
Jump to navigation Jump to search

koloseum (bahasa mlayu ; "pentas besar" Bahasa Latin: Amphitheatrum Flavium; Bahasa Itali: Anfiteatro Flavio) ialah sebuah monumen bersejarah yang terdiri daripada bangunan terbuka separa bulat, berpentas, mempunyai tempat duduk yang digunakan sebagai tempat pertunjukan pada zaman Rom Kuno. Koloseum merupakan struktur terbesar yang pernah dibina pada Empayar Rom. Pembinaannya telah dimulakan oleh Maharaja Vespasian di antara tahun 70 dan 72,[1] dan disiapkan pada tahun 80 oleh anaknya lelakinya, Titus.[2] Koloseum adalah salah satu dari Tujuh Keajaiban Dunia yang berasal daripada Zaman Pertengahan Awal. Ia terletak di Rom, di mana merupakan ibu negara bagi negara Itali moden.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Koloseum digunakan sehingga tahun 217, meskipun telah rosak akibat kebakaran kerana disambar petir. Koloseum telah dibaiki pada tahun 238 dan menjadi tempat pertunjukan gladiator sehingga ia secara beransur-ansur dihentikan.

Bangunan ini kemudian digunakan untuk menyimpan perbagai jenis binatang sehingga tahun 524. Dua gempa bumi yang berlaku pada tahun 442 dan 508 menyebabkan kerosakan teruk pada struktur bangunan tersebut. Semasa Zaman pertengahan, Koloseum mengalami kerosakan yang lebih teruk sekali lagi disebabkan oleh gempa bumi pada tahun 847 dan 1349.

Banyak batu marmar digunakan untuk melapisi dan membangunkan kembali bahagian-bahagian Koloseum yang telah rosak kerana terbakar. Pada abad 16 dan 17, keluarga-keluarga Roman menggunakan Koloseum sebagai tempat pengambilan batu marmar untuk pembinaan bangunan Basilika St. Peter dan kediaman khusus palazzi, keluarga Roman.

Di tahun 1749, ada sebuah bentuk dari pemeliharaan Koloseum. Paus Benedict XIV melarang untuk menggunakan Koloseum sebagai tempat perlombongan. Di tahun 2000 ada sebuah protes keras di Itali dalam rangka menentang penggunaan hukuman mati untuk negara-negara di seluruh dunia (di Itali, hukuman mati dihapuskan pada tahun 1948). Beberapa tunjuk perasaan memakai tempat di depan Koloseum. Sejak saat itu, sebagai sebuah isyarat menentang hukuman mati tersebut, penduduk tempatan mengganti warna Koloseum di malam hari dari putih menjadi emas dengan menggunakan penerangan berupa lilin dan lampu neon sampai pada saat di mana seluruh dunia menghapuskan tindakan penghukuman mati itu.

Pandangan Koloseum di waktu siang.
Pemandangan Koloseum di malam hari
Koloseum

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]