Pokok Medang Teja

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Pokok Medang Teja
frames
Pengelasan saintifik


Pokok Medang Teja merupakan sejenis tumbuhan yang terdapat di hutan Malaysia serta di negara-negara ASEAN yang lain. Nama botaninya Cinnamomum iners Reinw. ex Bl.[1] Ia sama spesies dengan pokok Kayu Manis, dan juga dikenali sebagai pokok Kayu Manis Hutan.[2]

Penggunaannya[sunting | sunting sumber]

Pokok ini memiliki nilai perubatan tradisional.[3] Pokok ini digunakan dalam perubatan tradisional. Daunnya digunakan sebagai perubatan tradisional bagi mengurangkan demam, sakit kepala, mengatasi masalah penceranaan, dan sebagai membuang angin. Selain itu daunnya yang direbus juga digunakan bagi merawat rheumatism.

Daunnya juga digunakan secara meluas bagi menghasilkan colok dan ubat nyamuk bakar kerana baunya yang harum dan kandungan pelekat yang tinggi.

Kulitnya juga digunakan sebagai teh membuang toksin dan dijual sebagai 'mesni' di Malaysia. Akarnya juga digunakan sebagai merawat lepas bersalin bagi memulih tenaga, melancarkan aliran darah serta bagi mengecutkan rahim.

Kayunya juga digunakn bagi membina rumah dan perabut.

Spesies-spesies lain yang berkaitan adalah Cinnamomum iners Reinw. ex Bl., Cinnamomum javanicum Bl. dan Cinnamomum velutinum Ridl.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Senarai pokok Pokok mangga
A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z