Perbincangan:Penerbangan Malaysia

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Malaysia Rencana Penerbangan Malaysia ini merupakan sebahagian daripada WikiProjek Malaysia. Ia ialah satu usaha kerjasama bagi memperbaiki liputan rencana-rencana dan topik-topik yang berkaitan dengan Malaysia. Jika anda mahu menyertai, lawatilah laman projek. Sebarang pertanyaan dan komen mengenai laman projek, silalah kemukakannya di laman perbincangan projek.
??? Rencana ini masih lagi tidak mendapat penilaian dari segi kualitinya.
??? Rencana ini masih lagi tidak mendapat penilaian dari segi kepentingannya.
Camera-photo.svg
Adalah diminta agar gambar foto Malaysia Airlines head office - Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah - Admin 1 Building -- Administration Building 1 MAS Complex A Sultan Abdul Aziz Shah AIrport 47200 Subang Selangor Darul Ehsan Malaysia disertakan dalam rencana ini untuk meningkatkan mutunya.
Pengguna Wikipedia dalam Selangor mungkin boleh membantu!

Tulisan Jawi[sunting sumber]

Tulisan jawi untuk penerbangan Malaysia rasanya salah. Cuba lihat tulisan yang betul di sini. Ini merupakan laman web karyanet yang mendapat pengiktirafan dari dewan bahasa dan pustaka malaysia.Pejuang bahasa 20:02, 28 November 2006 (UTC)

Baru saya perasan yang tulisan itu salah. sesiapa boleh perbetulkan? Zack2007 07:34, 29 November 2006 (UTC)

Nama[sunting sumber]

Saya tidak setuju nama artikel ini sebagai Penerbangan Malaysia. Justifikasi saya ialah kerana Malaysia Airlines marupakan nama korporat, dan nama korporat bagi syarikat ini bukannya Penerbangan Malaysia. Saya sarankan nama halaman ini ditukarkan kepada Malaysia Airlines. Kalau mahu menterjemah pun, biarlah berhemat dan kena pada tempatnya. Jangan sampai perkataan search ditukar menjadi gelintar seperti kotak pencarian di sebelah ini.

Kalau memang ada terjemahan rasmi di dalam bahasa Melayu, elok gunakan bahasa Melayu, kalau tiada baru guna nama asal. ...Aurora... 14:29, 14 Januari 2008 (UTC)

Kalau tidak salah saya, nama rasmi MAS di dalam bahasa Melayu adalah Sistem Penerbangan Malaysia (bahasa Inggeris Malaysia Airline System). Penggunaan nama Penerbangan Malaysia akan mengelirukan pengguna dengan Penerbangan Malaysia Berhad (PMB) iaitu syarikat induk MAS.Zamwan (bincang) 05:24, 28 April 2009 (UTC)

Di mana ada sebut ya? Saya pun keliru. ...Aurora... (b) 15:22, 28 April 2009 (UTC)

Image of Bangunan MAS[sunting sumber]

We now have an image of the former Bangunan MAS, which once served as the company's headquarters WhisperToMe (bincang) 18:33, 4 September 2014 (UTC)